Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Versenyképességi Kiválósági Együttműködés (VKE)

Házinyúl tenyészetek termelőképességének javítása genomikai módszerekkel (Projekt kódja: 2017-1.3.1-VKE-2017-00026)

Versenyképességi Kiválósági Együttműködés (VKE)

A pályázat részletei

Projekt kódja: 2017-1.3.1-VKE-2017-00026

Projekt címe: „Házinyúl tenyészetek termelőképességének javítása genomikai módszerekkel”

A felhívás célja a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények között hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések ösztönzése üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények létrejötte, illetve a nagy jelentőségű és összetett feladatok megoldását, több szakterületet érintő kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények elérésének támogatása volt.

Egyetemünk a Nemzeti Agrárkutatási- és Innovációs Központ, valamint az S&K-Lap Nyúltenyésztő Kft. mellett konzorciumi partnerként vesz részt a projekt megvalósításában.  A 824.795.930,- Ft összegű támogatásból egyetemünk 299.507.271- Ft-ot fordíthat a szakmai munkára, amelyben a Patológia Tanszék és az Üllői Tangazdaság munkatársai vesznek részt.

A projekt megvalósításának kezdete: 2018. 01. 01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2020. 12. 31.

A megvalósítani tervezett eredmények:

  • Nyúl tenyészállományok létrehozása, amelyek antibiotikum mentes tápon nevelhetők fel.
  • Modern genomikai módszerek felhasználása, de genetikai módosítás nélküli tenyészállományok létrehozása, amelyek ellenállóak lesznek a betegségekkel szemben, de továbbra is megőrzik kiváló tulajdonságaikat.
  • A projekt középtávú céljai között szerepel a jelen együttműködéssel létrejövő agrárgazdasági, egyetemi, kutatóintézeti tudományos összefogás további elmélyítése.

Sajtóközlemény