Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

DEMETER

 

A kutatók, kormányok, ügynökségek, élelmiszer-előállítók és a civil társadalom is egyre jobban aggódnak az „újonnan felmerülő élelmiszer-kockázatok” miatt. Elismert tény, hogy az újonnan felmerülő kockázatok sikeres azonosítása a közegészség és a környezet védelmének központi eleme, és ehhez az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő felek közötti világszintű együttműködés szükséges.

A DEMETER (Determination and Metrics of Emerging Risks – Az újonnan felmerülő kockázatok meghatározása és metrikája) projekt célja az újonnan felmerülő problémák és kockázatok azonosításának jelenlegi (és jövőbeni) EFSA eljárásainak támogatása, olyan közösségi erőforrás biztosítása, amely lehetővé teszi az adatok, adatbányászati ​​ismeretek és módszerek gyors és hatékony megosztását az EFSA és az EU tagállami hatóságai között. A DEMETER projektben prototipusként kifejlesztésre került az Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP), mely az újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó szakemberek tudásmegosztó felületének szerepét tölti be.

Az Intézet munkatársai automatikus adatelemző eszközöket fejleszettek, melyek hírforrások és szabadalmi adatbázisok hálózatelemzésével azonosítják a felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági témákat és az új, adott esetben kockázatokat hordozó technológiai innovációkat. A hírforrások szövegbányászati és hálózatelemzésére egy példa itt található.

Publikációk:
Meijer N, Filter F, Clark B, Józwiak A, Comber R, Mylord T, Kerekes K, Willems D, van Asselt E, Frewer L, Czyz MJ, Fischer A, Marvin H, 2018. Project DEMETER: Concept Note for an Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) Framework. EFSA supporting publication 2018:EN-1524. 41 pp.