Default view
Hírek Biobiztonság az otthonodban: Hűtőszekrényed rendszerezése az egészséges mindennapok kulcsa! 

Biobiztonság az otthonodban: Hűtőszekrényed rendszerezése az egészséges mindennapok kulcsa! 

A hűtőszekrényben az ételek elhelyezése nem csak esztétikai kérdés, hanem az élelmiszerek biztonságának és frissességének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú rendszer. Ismerj meg néhány érdekes trükköt a még egészségesebb mindennapokért!

Kezdjük az alapokkal:

Hőmérséklet +/- A helyes hőmérséklet beállítása ételeid frissen tartásának alapja. Az optimális tartomány 0-5°C között mozog, mivel ennél alacsonyabb hőmérsékleten az élelmiszerek megfagyhatnak, míg magasabb hőmérsékleten hamar megromolhatnak. Legyen tehát gondosan beállítva!

Tele hűtő? Figyelj a Teljesítményre! Ha a hűtőd az átlagosnál jobban megpakolod, állítsd magasabb teljesítményre, hogy megbirkózzon a többlettel. Így biztosíthatod, hogy minden ételt a megfelelő hőmérsékleten, a megszokott ideig tárolhass.

 

Nézzük részletesen, hogyan alakítsd ki hűtőszekrényed rendszerét a gyakorlatban. A szakmai javaslat szerint a legjobb, ha az ételcsoportokat elkülönítve tárold a hűtőben:

Alsó Fakkok/fiókok: Ha azt szeretnéd, hogy sokáig frissek és ropogósak legyenek, ide helyezd a zöldségeket és gyümölcsöket, mivel gyakran ez a hűtő leghidegebb pontja. A fiókok ráadásul segítenek megőrizni az eredeti nedvességtartalmukat is. Érdemes azonban tisztában lenned vele, hogy melyek a hidegérzékeny ételek, amelyeket jobb, ha nem hűtve tárolsz. Meglepő lehet, de a banán, a paradicsom, a gyömbér stb. mellett, a görögdinnye is a hidegérzékeny élelmiszerek csoportjába tartozik. Ha igazán ízletes szeletekre vágysz belőle, érdemes pincehőmérsékleten, 10-15 fokon tartani. További érdekesség, hogy a burgonyának sem tesz jót a hűtőszekrény.

 

Alsó Polc: A nyers húsok és húskészítmények, halak számára ideális. A húsokat, halakat mindig becsomagolva vagy dobozban tedd a hűtőbe, nehogy beszennyezze a húsból, halból szivárgó lé a többi ételt. Bár a tojást nem feltétlenül kell hűtőben tárolni, az alsó polc otthont adhat a tojásoknak is. Ha ezt a megoldást választod, mindenképpen tojástartóban tedd be, de remek alternatíva a hűtőszekrény ajtaján, külön erre a célra kialakított tartó is.

 

Középső Polc: Ide kerüljenek azok az élelmiszerek, amelyeket teljes felületen csomagolás borít, például sajtok, joghurtok vagy felvágottak. Ha azonban már felbontott termék kerül a hűtőbe, azt jobb, ha egy jól zárható dobozban tárold.

 

Felső Polc: A főtt ételeknek, maradékoknak és a lejárathoz közeledő termékeknek elhelyezésére ideális (ez utóbbiaknál előny, ha szem előtt vannak!). Javasoljuk, hogy minden ételt külön-külön, adagonként, jól zárható dobozokban tárolj, így elkerülheted a hűtőben elszabaduló kellemetlen szagokat, és egyszerre csak annyit kell megmelegítened, amennyit el tudsz fogyasztani.

 

Hűtőajtó: Itt a jól záródó élelmiszereket tárolhatod, például tejet, önteteket, szószokat vagy gyümölcsleveket. Figyelj azonban, hogy itt a hőmérséklet gyakran változik, így nem érdemes gyorsan romló termékeket ide tenni.

Extra Tippek

  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyél közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
  • A főtt ételt az elkészülése után két órán belül érdemes hűtőbe tenni, hogy elkerüld a mikróbák gyors elszaporodását.
  • Szerezz be egy hűtőhőmérőt, hogy mindig tudd, a hőmérséklet a megfelelő tartományban van-e.
  • Tartsd tisztán a hűtőszekrényedet, és rendszeresen ellenőrizd a lejárt élelmiszereket.

 

A frissesség megőrzése érdekében kövesd te is a Maradék Nélkül Instagram és Facebook oldalait, valamint a NÉBIH weboldalát, ahol további hasznos tippeket olvashatsz.