Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Egyetemünk együttműködési szerződést kötött az Aldo Moro Egyetemmel

Egyetemünk együttműködési szerződést kötött az Aldo Moro Egyetemmel

Egyetemünk nemzetközi elismertségét öregbíti az az együttműködési szerződés, amit az olaszországi Aldo Moro Egyetemmel (Bari) kötött. A megállapodást június 12-én írták alá Valenzanoban, az Aldo Moro Egyetem Állatorvostudományi Karán.

A Bari Egyetemet Prof. Stefano Bronzini rektor, Prof. ssa Grazia Paola Nicchia rektorhelyettes és a rektor által delegált, a nemzetközi kapcsolatokért felelős Prof. Alessandro Rubino képviselte. Az Állatorvostudományi Kar részéről Prof. Nicola Decaro dékán és Prof. Giovanni Lacalandra vettek részt az aláírási ceremónián. Egyetemünket Prof. Sótonyi Péter rektor és Prof. Cseh Sándor képviselte.
A megállapodást Prof.ssa Grazia Paola Nicchia és Prof. Sótonyi Péter látták el kézjegyükkel. A szerződésben mindkét fél kinyilvánítja együttműködési szándékát a kutatás és a graduális és posztgraduális elméleti és gyakorlati oktatás terén, beleértve a hallgató, oktató és
kutató cseréket. Kiemelt jelentőséget kap az együttműködésben a PhD-képzés és a közös kutatási pályázatok készítése és benyújtása.

A Bari Aldo Moro Egyetemet 1925-ben alapították, majd 1944-ben több új karon indult meg az oktatás (Bölcsészettudományi Kar, Matematika, Fizika és Természettudományi Karok, Mérnöktudományi Kar, Oktatástudományi Kar, Állatorvos-tudományi Kar, Idegennyelv-tudományi Kar). Politikatudományi és Orvostudományi Karok is részei a Bari Egyetemnek. Napjainkban már kb. 60 000 hallgató folytatja tanulmányit az intézményben. Dél-Olaszország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményéről van szó. Az egyetemet Aldo Mororól nevezték el, aki az egyik legnevesebb hallgatója volt az iskolának és több éven keresztül büntetőjogot tanult Bariban. Jelen formájában az Állatorvostudományi Kar 40 éve működik. Három területen folyik képzés a karon: állatorvostudomány, élelmiszer-higiénia és élelmiszer-biztonság, valamint állattudományok. Az intézmény EAEVE akkreditációval rendelkezik (2016–2024). A valenzano-i kampusz, aminek a területe 12 hektár, 3 km-re van Valenzano várostól és 12 km-re Bari központjától. Évfolyamonként 60–70 hallgató kezdi el tanulmányait a karon.

Az aláírás után Prof. Lacalandra rövid tájékoztatójában elmondta, hogy évek óta létezik együttműködés az általa és Prof. Dell’Aquilla által irányított olasz kutatócsoportok és Prof. Cseh munkacsoportja között. A kollaboráció eredményeként több közös publikáció született, graduális képzésben résztvevő hallgatók csoportja látogatta meg intézményünket és PhD-hallgató is töltött nálunk több hónapot (Járványtani és Szülészeti tanszékek). Megfogalmazása szerint a két egyetem között megköttetett együttműködési megállapodás Prof. Cseh Sándor és Prof. Giovanni Lacalandra között kialakult több éves kutatási kapcsolat gyümölcsének tekinthető. A tájékoztató után Prof. Sótonyi Péter rektor és Prof. Nicola Decaro dékán rövid előadások keretében mutatták be az általuk vezetett intézményeket.

Prof. Dr. Cseh Sándor