Projekt azonosító száma: 2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00072
A pályázat konzorciumi együttműködésben kerül megvalósításra, az alábbi partnerek segítségével:
- konzorciumvezető: MAKROM Energiaszolgáltató, Mezőgazdasági Gépjavító Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
- Állatorvostudományi Egyetem
Támogatási összege (Ft): 313 639 291 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 435 531 272 Ft
Az Egyetem támogatási összege (Ft): 122 128 375 Ft
Támogatási intenzitása: 100%
A projekt megvalósításának kezdete: 2025.03.01.
A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2027.02.28.
A PROJEKT RÉSZLETES TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA
A projekt ötlete a Makrom Kft. korábbi sikeres innovációiból és a tejiparban szerzett tapasztalataiból ered. Az A2 tejtermékek fejlesztése során szerzett tapasztalatok és a piaci igények alapos felmérése alapján döntöttek úgy, hogy egy új, hosszú eltarthatóságú tejtermékcsaládot hoznak létre. A projekt célja egy digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott új, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású, megnövelt eltarthatósági tulajdonsággal rendelkező A2 joghurt- és sajt termékcsalád kifejlesztése. A fejlesztés során olyan A2 tejtermékek előállítását célozza meg a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem konzorciuma, amelyek tartósítószer hozzáadása nélkül is hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek. A projekt jelentős tudományos és technológiai újdonságtartalommal bír, mivel a jelenlegi piaci megoldások nem képesek ugyanilyen hatékonysággal és minőségben biztosítani a tejtermékek hosszú eltarthatóságát. A mikrobiológiai paraméterek vizsgálatai, ezek rendszerszintű elemzése és a legkorszerűbb digitális technológiai megoldások kifejlesztése, adaptálása és bevezetése, mint a digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszer és a mesterséges intelligenciával támogatott kockázatelemző rendszer biztosítják a tejtermékek magas higiéniai szintjét. A fejlesztés eredményeként létrejövő A2 tejtermékek piaci potenciálja jelentős, mivel a fogyasztók egyre inkább keresik a természetes, tartósítószer-mentes élelmiszereket. A fejlesztés nemcsak az aktuális projekt sikeréhez járul hozzá, hanem hosszú távon is értékes más élelmiszeripari KFI projektek számára, mivel a tejtermékek gyártásában bevezetni kívánt új technológia és ezáltal megnövelt eltarthatósági idő más gyártók és termékek számára is adaptálható a növekvő piaci igények alapján hozzájárulva ezzel a magyar agrárium és élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez.