Nyelv
Magyar
Jelleg
fakultatív B
Értékelés
gyakorlati jegy + vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
1. év
Kredit
2
Előadások
15
Szervezeti egység
Digitális Élelmiszertudományi Tanszék (DÉT)
Kik vehetik fel a tárgyat
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
A tantárgy célja
A fenntarthatóság napjainkban kiemelten kezelendő kérdéskör. A jövő állatorvosai, biológusai, élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei számos megoldandó problémával fognak szembesülni, melyhez egy alapot ad a kurzus. Az alapproblémákat, a hazai és EU-s álláspontot, a nemzetközi törekvéseket ismertetjük 15 héten át, több, a területen jártas, nemzetközi szinten elismert vendégoktatót bevonva.
Szükséges előtanulmány
–
Felelős tanár
Dr. Süth Miklós
A tantárgy oktatói
Dr. Süth Miklós, Dr. Jóźwiak Ákos, Csorba Szilveszter, Dr. Farkas Zsuzsa, Országh Erika, változó vendégelőadók
Előadások tematikája
A tantárgy a 2024/2025 tanév 1. félévben nem kerül meghirdetésre.
A tantárgy tematikája
Oktatási hét | Téma |
1 | A fenntarthatóság alapelvei, élelmiszerlánc. |
2 | Környezet és mezőgazdaság, nemzetközi helyzet. |
3 | Klímaváltozás és a mezőgazdaság kölcsönhatása: antropogén hatások, fenntartható talajművelés. |
4 | Klímaváltozás és a mezőgazdaság kölcsönhatása: vízgazdálkodás, aszály/sivatagosodás, belvíz. |
5 | A bányászat és az ipar hatása a környezetre, talajszennyezés. |
6 | A talaj szerves anyagtartalma, erózió. Talajjavítás lehetőségei. |
7 | Tápanyag-gazdálkodás szerves és szervetlen trágyával, precíziós tápanyag-gazdálkodás. |
8 | Termésnövelő anyagok felhasználása, hulladékok és szennyvíziszapok felhasználása termőföldön, hígtrágya. |
9 | Növényvédelem. |
10 | Állattartás kortárs kérdései, precíziós állattartás. |
11 | A természetes élőhelyek degradációja. |
12 | Biodiverzitás és fenntarthatóság. |
13 | A Talaj Információs Monitoring (TIM): jelentősége, adatok felhasználása tudományos célokra és döntéshozók támogatására, LUCAS EU-s talaj adatbázis. |
14 | Társadalom és környezet. |
15 | OneHealth. |
Értékelés leírása
Beadandó és szóbeli vizsga.