Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Eutanázia

A belgyógyászati rendelés keretében az állatok végleges elaltatását csak indokolt esetben végezzük. Indokolt esetnek minősül kutyák és macskák esetében a 2002. évi LXVII. Törvény értelmében a súlyos, gyógyíthatatlan betegség vagy sérülés, a fertőző betegségek kontrollja, valamint az azok elleni védekezés, illetve a másként el nem hárítható támadás megakadályozása. Egyéb esetekben az állatorvos megtagadhatja az állat végleges elaltatását. Nem altatható el az az állat, amelyik 14 napon belül ember harapott vagy karmolt.

Igény szerint a gazdi jelen lehet kedvence elaltatásakor.

Az állatok végleges elaltatását minden esetben általános érzéstelenítésben hajtjuk végre. Mikor elértük a teljes érzéketlenség állapotát, az állat megkapja a végleges altató injekciót. Ekkor néhány másodpercen beül leáll a légzés és az agyműködés, az izmok elernyednek.

Az altatás után a tetem sorsáról a tulajdonos rendelkezik:

  • haza kívánja vinni eltemetni, vagy
  • kórbonctani vizsgálatot,
  • közös hamvasztást,
  • egyedi hamvasztást kér.

Amennyiben szervezési okok miatt nem tudja megoldani a tetem azonnali elszállítását – 1500 Ft díjazás ellenében – 24 óráig tudjuk biztosítani a tetem tárolását. Ezt követően, amennyiben a tulajdonos nem jelentkezik, a tetemet közös hamvasztásra küldjük.