Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE), a Déli Agrárszakképzési Centrum és a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium együttműködési megállapodást írt alá az okleveles állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági technikusképzés elindításáról.
A program célja, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar számára olyan jól képzett technikus szakembereket biztosítson, akik a hazai élelmiszerlánc-biztonság és állategészségügyi járványvédelem megerősítésében hosszú távon is kulcsszerepet töltenek be.
Prof. dr. Sótonyi Péter rektor kiemelte „A nagy gazdasági károkat okozó állatjárványok – köztük a ragadós száj- és körömfájás, madárinfluenza és az afrikai sertéspestis – rámutattak arra, hogy az élelmiszer előállításban a szántóföldtől az asztalig tartó „láncszemlélet” elvárásainak megfelelően egy átfogó, középfokú tudást biztosító, az Állatorvostudományi Egyetem szaktudására alapozott új szakképzésre van szükség, nem újabb és újabb egyetemi szakok meghirdetésére. A biztonságos, jó minőségű hazai élelmiszer előállításához elengedhetetlen a jól szervezett, a teljes élelmiszerláncot átfogó szemlélet megerősítése, a középfokú agrár és élelmiszeripari képzésben, olyan szakemberekkel, akik az állatorvosok munkáját tudják segíteni.
Az Állatorvostudományi Egyetem kiemelt feladatának tekinti, hogy a felhalmozott szakmai tudást ne csak az állatorvosképzésben kamatoztassa, hanem az agrárium és az élelmiszergazdaság számára is biztosítsa a szükséges szakemberbázist.
Új szakma születik: okleveles állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági technikus
Az Agrárminisztérium támogatásával egy új technikusi szakma jön létre. A képzés az agrárszakképzési centrumok technikumaiban indul a 2026/2027-es tanévtől, az ÁTE szakmai tudására építve. A középfokú technikus végzettségre ráépülve indul majd az okleveles technikusképzés, amelyet az Egyetem a kiskunfélegyházi szakképző intézménnyel közösen valósít meg.
A most aláírt megállapodás értelmében a felek közösen dolgozzák ki a képzési programot, amely meghatározza a felvételi feltételeket, a magasabb szintű szakmai ismeretek tartalmát, az órakereteket, valamint az egyetemi felvételi eljárásban adható többletpontok beszámításának módját.
A szoros szakmai együttműködés célja, hogy a tanulók a középfokú képzés során megismerhessék a felsőfokú szakmai elvárásokat, így megalapozott tudással folytathassák tanulmányaikat.
A képzés kiemelkedő teljesítményű résztvevői többletpontokat szerezhetnek az egyetemi felvételi eljárásban, különösen a haszonállat-gyógyászat és élelmiszerbiztonság iránt elkötelezett fiatalok számára.
A végzett okleveles technikusok a biológiai biztonság, járványvédelem, higiénia, üzemeltetés és állatjóllét területén magasabb szintű feladatok ellátására lesznek képesek, és bizonyos hatósági feladatokat is elvégezhetnek, amelyek nem kötődnek állatorvosi végzettséghez. Munkájuk a hazai járványügyi biztonság és a fogyasztók egészségének megőrzése szempontjából is alapvető jelentőségű lesz.
A felek a megállapodást Budapesten, 2025. december 11-én írták alá, vállalva, hogy a képzés elindításához és fejlesztéséhez szükséges feladatokat kölcsönösen támogatják és összehangoltan végzik.
Az Állatorvostudományi Egyetem külön köszönetet mond az Agrárminisztérium támogatásáért, valamint mindazoknak, akik a képzés létrehozását segítették.
További fotók az eseményről:










