Az élelmiszerpazarlás globális probléma, amely nem csak környezeti, hanem gazdasági és társadalmi kihívásokat is jelent. A HORECA-FOODWASTE-RED projekt célja a tudatosítás, érzékenyítés és legfőképp a pazarlás mérséklése.
Néhány megdöbbentő adat az ENSZ-től:
- 2022-re körülbelül 735 millió ember, vagyis a világ népességének 9,2%-a krónikus éhezésben szenvedett, ami jelentős növekedés 2019-hez képest.
- 2022-ben becslések szerint 2,4 milliárd embert érintettek élelmezésbiztonsági problémák, ami azt jelenti, hogy nem volt hozzáférésük elegendő táplálékhoz vagy megfelelő összetételű tápanyaghoz. Ez a szám 391 millióval nőtt 2019-hez képest.
- 2022-ben 148 millió gyermek volt alultáplált, amelyből 45 millió 5 év alatti volt.
- 2030-ra több mint 600 millió ember fog éhezni világszerte, ami rámutat a nulla éhezés célkitűzés elérésének hatalmas kihívásaira.
Az Állatorvostudományi Egyetem a HORECA-FOODWASTE-RED projekt keretében küzd az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért, melynek részeként többek közt a konyhákon keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségének felmérésérén, a veszteség csökkentésére irányuló gyakorlatok kidolgozásán, és az új gyakorlatok tesztelésén dolgozik. Meglepő, de Magyarországon a közétkeztetésben az iskolai konyhákon elkészített összes étel átlagosan 42%-a hulladékká válik. Ennek a tetemes mennyiségnek mintegy fele még fogyasztható lenne. A projekt célja, a megmaradó, ki nem tálalt ételek jótékony célú hasznosítása, ezzel is jelentősen csökkentve az élelmiszerpazarlást. A projekt égisze alatt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete együttműködésben pilot projektet indított, amelyben az iskolai konyhákon megmaradó ételeket rászorulókhoz juttatják.
Az Élelmiszerbank a takarékos étkeztetéssel kapcsolatos alaptevékenységével összhangban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésében hiánypótló új módszertani útmutatót dolgozott ki a vendéglátásban és közétkeztetésben keletkező élelmiszerek megmentéséhez, ezzel is támogatva ezt a folyamatot. Az útmutató az Élelmiszer Érték Fórum felületén elérhető.
A HORECA-FOODWASTE-RED kezdeményezés az Európai Unió irányelvit szem előtt tartva valósul meg. Az államközösség is elismeri az élelmiszer-veszteségek és -hulladékok problémáját, és aktívan dolgozik azon, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást. Részletes információk az EU politikájáról és intézkedéseiről a Tanács oldalán találhatók.
Az Állatorvostudományi Egyetemnek határozott az álláspontja az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentése tekintetében. Fő célja a széleskörű hazai szemléletformálás, hiszen összességében az élelmiszerpazarlás csökkentése nem csak a környezetünk, hanem társadalmunk egészségének és jólétének szempontjából is kiemelten fontos.