Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

A Nagyállatklinika története

Klinikák Haszonállat-gyógyászati Klinika Nyitólap A Nagyállatklinika története

Az állatorvoslás alapvetően manuális szakma, amelynek elsajátítása sok gyakorlatot kíván, ezért a gyakorlati képzés szerepe kiemelkedően fontos. A 90-es évek elején az Állatorvos-tudományi Egyetem (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar jogelődje) vezetőiben ezeknek a gondolatoknak a tükrében érlelődött meg az elhatározás, hogy a 215 éves múltra visszatekintő magyar állatorvosképzést a közelgő XXI. század igényeihez igazítsák.

Kiemelt fontosságú cél volt a hagyományosan magas színvonalú elméleti oktatás megőrzése mellett, a gyakorlati képzés és az állategészségügyi szolgáltatás javítása, amire az Alma Mater területe a belvárosi elhelyezkedése miatt napjainkra már nem volt alkalmas. Ezért számos egyeztetés követően az Állatorvos-tudományi Egyetem vezetősége egy a ló és haszonállat-gyógyászat jövőbeni követelményeit kielégítő, új klinika építése mellett döntött a kezelésében lévő Üllő-Dóra majori telephelyen.

A fővároshoz való közelsége (kb. 35 km) és könnyű megközelíthetősége miatt ideális helynek ígérkezett a Dóra majori Kísérleti Intézet (Tangazdaság jogelődje) közvetlen szomszédságában elterülő kb. 4 hektáros terület. Az új intézményt az 1994. november 25.-i alapkőletételt követően 2001. szeptember 7-én megtartott ünnepélyes avatóünnepséget követően nyitották meg. Az üllői Nagyállatklinika feladata a ló- és haszonállat-egészségügy magyar és angol nyelvű alap és posztgraduális képzés elméleti és gyakorlati oktatása. Ezen belül a gyógyító és megelőző szemléletű képzés összehangolása, magas szintű klinikai, állomány-egészségügyi és szaktanácsadási szolgáltatás az állattartók, ill. gazdaságok részére, mindenkor szem előtt tartva az oktatási kötelezettségeket, továbbá az alkalmazott, haszonállaton végzett klinikai kutatások meghonosítását. Mindezek mellett az állatorvos kollégák belgyógyászat, sebészet, szemészet, szülészet és szaporodásbiológia területén nyújtanak teljes körű ambuláns és sürgősségi ellátást az állattulajdonosok részére. A gyógyító munkát korszerű laboratóriumi háttér (vérkép, biokémiai paraméterek, parazitológiai és citológiai vizsgálatok, vérgázanalízis, véralvadás, spermavizsgálat), műszerpark (digitális röntgen, komputertomográf, altatógépek, artroszkóp, „AO” készlet csonttörésekhez, EKG, ultrahang, videoendoszkóp, treadmill) segíti.

A közel 1500 négyzetméteres kórházrész ad helyet két sebészeti műtőnek (lábvég, fej-nyak és kólika műtétek), belgyógyászati (légúti endoszkópia, EKG) és szülészeti (császármetszés, magzatdarabolás, ultrahangvizsgálat, mesterséges termékenyítés) vizsgálóteremnek, laboratóriumnak és a képalkotó eljárások helységének. Az állatok elhelyezésére négy egyedi bokszos istállóban van lehetőség. Mindezekkel Közép-Kelet-Európa egyik legjobban felszerelt intézményévé váltunk. A Nagyállatklinika munkatársai közül már négyen rendelkeznek európai specialista diplomával, ötödik kollégánknak pedig az utolsó vizsgáját kell letennie, ami egyértelműen az itt folyó klinikai munka magas színvonalát jelzi.