Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Állatorvosi biokémia II

Állatorvosi biokémia II

Nyelv
magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
2
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
6
Előadás óraszám / félév
45
Gyakorlat óraszám / félév
15
Szak
állatorvos (magyar)
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

A tantárgy bemutatja az egészséges állati szervezet és a prokarióta sejt működésének molekuláris alapjait. A második félév tárgyalja az intermedier anyagcsere egyes folyamatait, valamint hangsúlyosan foglalkozik a kérődzők speciális anyagcseréjével, a vitaminok biokémiai szerepével és az egyes szervek biokémiai folyamataival.

 

 

Előadások tematikája

 

Hét Témakör
1. hét Az intermedier anyagcsere általában. Anabolizmus, katabolizmus. A biológiai oxidáció fogalma. Energiatárolás a sejtekben: nagy energiájú foszfátvegyületek. A kreatin anyagcseréje.
2. hét A szénhidrátok kémiája: mono- és oligoszacharidok, homo- és heteropoliszacharidok. A glikogén anyagcseréje: Cori-kör, glikogenolízis és szabályozása a foszforilációs kaszkád segítségével, glikogenezis.
3. hét Glükolízis és glükoneogenezis. Pasteur-effektus. A piruvát oxidációja acetil~KoA-vá. A citrátkör.
4. hét Légzési lánc, oxidatív foszforiláció. Pentózfoszfát-ciklus. A vércukorszint és szabályozása. Egyéb monoszacharidok (fruktóz, galaktóz) anyagcseréje.
5. hét Az aminosavak anyagcseréje: transzaminálás, oxidatív dezaminálás. Glükogenetikus és ketogenetikus, esszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az ammónia méregtelenítése: ornitin-ciklus, alternatív méregtelenítési utak. Az aminosavak dekarboxilezése. A legfontosabb peptidek.
6. hét A hem szerkezete. Porfirin-anyagcsere: szintézis és bontás. Hemoglobin, mioglobin, kataláz, peroxidáz, citokrómok. Vas-anyagcsere. A lipidek szerkezete és funkciója. A lipidek felszívódása és forgalma.
7. hét Lipolízis, a zsírsavak β-oxidációja (páratlan szénatomszámú és a telítetlen zsírsavak). A glicerin lebontása, az oxálacetát bioszintézise. Ketogenezis, ketolízis.
8. hét A zsírsavak szintézise (páros és páratlan szénatomszámú, valamint telítetlen zsírsavak). A glicerin szintézise. Zsírszintézis (lipogenezis). Lipoidok: glicerin-foszfatidok, szfingolipidek, szteroidok (koleszterin, epesavak), karotinoidok.
9. hét A máj biokémiája: intrmedier anyagcsere, szekréciós tevékenység, méregtelenítő folyamatok (szintézis, oxidáció, redukció, hidrolízis, konjugáció). Az izomszövet biokémiája (harántcsíkos-, sima- és szívizom). Az izomkontrakció mechanizmusa. Az agy és a zsírszövet biokémiája.
10. hét A kérődzők szénhidrát-anyagcseréjének specialitásai: az illó zsírsavak képződése, felszívódása és anyagcseréje a gazdaszervezetben. A nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjének sajátosságai kérődzőkben. A kérődzők lipid-anyagcseréje. A kérődzők ketózisának biokémiai alapjai. A tejtermelés biokémiája.
11. hét A vitaminok általános jellemzése. Az A- és D-vitamin biokémiája.
12. hét Az E-, K-vitamin, az esszenciális zsírsavak és a tiamin biokémiája.
13. hét A riboflavin, a nikotinsav, a pantoténsav és a piridoxin biokémiája.
14. hét A biotin, a folsav és a kobalamin biokémiája.
15. hét Az aszkorbinsav és a lipotrop faktorok (kolin, inozit) biokémiája.

 

Gyakorlatok tematikája

6. A biológiai oxidáció

7. A vércukorszint és szabályozása

8. A hemoglobin és származékai

9. A lipidek

10. A vitaminok

Értékelés leírása

A félév elfogadásának (a félévvégi aláírás megszerzésének) feltételei:

  • A tantermi előadások rendszeres látogatása, a félév során max. 3 igazolatlan hiányzás.
  • A félév során minden gyakorlat eredményes teljesítése.
  • A gyakorlatokon megszerezhető összpontszám (25 pont) legalább 60%-ának (15 pont) megszerzése.
  • A félév során írt zárthelyi dolgozaton (ZH) vagy pótzárthelyi dolgozaton (pót ZH) a maximálisan megszerezhető összpontszám (30 pont) legalább 60%-ának (18 pont) megszerzése. Sikertelen ZH, ill. pót ZH esetén a félév elfogadásának feltétele a félévvégi szóbeli vagy írásbeli beszámolóra kapott megfelelt minősítés.

A félév végi érdemjegy kialakításának módja:

Az Állatorvosi biokémia oktatása kollokviummal zárul (5 kredit értékben), a vizsgára bocsátás feltétele a félévvégi aláírás megszerzése.

 

Vizsgainformáció

Az Állatorvosi biokémia tanulmányokat lezáró kollokvium érdemjegye négy részjegyből kerül kialakításra az alábbiak szerint:

  • Gyakorlati részjegy: az Állatorvosi biokémia 2. gyakorlatain és a ZH-n megszerzett összpontszám alapján kerül megállapításra.
  • Írásbeli részvizsga érdemjegye
  • Szóbeli vizsga: a két kihúzott vizsgakérdésre adott válaszok érdemjegyei

A szóbeli vizsgán a vizsgáztató az összesen megszerzett 4 részjegyet (gyakorlati részjegy, írásbeli részvizsga jegye, szóbeli vizsga két tételére kapott 1-1 részjegy) figyelembe véve kialakítja a kollokvium végső érdemjegyét.