Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Szervezeti egységek Állatvédelmi Központ Állatvédelemre specializált posztgraduális szakember képzések

Állatvédelemre specializált posztgraduális szakember képzések

Magyarországon 2022-ben első ízben indultak állatvédelemre specializált posztgraduális szakember képzések az Állatorvostudományi Egyetem jóvoltából. Az állatvédelem fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy az állatvédelmi ügyekben igen fontos szerepet játszó szakemberek (állatorvosok, jogászok) elsajátíthassák a legkorszerűbb állatvédelmi ismereteket, tisztában legyenek a hatályos állatvédelmi szabályozással és megfelelően képviselhessék a felelős állattartás ügyét is. Míg az állatorvosok az állatvédelmi eljárásokban jellemzően hatósági és szakértői feladatokat láthatnak el, a jogászok jegyzőként elsőfokú állatvédelmi hatósági hatáskörrel bírnak, büntetőügyekben pedig ügyészként, bíróként, vagy akár ügyvédként találkozhatnak – többek között – az állatkínzással, tiltott állatviadal szervezésével.

1. Az Állatorvostudományi Egyetem által 2022 januárjában első ízben meghirdetett állatvédelmi szakállatorvosképzésre azok a végzett állatorvosok jelentkezhettek, akik legalább három éves általános állatorvosi szakmai gyakorlattal rendelkeznek. A képzés szakfelelőse dr. habil Fodor Kinga PhD. tanszékvezető egyetemi docens, aki évek óta dolgozott azon, hogy állatvédelemre specializálódott posztgraduális képzés születhessen állatorvosok részére az Állatorvostudományi Egyetemen. A képzés tematikáját és az oktatók sorát a Laborállattudományi és Állatvédelmi Tanszék és az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (társszakfelelős dr. Gyurcsó Adrienn) közösen állította össze. A képzés magas létszámmal 2022. októberében elindult, Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor köszöntő szavaival.

Lehet, hogy egy kép erről: kutya és szöveg

2. Az első alkalommal induló állatvédelmi szakjogász képzés a Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködésében valósul meg, az Állatvédelmi Központ koordinálásával. A szakjogászképzés meghirdetéséről is szóló együttműködési megállapodást Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora írta alá 2022 februárjában. Nem létezett korábban olyan lehetőség Magyarországon, csak külföldi egyetemeken, amely lehetővé tette volna, hogy az érdeklődő végzett jogászok összefoglalást kaphassanak az állatvédelem különböző jogi vetületeiről (az állatvédelmi jog világosan elhatárolható a környezetvédelmi jogtól). A hiánypótló képzés létjogosultságát bizonyítja, hogy már az első alkalommal is nagy érdeklődést váltott ki és a jelentkezési időszak végéig a miskolci szakjogászképzések történetében rekordszámú hallgató jelezte részvételi szándékát.


A képzést 2022. szeptember 29-én dr. Varga Judit igazságügyi miniszter és Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos nyitotta meg. A szakjogászképzés szakfelelőse a Miskolci Egyetem részéről az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese, Prof. Dr. Paulovics Anita, az Állatorvostudományi Egyetem részéről koordinátora az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője, dr. Vetter Szilvia PhD.
A 2 féléves, levelező képzésen a hallgatók érintik a következő témaköröket: az állatvédelem elméleti, történeti és filozófiai alapjai, az állatvédelem jogi szabályozásának alapkérdései, az állatvédelem magánjogi kérdései, közigazgatási és büntetőjogi vonatkozásai, a kedvtelésből tartott állatok jogi védelme, a gazdasági haszonállatokra vonatkozó szabályozás, a vadon élő, veszélyes állatok, kísérleti állatok, illegális állatkereskedelem, az állatvédelem pszichológiai, kriminológiai, gazdasági, szociökonómiai és antropológiai aspektusai, állatkínzás az állatorvos szemével, a hatósági állatorvos feladatai, állatvédelem az állatorvos szemével, állatvédelmi kommunikáció, állatbarát szolgáltatások, állatvédelem a gyakorlatban. A jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzési szakon megszerzett oklevél Master of Laws (LL.M.) cím használatára ad jogosultságot.

A képzés részleteiről ITT található információ.