Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Nemzetközi hulladékgyűjtő nap

Nemzetközi hulladékgyűjtő nap

Szeptember 23. azon jeles napok egyike, amikor a környezetünkre figyelünk. Környezetünk aktív megtisztítása mellett a környezetszennyezés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságára a környezettudatos életre nevelésre fókuszálunk. A környezettudatos élet nem csak a hulladék kidobásakor, hanem már a vásárláskor kezdődik. Fontos, hogy tudatosan vásároljunk, ezért az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerlánc-tudományi Intézete segítségével adunk néhány tippet, hogy hogyan csökkenthetjük a háztartásainkban keletkező élelmiszerekhez köthető hulladék mennyiségét.

Vásárolj tudatosan!

  • Fontos, hogy gyakrabban vásároljunk, kisebb mennyiségekben, különösen a romlandó élelmiszerek esetében, így megelőzhető, hogy a megvásárolt termékek a kukában végezzék.
  • A környezeti terhelés csökkentésére ideális megoldás lehet, ha a helyi termelőket támogatva tőlük vásárolunk. Ha termelőtől beszerzett szezonális élelmiszereket választunk, biztosak lehetünk abban, hogy friss és kevesebb csomagolást igénylő termékre teszünk szert, ráadásul a hazai/környékbeli termelőtől vásárolt élelmiszer szállítása is kevesebb káros anyaggal terheli környezetünket.
  • Válasszunk olyan alapanyagokat, amelyek sokféle étel elkészítéséhez felhasználhatók, jól variálhatók. Jó példa erre a tojás.
  • Sok üzletben kedvezményes áron vásárolhatunk lejárati időhöz közel lévő termékeket, ezzel szintén csökkentjük a kukában landoló élelmiszer mennyiségét, nem utolsó sorban a pénztárcánk terhelését is.

Főzés, adagolás

  • Ügyeljünk az adagokra! Gondoljuk át, hány főre készítjük az ételt, ez alapján határozzuk meg a mennyiségeket, hogy ne keletkezzen felesleges ételmaradék.
  • Válasszunk az egyszerű és fenntartható receptek, valamint a maradékhasznosító receptek közül. Készítsünk olyan ételeket, amelyekhez kevés, de magas minőségű alapanyagra van szükség, amelyeket beszerezhetünk akár piacról, vagy csomagolás mentes üzletekből. Az esetleges maradékokat pedig újra felhasználhatjuk maradékmentő receptekkel. Jó lehetőség erre például a hortobágyi húsos palacsinta készítése megmaradt, de fogyasztásra még kiválóan alkalmas pörköltből.

Frissesség, lejárati idő

  • A pazarlás csökkentésében segíthet az élelmiszer-címkék értelmezése, lejárati dátumok ismerete. Tanuljuk meg megkülönböztetni tehát a “minőségmegőrzési időt” és a “fogyaszthatósági időt”, így tudhatjuk melyek a jó állapotban lévő élelmiszerek, amelyek így nem kerülnek a kukába feleslegesen.
  • Mindig készítsünk bevásárlólistát, mielőtt vásárolni indulnánk, és tartsuk be azt, hogy elkerüljük a felesleges vásárlásokat.
  • Az élelmiszerek megfelelő tárolása meghosszabbítja azok eltarthatóságát. Például a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőben, a péksüteményeket pedig száraz és hűvös helyen tároljuk.

Hulladék

  • Komposztálás: Az élelmiszerhulladékot és konyhai szerves hulladékot komposztáljuk, így természetes trágyát állíthatunk elő a kertünk számára.

A tudatos és felelősségteljes fogyasztás nemcsak a környezetünknek tesz jót, hanem a pénztárcánknak is. Fontos azonban, hogy a pazarlásmentes életmód mellett az élelmiszerbiztonsági szabályokra is odafigyeljünk. Amennyiben nem tudjuk eldönteni, hogy egy adott étel fogyasztható-e még, vagy már romlott, inkább ne kockáztassunk!

Kezdjük el ma a változást, védjük környezetünket és tegyünk az élelmiszerpazarlás ellen!