Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Magyar-Indiai Ipari Kutatási-Fejlesztési Együttműködési Pályázat

MAGYAR-INDIAI IPARI KUTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PÁLYÁZAT (KÓDSZÁM: TÉT_15_IN)

Magyar-Indiai Ipari Kutatási-Fejlesztési Együttműködési Pályázat

 A pályázat részletei:

Projekt azonosító: TÉT_15_IN-1-2016-0082
Projekt cím: Juh és bivaly embrió, valamint petesejt/tüsző vitrifikációs technológiája hatékonyságának növelése: az apoptózissal és a fejlődési potenciállal összefüggő génexpressziós vizsgálatok

Támogatás összege: 24 942 600,- Ft
Támogatás intenzitása: 100%

Projekt várható befejezése: 2020.12.31.

Projekt szakmai vezetője: Dr. Cseh Sándor (Habil) tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktor

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatot hirdetett magyar-indiai együttműködésben folyó ipari kutatás-fejlesztési projektek támogatására, az NKFIH és az Indiai Köztársaság Tudományos és Technológiai Államtitkársága (DST) közös nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködési programja keretében.

A program olyan nemzetközi kutatás-fejlesztési projekteket támogat, amelyek vállalkozások és/ vagy költségvetési kutatási szervezetek és/vagy non-profit kutatási szervezetek hatékony együttműködésével, nemzetközi konzorciumok keretében valósulnak meg.

A projekt tartalma: Az előrejelzések azt mutatják, hogy az állati termékek iránt a jövőben is változatlanul nő a kereslet. A szakemberek szerint az állattenyésztésben évente kb. 3,4%-os növekedéssel lehet számolni, míg a növénytermesztésben csak kb. 2,3%-os növekedést prognosztizálnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megjósolható, hogy a növekvő igények kielégítését az állatok termék előállító képességének javításával biztosítják majd, mivel a létszám növelése több szempontból is kerülendő. A haszonállat-állomány termelékenységének javítása csak megfelelő ütemű genetikai előrehaladással biztosítható. Az állomány genetikai képességének folyamatos javításban (és a termelékenység emelésében) nagyon fontos szerepe lesz az asszisztált reprodukciós technikáknak, és ezen belül az ivarsejtek és az embriók fagyasztásának. A hagyományos és a vitrifikációs sejt mélyhűtési technikák/technológiák hatékonysága javításának és egyszerűsítésének kérdése – a fentiek miatt – változatlanul napirenden van a szakemberek között. Különösen vonatkozik ez a petesejtek és az embriók fagyasztására.

A fagyasztási/mélyhűtési technika igen fontos eszköz az állattenyésztési biotechnológia/asszisztált reprodukció terén. A sejtek tartós tárolása hozzá segít bennünket ahhoz, hogy a petesejtek/embriók termelését és felhasználását időben és térben egymástól külön választhassuk. Ez a programok megtervezését és kivitelezését nagymértékben rugalmassá teszi és ezáltal megkönnyíti, továbbá a költségek csökkentéséhez is hozzájárul. Ezen túlmenően a mélyhűtött petesejteket/embriókat korlátlan ideig tárolhatjuk a folyékony nitrogénben, az eljárás a genetikai anyag tartós tárolására, génbankok kialakítására is alkalmas.

Az elmondottak miatt a fagyasztással, a fagyasztási sérülések kialakulásával kapcsolatban tett minden új megfigyelés hozzásegíthet bennünket a technológia módosításához és ezen keresztül a hatékonyság javításához, valamint a minél szélesebb körben történő gyakorlati alkalmazáshoz.