Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Mikrochip és kisállatútlevél

Napjainkban a régebben egyedi megjelölésként használt tetoválást egyre inkább felváltja a mikrochip. A törzskönyvvel rendelkező kutyák számára a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE), néhány településen/budapesti kerületben pedig az önkormányzat kötelezővé tette a kutyák mikrochipes egyedi jelölését.

A mikrochip egy kb. rizsszemnyi méretű 15 jegyű számot hordozó azonosító, amit a nyak bőre alá helyezünk be. Az azonosító szám egy speciális vevő készülékkel leolvasható. Miután a mikrochipet beültettük az állatba, a tulajdonos és az állat adatai, a mikrochip számával együtt bekerülnek egy országos nyilvántartásba (http://petvetdata.hu), amihez minden működési engedéllyel rendelkező állatorvos hozzáférhet. Ha egy mikrochippel rendelkező állat elkóborol, és a megtaláló beviszi egy állatorvoshoz, a chipszám alapján az országos nyilvántartásból be tudják azonosítani, és értesíteni tudják a tulajdonost.

A mikrochipes megjelölés a külföldre való utazáshoz is szinte elengedhetetlen. A kisállatútlevél kiállításához ugyanis szükség van az állat pontos egyedi azonosíthatóságára. Ez lehet a mikrochipes megjelölés (vagy egy jól olvasható tetoválás).

Amennyiben kedvencével külföldre szeretne utazni, mindenképpen szüksége lesz egy kisállatútlevélre.

Ez a sorszámozott okmány egyébként oltási könyvként is használható. Ebben igazolja állatorvosa a beadott oltásokat, féreghajtó kezelést, a veszettség-titer vizsgálatok eredményét, valamint az utazás előtti vizsgálatot.

A kisállatútlevélről és az egyes országokba való beutazás feltételeiről részletes információt talál a www.petpassport.hu oldalon.