Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
COVID-19 Információ

COVID-19 Információ

Legfrissebb hírek: 

2021.01.28

Magyarország kormánya március elsejéig meghosszabbítja a járványügyi szabályokat. A korlátozó intézkedések enyhítése a járvány felélénküléséhez vezetne és a jelenleginél is szigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni. A járványügyi szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrendet is meg kell hosszabbítani. Ezt  saját hatáskörben a kormány 15 napra fogja elrendelni február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűléstől kérjük, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

2020.12.21

A kormány döntése értelmében szenteste, december 24-étől másnap reggelig nem lesz érvényben a kijárási tilalom.

2020.12.11

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben.

2020.12.07

Érvényben maradnak a jelenlegi járványügyi intézkedések, így a kijárási tilalom is január 11-ig. Kivételt a szenteste jelenthet, erről december 21-én dönt az operatív törzs. Az viszont már biztos, hogy nem lesz kivétel december 31-én, a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

 

 

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

Frissítve: 2020. november 16.

A járvány második hulláma ősszel elérte Európát és Magyarországot is. A védekezés célja, hogy a járványt lassítsuk és az egészségügyi védekezés mellett az ország működőképességét megtartsuk. A védekezés tehát több fronton zajlik, egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztosítani kell a gazdaság és az iskolák zavartalan működését, mert Magyarországnak működnie kell. Ezért a védelmi szabályok betartásának most még nagyobb a jelentősége.

Most a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma folyamatosan emelkedik. A kormány ezért november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés 90 napra meghosszabbított. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány november 11-én a veszélyhelyzettel együtt újabb védelmi intézkedéseket is kihirdetett és az állampolgárok együttműködését kéri ezek végrehajtásában.  A 30 napra érvénybe lépett új védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 242. számában484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről

A koronavírus elleni vakcina már belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. A vakcinakutatások folynak, Magyarország is részt vesz több ilyen programban. A kormány több fronton is tárgyal a vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz. A felkészülés részeként az Operatív Törzs elkészíti az oltási tervet.

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Általános rendezvénytilalom lép életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.
 • Katonák is segítik a rendőrök és a kórházak munkáját. A katonák részt vesznek a közterületek és a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, és 93 kórházban segítik a kórházak működését, hogy csökkentsék az egészségügyi dolgozók leterheltségét. Közreműködnek a kórházi beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban.
 • Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. A november 15-én megjelent Kormányrendelet szerint, a köznevelésben a digitális munkarendben részt vevő diákok és tanárok ingyenes internet-szolgáltatást vehetnek igénybe 30 napraErről itt és itt olvashat bővebben.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak az óvintézkedések fenntartása mellett, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.
 • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
 • Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát!
 • Egyéni felelősség – Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
 • November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes parkolás az egész országban.
 • Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságoknak sűríteni szükséges a járatokat munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. A veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a védekezésben részt vevő, orvos- és egészségtudományi hallgatók is térítésmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket, országszerte.
 • A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Az önköltségre végzett PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.
 • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.
 • A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.
 • Minden koronavírusgyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. Hol  lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat
 • Továbbra is fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukrahordjanak maszkot,  kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!
 • Az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos kórházi  ellátásának biztosítása érdekében november 10-től szinte minden kórházat bevontak a koronavírusos betegek ellátásába, növelik a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak számát és felfüggesztették a halasztható műtéteket. Természetesen a sürgős, életmentő beavatkozásokat  elvégzik, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.
 • Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében. Valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.
 • Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.  Ezt a háziorvostól kell kérni. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóknak különösen fontos, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, mert nagy szükség van arra, főképpen a koronavírus-járvány idején, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyenek.
 • A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született. A Gazdaságvédelmi operatív törzs is folyamatosan dolgozik. A kormány a  háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot 2021. június 30-ig meghosszabbítja, és januártól újabb otthonteremtési támogatások is életbe lépnek.
 • Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!

Rektori utasítás: 

Tisztelt Hallgatók!

A mai minisztériumi egyeztetést követően az Állatorvostudományi Egyetemen a holnapi naptól, 2020. november 12. csütörtöktől Miniszter úr az alábbi oktatási rendet engedélyezte.

 

 • Az előadások kizárólag online módon, – a hallgatók kérésnek helyt adva – a tanteremből közvetítve tarthatók, mint a hagyományos kontakt órák esetében;

 

 • A nagy manualitást igénylő gyakorlatok – Anatómia, Kémia, Patológia, Kisállatgyógyászat, Lógyógyászat, Haszonállatgyógyászat, Mobilklinika, Farmvizit, Állatorvosi szemészet – kontakt óra kereteiben kerülnek megtartásra;

 

 • Azon gyakorlati órákat, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet, digitális formában, előre rögzítetten közvetítjük;

 

 • A Tangazdaságban a Hetesi Gyakorlatok folytatódnak;

 

 • A szóbeli vizsgák videokonferencián keresztül kerülnek lebonyolításra;

 

 • Az írásbeli vizsgák online, a manualitást igénylő gyakorlati vizsgák személyes megjelenéssel zajlanak;

 

 • A Kollégiumot tovább üzemeltetjük.

A Testnevelési Tanszék, a Könyvtár olvasótermei bezárnak, az Étterem kizárólag elvitelre szolgáltathat.

Minden egyetemi elfoglaltságot a kijárási korlátozások figyelembevételével kell megszervezni. A járványügyi eljárásrendről tájékoztatást küldünk, amelynek a legszigorúbb betartását és betartatását követeljük meg.

Üdvözlettel:

Sótonyi Péter
rektor