Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Cirkuláris modellek precíziós rendszer-támogatása tejtermelő gazdaságokban (VP3)

Cirkuláris modellek precíziós rendszer-támogatása tejtermelő gazdaságokban (VP3)

A pályázat részletei:

Kedvezményezett neve: Hunland-Farm Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás, VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17

Projekt címe: „Cirkuláris modellek precíziós rendszer-támogatása tejtermelő gazdaságokban”

Projekt azonosító száma: 1906020653

A szerződött támogatás összege: 103 079 192 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 47,5-98 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.03.31.

Egyetemünk a Markus Tejlabor Kft., Vörösbáró Kft., Virág SZKT Kft. mellett konzorciumi partnerként vesz részt a projekt megvalósításában, melynek vezetője a Hunland Farm Kft.

A 103 079 192,- Ft összegű támogatásból egyetemünk 43 890 000,- Ft-ot fordíthat a szakmai munkára, amelyben a Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék munkatársai vesznek részt, a projekt szakmai vezetője, Dr. Ózsvári László, oktatási rektorhelyettes, tanszékvezető, egyetemi docens.

Magyarország Kormányának felhívása a hazai agrárgazdasági innovációs tevékenység fejlesztése, megvalósítása érdekében a kis- és középvállalkozások innovációs együttműködését erősítő Operatív Csoportok létrehozásának és innovatív fejlesztéseik ösztönzésére.

A Kormány az Európai Unióval megkötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az agrárgazdasági szereplők versenyképességének javítását és nemzetközi szerepvállalásának fokozását. A cél elérését a Kormány a mezőgazdasági termelők, élelmiszeripari feldolgozók és erdőgazdálkodók együttműködésével tervezi megvalósítani a jelen felhívásban foglalt feltételek mentén.

 A projekt tartalma:

A jelenlegi gazdasági mechanizmusok a tejtermelés technológiája terén a lineáris gazdasági szemléletet követik, a „kitermel-gyárt-eldob” elvek érvényesülnek. Ez a felfogás nem támogatja a természeti erőforrások fenntarthatóságát, az anyagkörforgás hatékony működtetését, az alrendszerek egymásra hatásának pontos tervezését. Azért, hogy ez az anyag- és energiapazarló termelés hatékonyabban és gyorsabban át tudjon alakulni a fenntarthatóság szempontjából is elfogadhatóbb körkörös/cirkuláris gazdasági struktúrává, a tudásalapú rendszeralkalmazások gyors bevezetését kell segítenünk. A jelenlegi rendszerstruktúrákat le kell cserélnünk rugalmas és költséghatékony cirkuláris termelési modellekre, amelyek megoldásokat kínálhatnak a tejelő tehenek selejtezési arány csökkentésére, a hasznos élettartamának növelésére, a szaporasági mutatók javítására, továbbá a takarmánytermesztés minőségi paramétereinek fokozására a biodiverzitás, vízvédelem növelésével, a bűzterhelés csökkentésével párhuzamban.

 

https://ec.europa.eu/agriculture/