Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Az ír parlament alsóházi elnökét fogadta Dr. Sótonyi Péter rektor

Az ír parlament alsóházi elnökét fogadta Dr. Sótonyi Péter rektor

Magyarországi programja során Seán Ó Fearghaíl, az ír parlament alsóházi elnöke az Állatorvostudományi Egyetemet is felkereste november 24-én. A vendéget Dr. Sótonyi Péter rektor fogadta, és találkozott az Ír Köztársaság intézményünkben tanuló fiataljaival. A politikus Kövér László, az Országgyűlés elnöke korábbi látogatását viszonozta hazánkban.

Dr. Bartha Tibor professzor, nemzetközi rektorhelyettes arról tájékoztatott, hogy Seán Ó Fearghaíl mezőgazdasági gyökerekkel rendelkezik és a magyarországi látogatását szervező parlamenti protokollosztálytól azt kérte, hogy ilyen beállítottságú ír diákokkal találkozhasson. A választás azért esett Egyetemünkre, mert nálunk köztudottan sok ír hallgató tanul, akik általában farmercsaládokból származnak.

A látogatás során először Dr. Sótonyi Péter mutatta be az Egyetemet és vázolta intézményünk terveit. Az ezt követő beszélgetésen a vendég elmondta, nagyra tartja az állatorvosok munkáját, akik hivatásuk gyakorlása során „házhoz mennek” és szakmai tudásuk mellett szeretik is az állatokat.

Az ötnapos magyarországi program egyik legemlékezetesebb eseményévé vált Seán Ó Fearghaíl számára a hallgatókkal zajló találkozás és beszélgetés. Évfolyamonként két hallgatót hívtak a rektori tárgyalóba, végül is 11-en jöttek. Az ír diákoknak ugyanis van egy futballcsapatuk, amely a gél (gael) futballt játssza. Ez annyiban hasonlít a focira, hogy szintén téglalap alakú füves pályán űzik. A játék célja, hogy a csapatok gólt szerezzenek a labda rúgásával vagy ütésével a másik csapat kapujába.

Az egyetemi csapatból két lány érkezett és átnyújtották az alsóházi elnöknek csapatuk mezét. Seán Ó Fearghaíl meghatottan köszönte az ajándékot és természetesen közös fényképek is készültek a játékosokkal és minden hallgatóval.

A házelnök nagy hangsúlyt fektet a gael hagyományok ápolására. Elmondta azt is, hogy az írországi állatorvos képzés nem tudja az igényeket teljes mértékben kielégíteni. Magyarország azért is jelentős partnere hazájának, mert a legnagyobb mértékben járul hozzá szakember utánpótlásukhoz. Sok állatorvossal és farmerrel találkozik a munkája során és valamennyien megemlítik, milyen jól működnek Írországban a Magyarországon végzett állatorvosok.