A sertéshús az egyik legnépszerűbb húsféle, amely kulturális különbözőségeket áthidalva számos nemzet étkezési szokásaiban központi szerepet tölt be. A sertéstermelés tehát jelentős ágazat és fontos szerepet játszik a globális élelmiszerellátásban.
A Távol-Keleten a sertéshús egyértelműen a legfontosabb húsféle. Kína a világ legnagyobb sertéshús termelője és fogyasztója, évente több mint 50 millió tonna sertéshúst állít elő. Hozzá hasonlóan Japán és Dél-Korea szintén jelentős termelők, bár ezek az országok nagymértékben függenek az importtól is. Ázsiában a szabályozások kevésbé szigorúak, mint az Egyesült Államokban, ami Kína után a világ második legnagyobb sertéshús termelőjeként évente több mint 12 millió tonna sertéshúst állít elő.
Brazília és Kanada termelő- és exportáló országokként csakugyan kiemelkedőek szemben például Afrikával, ahol a sertéstenyésztés kevésbé elterjedt. A kontinens néhány országban, mint Dél-Afrika, Nigéria és Kenya mégis növekvő ágazatnak számít. Az infrastruktúra és a technológiai fejlettség ugyan korlátozott, a szabályozások hiánya is jelentős kihívást jelent, de a helyi piacok növekedése nemzetközi segítséggel nagy lehetőségeket rejt magában a fejlődésre és a fenntartható termelési gyakorlatok bevezetésére.
Az EU-ban volumenben Németország, Spanyolország és Dánia a legnagyobb sertéshús termelők. Németország évente mintegy 5 millió tonna sertéshúst állít elő, míg Spanyolország és Dánia együttesen több mint 3 millió tonnát. Az Európai Unió szigorú állatjólléti és élelmiszerbiztonsági szabályokat alkalmaz. Nemzetközi szinten a magas produkciós és reprodukciós tulajdonságokkal rendelkező hibridek a legelterjedtebbek. Ezek a fajták gyors növekedésűek és kiválóan alkalmazkodnak a nagyüzemi termeléshez.
Magyarország történetileg hosszú múltra tekint vissza a sertéstenyésztés terén és bár jelenleg messze áll a ’70- ’80 évek kimagasló tenyész- és vágóállat exportjától, még ma is fontos helyet foglal el a nemzetközi prémium piacokon, köszönhetően a különösen értékes, magas minőségű mangalica fajtából készülő termékeknek. Bár munkaigényes a tartása, a mangalica húsának különlegesen ízletes, jól emészthető, magas- és jó minőségű zsírtartalmú húsa keresetté teszi a gourmet vásárlók körében.
Az ágazat jövője a fenntarthatóság és az innováció irányába mutat, ami biztosítja, hogy Magyarország továbbra is jelentős szereplő maradjon a nemzetközi piacon. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a piaci szereplők tudnak hosszútávon különösen eredményesek lenni, akik saját termőterületükön hozzák létre a sertések etetésesére szánt takarmányt, valamint vágópontjakon, vágóhidjaikkal és feldolgozó létesítményeikkel önállóan állítják elő termékeiket, így tevékenységükkel lefedik a gyártás teljes vertikumát. A naprakész, innovatív, de kritikus költséghatékony megoldások segítségével a fenntartható gondolkodás együttesen rendkívüli versenyképességet eredményeznek.
A sertéstenyésztésen belül a mangalica ágazat fejlesztésében fontos és érdekes színfolt a FattyPig konferencia is, amely a prémium fajtákkal foglalkozó tenyésztőket és szakembereket hozza össze kétévente. Ez az esemény Magyarországon Dr. Rárky Józsefnek, az Állatorvostudományi Egyetem Szülészeti Tanszék és Haszonállat-gyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanárának és Dr. Tóth Péternek a Mangalicatenyésztők Országos Szervezete elnökének közös ötlete alapján jött létre és azonnal nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki. Az első három konferenciát Magyarországon rendezték meg, majd Spanyolországban, Japánban és Tajvanon is sor került egy-egy eseményre, 2024. 09. 12-14-én pedig ismét visszatér hozzánk, az Állatorvostudományi Egyetemre. Az idei konferencia már a szervezés korai szakaszában 16 országból vonz résztvevőket. Bár a résztvevők létszáma várhatóan mindössze 80-90 fő között mozog, mégis jelentős nemzetközi együttműködést és tapasztalatcserét biztosít a szakmában. Ráadásul a baráti/szakmai kapcsolatok révén a mostani rendezvény közös esemény lesz a Mediterrán Sertéstenyésztő Konferenciával, amely a Földközi tengeri térség őshonos sertésfajtáira összpontosít.
Várunk szeretettel minden kollégát!
Részletek: FattyPig 2024