Default view

HOLiFOOD

Projekt címe: Holistic approach for tackling food systems risks in a changing global environment

Projekt azonosítószáma: 101059813

Pályázati felhívás kódja: HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01

Projekt teljes költségvetése: 6 056 435 €

Állatorvostudományi Egyetem által elnyert támogatási összeg: 230 000 €

Megvalósítás időszaka:

  1. október 1. – 2026. szeptember 30. (48 hónap)

 

A HOLiFOOD átfogó célja az integrált élelmiszer-biztonsági kockázatelemzési keretrendszer fejlesztése Európában annak érdekében, hogy

  • megfeleljen a Green Deal politika által vezérelt átalakulásokból fakadó jövőbeli kihívásoknak, különösen az éghajlat által vezérelt változásokkal kapcsolatban,
  • hozzájáruljon az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, továbbá
  • támogassa a valóban biztonságos és fenntartható élelmiszertermelés megvalósítását.

 

A HOLiFOOD rendszerszemléletű megközelítést alkalmaz, amely figyelembe veszi az élelmiszer-előállítás teljes környezetét, beleértve a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat is. A projekt három ellátási láncot vesz figyelembe (azaz gabonafélék [kukorica], hüvelyesek [lencse] és baromfi [csirke]). A projekt mesterséges intelligenciát (AI) és big data technológiákat fog alkalmazni az ismert és ismeretlen élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó korai előrejelző-, és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító rendszereinek fejlesztésében. Ezen túlmenően eszközöket, módszereket és megközelítéseket fejlesztenek ki a veszélyek felderítésére, célzott és nem célzott, valamint új holisztikus kockázatértékelési módszereket fejlesztenek ki, amelyekben a kockázatok elemzése mellett költség-haszon elemzések is történnek.

További információkért látogasson el a projekt honlapjára: https://holifoodproject.eu/