Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Belgyógyászat és szülészet

A Lógyógyászati Tanszék és Klinika (LTK) külföldről sokéves tapasztalattal hazatért kollégái és kiváló műszerezettsége jóvoltából teljes körű és alapos belgyógyászati és intenzív kórházi ellátásra ad lehetőséget.

Kólikás megbetegedések esetén a korai diagnózis kulcsfontosságú. A kólikás lovak állapotfelmérését a ló alapvizsgálatán túl (fizikális vizsgálat, rektális vizsgálat, orrnyelőcsőszondázás), professzionális ultrahang készülék és laboratóriumi háttér is segíti. A gyors döntéshozatalban elengedhetetlen a helyszínen elérhető labordiagnosztika, mely akár perceken belül juttatja a vizsgálót a diagnózis felállításához szükséges elengedhetetlen információkhoz, amely elsősorban a kezelési költségek és kórjóslat tekintetében fontos. A döntéshozatalt, illetve a tulajdonos beleegyezését követően megkezdődhet a műtét, akár nappal, akár éjszaka kerül a beteg az LTK-ra.

Az akut típusú hasűri megbetegedések mellett krónikus bélrendszeri megbetegedések, fogyás, hasmenés, étvágycsökkenés vagy egyéb régóta fennálló megbetegedés oka is felkutatható az itt elérhető részletes kivizsgálás során. Ez akár több napot vehet igénybe, hogy az egymást befolyásoló tesztek megfelelő időkihagyással legyenek elvégezhetők. (Gyomortükrözés, glükóz felszívódási teszt, bélbiopszia, metabolikus és endokrinológiai vizsgálatok).

A máj és kiválasztó szervek diagnosztikájához és gyógyszeres kezeléséhez szintén minden kiegészítő, laboratóriumi és kontroll vizsgálat helyben elvégezhető. (máj és vese profil vizsgálat, hasi ultrahang, biopszia, cisztoszkópia, vizelet vizsgálat, stb.).

Légzőszervi tünetekkel érkező betegeink ellátása során, a ló átfogó fizikális vizsgálata és vér sejtes és biokémiai paraméterjeinek felmérése után a továbbiakban indokolt vizsgálatok elvégezhetőek (mellüreg ultrahang-, és radiológiai vizsgálata, a légúti endoszkópia, citológiai és mikrobiológiai mintavétel, futópados endoszkópia). Újonnan beszerzett eszközünkkel Közép-Kelet Európában egyedül itthon elvégezhető az “Overground endoszkópia”, melynek során a ló felső légutai munka során is vizsgálhatóak.

A különböző jellegű légúti minták (virológia, szerológia, bioptátumok, sejtkenetek, baktérium tipizálás) egy részét a Klinikán működő labordiagnosztikai szolgáltatás keretein belül rögtön elvégezzük, emellett speciális molekuláris biológiai és laboratóriumi módszerek elvégzéséhez különböző Magyarországon és külföldön működő laborokkal vagyunk munkakapcsolatban. A légzőszervi kivizsgálás néhány órát vesz igénybe, így a jó általános állapotban levő lovak a beérkezés napján el is hagyhatják a Klinikát. A diagnózist a laboratóriumi eredmények megérkezése után (3-10 nap) telefonon, vagy személyesen megbeszéljük a tulajdonossal, majd az írásos zárójelentés végén részletes kezelési javaslatot adunk. A súlyos és heveny esetek kivételével a légzőszervi kivizsgáláshoz előzetes telefonos bejelentkezés javasolt.

Szív és érrendszeri megbetegedések gyanúja esetén a Doppler-es szívultrahang mellett elektrokardiogramm készíthető, melyet a Holter készülék folyamatosan rögzít akár napokon keresztül. Ilyen módon a visszatérő, de nem állandóan jelenlévő ritmuszavarok nyugalomban, illetve munka közben is megállapíthatóak. Szívizom specifikus enzimek mérése, szívgyógyszerek vér szintjének vizsgálata is rutinszerűen végzett.

Idegrendszeri tünetekkel járó betegségek felderítéséhez az általános diagnosztikai módszerek mellett lehetőség van atlantooccipitalis illetve lumbosacralis punctio elvégzésére. A kinyert liquor citológiai, biokémiai, szerológiai, valamint bakteriológiai vizsgálata elengedhetetlen többek között a Magyarországon is előforduló, idegrendszeri tüneteket okozó Nyugat-Nílusi láz és Herpesz vírus okozta gerinc és agyvelő gyulladás diagnosztizálásához. A központi idegrendszer morfológiai érintettsége esetén kontraszt-myelográfia illetve koponya-CT készíthető a kóros elváltozás felderítésére. Ezeket a vizsgálatokat általános anesztéziában végezzük, a ló legnagyobb biztonsága érdekében folyamatos monitorizálás mellett.

A különböző bőr és vázizom rendszer eredetű elváltozások diagnosztikájában is hathatós segítséget nyújt a laboratóriumi felszereltség (kenetek, biopsziák, speciális szövettani festési eljárások kivitelezése, allergia vizsgálatok).

Középkorú valamint idős lovak gyakori problémája a metabolikus szindróma és a Cushing-kór. Ezek diagnosztizálása és menedzselése szintén az LTK profiljának a szerves része.

A teljes körű 24 órás ellátást nyújtó lóklinikák legnagyobb munkaerő, gyógyszer és anyagi vonzatát magában hordozó intenziv terápia hazánkban jelenleg csak a LTK-n valósítható meg (gyakori állapotellenőrzés, folyamatos oxigén terápia, mesterséges táplálás, folyamatos folyadékterápia, vérátömlesztés megfelelő donorból, stb. ). A súlyos és életveszélyes tünetekkel érkező betegeket stabilizáljuk, majd megfelelő diagnosztika elvégzése után célirányosan kezeljük.

A lovassportok világában manapság elengedhetetlen a lovak teljesítményvizsgálata. A teljesítmény csökkenést számos szervrendszer szuboptimális funkciója okozhatja. Ennek színvonalas, Magyarországon csak Klinikánkon elérhető módja a futópados vizsgálat. A ló edzettségi állapotának alap felmérése terepen is történhet, de precíz diagnózis felállításához komoly eszközpark és több szakterületen is jártas szakmai csapat szükséges. A futópados teljesítményvizsgálat az egyetlen módszer abban az esetben, ha a lónak olyan szubklinikai elváltozása van, ami kizárólag maximális terhelés során jelenik meg.

Az újszülött csikó a legnagyobb öröm, de a fiatal állatok rendkívül védtelenek a fertőzésekkel szemben. A minőségi tenyész- és verseny utánpótláshoz elengedhetetlen az egészséges újszülött csikó. Ebben a tenyésztőknek partnere az LTK, hiszen itt lehetőség van magas vemhes kancák monitorizálására, ellési elsősegélynyújtásra, a született csikó részletes állapot felmérésére és szükség esetén kezelésére is (antibiotikumok, plazma és infúziós terápia). Ló neonatológia rendkívül nagy szakmai tapasztalatot igényel, melynek meghonosítása külföldi világszínvonalú klinikákon éveket eltöltött kollégáinknak köszönhetően mára itthon is valósággá vált.