Projekt címe: Biztonságosabb élelmiszer a megváltozott fogyasztói magatartás révén: Hatékony eszközök és termékek, kommunikációs stratégiák, oktatás és élelmiszerbiztonsági politika, amely csökkenti az élelmiszer-eredetű betegségek okozta egészségügyi terheket
Projekt azonosítószáma: 727580
Pályázati felhívás kódja: H2020-SFS-2016-2017 submitted for H2020-SFS-2016-2
Projekt teljes költségvetése: 9 500 000 €
Állatorvostudományi Egyetem által elnyert támogatási összeg: 53 750 €
Támogatási intenzitás: 100%
Megvalósítás időszaka:
2017. május 1. – 2022. október 31.
Projekt tartalma:
Gyakoriak az élelmiszer-biztonsági jogsértések a fogyasztói szakaszban, és az élelmiszer-eredetű járványok közel 40%-a háztartásban fordul elő. A SafeConsumE átfogó célja, hogy hatékony, tudományosan megalapozott és fenntartható stratégiákat biztosítson az élelmiszerügyi hatóságok, a piaci szereplők és a kutatói közösség számára, hogy segítse a fogyasztókat a kockázatok mérséklésében, ezáltal csökkentve az élelmiszer-eredetű betegségekből eredő egészségügyi terheket Európában. A SafeConsumE a következőket javasolja, fejleszti és értékeli:
1) eszközök, technológiák és termékek (pl. érzékelők, alkalmazások, higiéniai koncepciók, konyhai eszközök), amelyek ösztönzik a biztonságos gyakorlatokat;
2) kommunikációs stratégiák, amelyek hatékonyan ösztönzik a biztonságosabb gyakorlatok és eszközök/technológiák elfogadását és piaci elterjedését;
3) Oktatási programok a készségek és ismeretek bővítésére, amelyek segítik a tinédzsereket az élelmiszer biztonságos kezelésében;
4) Dinamikus, fenntartható és inkluzív politikai modellek, amelyek ösztönzik és támogatják a nemzeti és uniós szintű kezdeményezéseket.
A nagy végrehajtási és innovációs erő elérése érdekében a tudósok a fogyasztókkal, hatóságokkal és a különböző piaci szereplőkkel együttműködve dolgoznak együtt egy új, transzdiszciplináris és többszereplős megközelítésben, amely a gyakorlatok elméletén és a tervezés által vezérelt innováción alapul. Az élelmiszerek által terjesztett betegségeket okozó öt legfontosabb veszélyre kiterjedően a fogyasztói magatartást Európa-szerte kockázatalapú módszertannal, a nagy áteresztőképességű felmérések erősségeit és a mélyreható kvalitatív módszertant felhasználva ismertetjük. Új stratégiákat dolgoznak ki, figyelembe véve azok kockázatcsökkentésre gyakorolt hatását, a változás dokumentált fogyasztói akadályait és a fenntarthatóságot. A SafeConsumE támogatja az egészségesebb népesség és a költséghatékonyság felé való átalakulást az élelmiszer-eredetű megbetegedések számának csökkenésével, valamint a fenntarthatóbb közösség kialakítását kevesebb élelmiszer-pazarlás és környezetbarát megoldások révén.