A tudomány értéke abban mérhető, hogy képes-e jobbá tenni mindennapi életünket. A jövő élelmiszerét ma kell megalkotnunk – mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor május 19-én az Állatorvostudományi Egyetemen, az intézmény és a Makrom Kft. (CERES Holding Zrt) közötti kiemelt kutatási együttműködés nyitórendezvényén. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az egyetem vezetője és Gyenei Ferenc a Ceres Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A partnerek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával, 435 millió forintos költségvetéssel két évig tartó projektet indítottak Digitális élelmiszerbiztonság menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése címmel.
A holding tulajdonában lévő ZILDA tejüzemet 2019-ben hozták létre Mágocson, Baranya megyében. Három évvel később a Holstein-friz Tenyésztők Egyesülete Magyarországon elsőként minősítette a létesítményt A2/A2 tehenekre genetikai szelekciót végző telepre. Elkezdődött sajtféleségek és joghurtok termelése. 2023-ban elkészültek a laktózmentes variánsok. Ma a teljes állatállomány A2/A2 genetikával rendelkezik és A2-es tejet termel.
A projekt célja egy új, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású, megnövelt eltarthatósági tulajdonságokkal rendelkező A2 joghurt- és sajt termékcsalád fejlesztése és gyártása, mikrobiológiai vizsgálatok eredményeit beépítő digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszer támogatásával.
Prof. Dr. Sótonyi Péter elmondta, az együttműködési megállapodás egy már létező kutatás-fejlesztési kapcsolatot önt formába. Az egyetem a jövőt képviselő tudással vértezi fel hallgatóit, akik a haszonállatgyógyászat és az élelmiszerbiztonság területein is megtalálhatják számításaikat. A Makron Kft. termékei a piacon vannak, tudatos vásárlói réteg igényeit elégítik ki. A március elsejével indult projekt egyik újdonsága az, hogy kihasználja a digitalizáció és a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségeket a vállalati döntéshozatalban, és megtanít bennünket arra, hogyan lehetne a termelést jobbá tenni. Büszkék vagyunk rá, hangsúlyozta a professzor, hogy kutatásainkkal nemcsak az állatok, hanem az emberek életét is jótékonyan befolyásolhatjuk.
Gyenei Ferenc kifejtette, hogy előtérbe került az élelmiszeriparban is a tudatos vásárlás, a tudatos vásárlói igények kielégítése. A vállalatcsoport évente 15 millió liter tejet dolgoz fel. Egyik ékkövük a ZILDA termékcsalád, amely jól példázza, hogy az innováció, a fejlesztés elengedhetetlen a mai globális világban ahhoz, hogy a piacon ki tudjon emelkedni olyan termék, amely megkülönböztethető a kínálat más árucikkeitől. A Ceres Holding Zrt. négyéves munkájának eredménye az új projekt indítása. Több milliárd forintos beruházással próbáltak egy új szegmenssel a piacra lépni. A ZILDA termékcsalád kifejlesztésébe a Covid járvány idejében kezdtek bele. Teljesen tartósítószermentesen, kiemelkedő minőségben, kiemelkedő szavatossági idővel állítják elő tejtermékeiket.
Dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációért felelős elnökhelyettese kiemelte, a hivatal fókuszterületei az egészséges élet, az innováció és a zöld átállás. Ez a projekt mindhárom fókuszterületet megtestesíti.
Dr. Süth Miklós, az egyetem stratégia rektorhelyettese rámutatott, hogy az új együttműködésben kiemelkedő szerepet kap az intézmény egyik legfiatalabb egysége, az Élelmiszerlánctudományi Intézet. Kifejtette, nagyon szoros a kapcsolat, az emberek, a környezet és az állatok egészsége között. E téren ki is lehetne a legjobb szintetizáló, ha nem az állatorvos, aki a legjobban kötődik az élő állathoz, a környezethez és a tulajdonosokhoz. Elismerés számunka, ha a tudásunk alá tudja támasztani mindazt, amire szükség van a közös egészségben. Az egyetem arra törekszik, hogy olyan állatorvosokat bocsásson ki, akiknek a felkészültsége, kézügyessége, tudása alkalmassá teszik őket a mindennapi gyógyító munkára és olyan készségeket is megszerezzenek, amely révén a termelés során keletkező adatokat úgy tudják elemezni, hogy elősegítik a vállalati döntések meghozatalát.
Sudár Gergő, a CERES Holding Zrt. pályázati vezetője a projektet mutatta be. Mint elmondta, az olasz technológiával működő mágocsi tejüzem száz százalékban a cég által termelt A2-es tejet dolgozza fel. A táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású termékcsalád fejlesztése mellett céljuk a mesterséges intelligencia alapú döntéstámogatási rendszer létrehozás a termőföldtől az asztalig.
Az együttműködési megállapodást követő termékkóstoló után szakmai előadások hangoztak el. Mohai László Viktória Az A2 tej titka, avagy új megoldás a ZILDA-tól, Dr. Kusza Szilvia Genetikai örökség és szelekciós nyomás: az A1/A2 béta-kazein variánsok evolúciós háttere, Dr. Tóth András Digitális élelmiszerbiztonság menedzsment rendszerek a termékfejlesztés szolgálatában címmel osztotta meg ismereteit a résztvevőkkel.