Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Gyakran ismételt kérdések

Klinikák Aquilabor Gyakran ismételt kérdések

Mennyire megbízható a vizsgálat?

A molekuláris ivarmeghatározás a különböző ivari kromoszómákra jellemző szakaszok (markerek) kimutatásán alapul. Jelenleg hat markert használunk, ezek a futómadarakat kivéve a legtöbb madárfajban megbízhatóan működnek. Természetesen lehetnek kivételek, néha az egyes markerek eltérően működhetnek bizonyos fajokban, ezért legalább három marker együttes vizsgálata alapján döntünk. Korábban nem vizsgált fajoknál lehetőség szerint biztos ivarú hím és tojó kontroll egyedek bevonásával optimalizáljuk a markereinket. Ha egy adott fajban már ismerjük az egyes markerek működését, akkor közel 100%-os biztonsággal meg tudjuk határozni az ivart.

Milyen madárfajokat tudunk szexálni?

A legtöbb kedvtelésből tartott madárfaj (papagájok, énekesmadarak, galambok, baromfik, vágómadarak) esetén módszereink biztonsággal használhatók, de ez igaz az állatkertekben látható egzotikus madarak legtöbbjére is.

A “Palaeognathae” futómadarakban (strucc, nandu, kazuár, emu, tinamu, kivi) a molekuláris szexálás bonyolultabb eljárást igényel, jelen pillanatban ezeket a fajokat nem tudjuk szexálni. Az elmúlt években több, mint 3000 egyedet szexáltunk, ezek közel 250 fajba tartoznak.

Itt böngészhető az eddig vizsgált nemzetségek listája.

Milyen mintákkal foglalkozik a labor?

A laboratóriumban tollakból és vérmintákból tudunk DNS-t izolálni. A vérben és a fejlődő (tokos) tollakban rengeteg sejt és rengeteg DNS van, de a felnőtt madarak kifejlett tollainak csévéiben (az úgynevezett felső köldökben) is. Ez lényegében egy, a tollfejlődés után visszahúzódó vérér maradványa.

Így a vizsgálatra a kifejlett madarak kitépett vagy kivedlett tolla is megfelel, és a tollcsévében lévő DNS sokáig eláll.

A fiókák tokos, vérrel teli tollában lévő DNS viszont szobahőmérsékleten gyorsan lebomlik, az ilyen minták sokszor már használhatatlanok a postai kézbesítés után. Ezért fiatal fiókáknál inkább a vérvétel ajánlott.

A vérmintákat szűrőpapírra vagy tiszta fülpiszkálóra cseppentve és megszárítva érdemes beküldeni.

Mindkét mintatípus esetén, de a vérmintáknál különösen fontos, hogy a teljesen szárazak legyenek mielőtt a tasakokba kerülnek.

Mennyi idő alatt van kész a vizsgálat?

A hétfő délig beérkezett minták az adott hét csütörtökéig elkészülnek. A postai szállítás sokszor nehézkes (akár 4-5 nap is eltelhet a feladástól, mire megkapjuk), ezzel érdemes számolni.

Hogyan lehet madárból vért venni?

Vérvételre a madarak szárnyvénáját javasoljuk, ahol egy pontszerű szúrás után a távozó egy-két csepp vér tökéletesen elegendő az ivar meghatározására. A vért szűrőpapírra vagy tiszta fülpiszkálóra cseppentve, megszárítva érdemes beküldeni.

Több egyed esetén nagyon fontos, hogy minden madárnál külön tűt használjunk, a minták keveredését elkerülendő.

Mi történik, ha nem sikerül a vizsgálat?

A minta minőségétől függően előfordulhat, hogy nem sikerül a vizsgálat. Ilyenkor értesítjük a tulajdonost, és új mintát kérünk.