Projekt címe: Unravelling the potential of the wheat microbiome for the development of healthier, more sustainable and resilient wheat-derived food & feed products / WHEATBIOME/
Projekt azonosítószáma: 101084344
Pályázati felhívás kódja: HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-09
Konzorcium tagjai:
- Állatorvostudományi Egyetem, Magyarország
- Konzorciumvezető: Requimte Rede De Quimica e De Tecnologia Associacao (REQUIMTE), Portugália
- Contactica Sl, Spanyolország
- Editorial Agricola Espanola Sa, Spanyolország
- Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego Im Prof Waclawa Dabrowskiego – Panstwowy Instytut Badawczy, Lengyelország
- Isanatur Spain Sl, Spanyolország
- Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Lengyelország
- UAB-Art21, Litvánia
- Universidad De Vigo, Spanyolország
- Universidade Do Porto, Portugália
- Universidade Nova De Lisboa, Portugália
- Universitat De Valencia, Spanyolország
- Wageningen University & Research, Hollandia
Projekt teljes költségvetése: 5 060 547,91 €
Állatorvostudományi Egyetem által elnyert támogatási összeg: 210 500 €
Támogatási intenzitás : 100%
Megvalósítás időszaka:
- január 1. – 2026. december 31. (48 hónap)
Linkedin oldal: https://www.linkedin.com/company/wheatbiome-project/
Twitter oldal: https://twitter.com/wheatbiome
Cordis adatlap: https://cordis.europa.eu/project/id/101084344
Projekt tartalma:
A WHEATBIOME projekt célja a búza-mikrobiom élelmiszer-feldolgozásban betöltött szerepének vizsgálata fenntarthatósági fókusszal. Ennek elősegítésére a projekt résztvevői esettanulmányokat készítenek és laboratóriumi kísérletekkel vizsgálják a talaj-növény mikrobiom együttes hatását a búza minőségére, illetve vizsgálatokat végeznek a búza és az emberi mikrobiom között fellépő kölcsönhatások vizsgálatára. A projekt eredményeként új élelmiszerek és takarmányok kerülnek kifejlesztésre. Létrejön egy új döntéstámogató rendszer, valamint az eredmények alapján az élelmiszerpazarlás csökkentésére alkalmas új lehetőségeket is igyekszik feltárni a projekt.