Default view
Kutatás Témák Mikrobiológiai élelmiszer-biztonság

Mikrobiológiai élelmiszer-biztonság

Mikrobiológiai élelmiszer-biztonság

 

1.  A redoxpotenciál változásának mérésén alapuló gyors diagnosztikai módszerek fejlesztése és validálása kórokozó mikrobák kimutatására különböző élelmiszerekből és ivóvízből.

 

2.  A redoxpotenciál változásának mérésén alapuló módszer és a kvantitatív PCR-technika kombinált alkalmazása Salmonella spp. és Listeria monocytogenes gyors, megbízható kimutatására különböző élelmiszerekből.

 

 

3. Friss zöldségek, gyümölcsök, növényi csírák és tengeri eredetű élelmiszerek közegészségügyileg jelentős baktériumok és vírusok által okozott szennyezettségének vizsgálata (a Mikrobiológiai és Járványtani Tanszékkel együttműködésben).

 

 

Kapcsolódó PhD témák és tézisek az elmúlt 5 évben

1. Redoxpotenciál mérésen alapuló gyors mikrobiológiai módszer validálása és ipari alkalmazhatóságának vizsgálata.  Szakmár Katalin, 2009.

 

2. A Campylobacterek előfordulása az élelmiszerláncban, valamint környezeti tényezők hatása túlélésükre és pusztulásukra.  Józwiák Ákos, 2010.

 

3. Gyors mikrobiológiai módszerek fejlesztése és alkalmazása élelmiszer- és környezet-higiéniai vizsgálatokban.  Erdősi Orsolya, folyamatban

 

 

Kapcsolódó pályázatok

1. KMOP-4.2.1/B-10-2011-0007 azonosító számú, „A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztések támogatása”. 2011-2013.

2. TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR-2011-0003azonosító számú, „Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István  Egyetemen”. 2012-2014.

3. KTIA-AIK-12-12012-0012 azonosító számú, „Élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelelő növényi és állati eredetű élelmiszer alapanyagok előállításához kapcsolódó alap és ipari kutatás”  2013-2015.

4. Friss zöldségek, gyümölcsök, növényi csírák és tengeri eredetű élelmiszerek közegészségügyileg jelentős baktériumok és vírusok által okozott szennyezettségének.vizsgálata.  OTKA, 2014, submitted.