Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Nyári orvoslási gyakorlat

Nyári orvoslási gyakorlat

Nyelv
magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
aláírás
Év a tantervben
4
Szemeszter a tantervben
8
Gyakorlat óraszám / félév
160
Szak
állatorvos (magyar)
Szervezeti egység
Belgyógyászati Tanszék
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
 • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

Nyári orvoslási gyakorlat (Neptunkód: ATESU005HON)

 

Beszámoló írással kapcsolatos tudnivalók itt

2024.07.24.

 

KIK névsor, Lógyógyászat névsor

2024.06.04.

 

Kedves Hallgatók!

A gyakorlatra való jelentkezés a Neptunban fog történni. Hamarosan kiírásra kerülnek a helyszín+dátum kombinációk- , más szóval a turnusok a tantárgynál. Az eredetileg tervezett április közepi jelentkezés kitolódik április végére a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályával való egyeztetés miatt, ugyanis az ösztöndíjas helyek kihirdetése (gondolok itt főleg az új Pannónia programra) várhatóan április vége felé történik meg. A Pannónia program, Ceepus, illetve a bilaterális kapcsolatok (Bécs, Hannover) által támogatott hallgatók listáját a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától fogom megkapni. Kérem az érintett hallgatókat, hogy ők a Neptunban az “ösztöndíj külföld” opciót válasszák majd.

Tehát a jelentkezésre előre láthatóan április 29. 20:00 órától május 3. 20:00 között lesz lehetősége a hallgatóknak a Neptunban.

 

Kérdés esetén keressetek bizalommal:

dr.Bacsa Mónika

2024.03.19.

 

Tájékoztatás 2024-re:

A Nyári orvoslási gyakorlat egy kötelezően választandó gyakorlat a IV.éves hallgatók számára a nyári időszakban, melynek időtartama 4 hét. A gyakorlatot a Szülészeti Tanszék szervezi, de a gyakorlati tapasztalatokból, élményekből írt Beszámolót a Szülészeti Tanszék és a Belgyógyászati Tanszék együtt ellenőrzi.

Értékelés módja: aláírás, melyet szintén a Szülészeti Tanszék ad.

2024-ben a gyakorlat időpontja: 2024. július 1.-szeptember 8. Ezen időszak alatt kell a 4 hét gyakorlatot teljesíteni.  Ettől eltérő időszakban csak az ösztöndíjjal külföldre utazó hallgatók végezhetik.

A nyári gyakorlat célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése, az állatorvosi szakma mindennapi klinikai munkájába való becsatlakozás elősegítése. Nagyon jó lehetőség belgyógyászati, sebészeti, szülészeti tapasztalat szerzésére. A gyakorlat eltöltésére olyan hely választható, ahol házi emlős állatok gyógyászatával foglalkoznak (kutya, macska, ló, sertés, juh, kecske, szarvasmarha).

A nyári gyakorlat 4 hetéből a magyar hallgatóknak kötelező 2 hetet az Egyetem valamely klinikájánKIK vagy LTK eltölteni. Lehetőség van mind a 4 hetet az Egyetemen tölteni. A kötelező 2 hét alól csak az ösztöndíjjal külföldre utazó diákok kapnak felmentést (Erasmus, bilaterális kapcsolatok, Ceepus- hivatalos névsort a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától kapunk).

A gyakorlatról Beszámolót kell írni, a dokumentumtárban elhelyezett segédlet alapján, amit szeptember 9-13.között a Neptunba kell majd feltölteni (ennek részleteiről később). A Beszámolóhoz kell csatolni a kitöltött, lepecsételt Igazolást is, amelyet a gyakorlatvezető ír alá és tölt ki- ez csak külsős helyszín esetén szükséges, egyetemi klinikán töltött gyakorlat esetén ez nem szükséges. Ösztöndíjas hallgatóknak is kell írniuk Beszámolót, illetve Igazolást csatolni hozzá.

A 4 hét gyakorlati időt maximum 2 + 2 hétre lehet bontani!

Opciók a gyakorlat megszervezésére:

 • 2 hét KIK & 2 hét haszonállattartó telep
 • 2 hét KIK & 2 hét lovas praxis (külsős)/ Lógyógyászati Tanszék és Klinika
 • 2 hét Lógyógyászati Tanszék és Klinika & 2 hét haszonállattartó telep
 • 2 hét KIK & 2 hét kisállatrendelő/klinika (külsős)
 • 2 hét LTK & 2 hét kisállatrendelő (külsős)
 • 2 hét Lógyógyászati Tanszék és Klinika & 2 hét lovas praxis (külsős)
 • 2 hét KIK/LTK & 2 hét vegyes praxis (külsős)
 • 4 hét KIK/ Lógyógyászati Tanszék és Klinika
 • (4 hét ösztöndíj program)
 • (2 hét KIK/LTK & 2 hét egzotikus állatokkal foglalkozó rendelő)*

*Egzotikus állatokkal foglalkozó helyszín lehet pl. az Egzotikusállat Klinika, amennyiben van szabad kapacitásuk. Ezt minden esetben a hallgatóknak az ott dolgozó orvosokkal kell egyeztetni személyesen! Elfogadható helyszín ezen kívül állatkert, illetve egyéb, egzotikus állatok gyógyászatával foglalkozó szakrendelő.

A Haszonállat-Gyógyászati Tanszék és Klinika nem tud hallgatókat fogadni.

A külsős gyakorlati helyszínekkel Megállapodási szerződést kell kötni!

Nem szükséges ilyen szerződés az egyetemi klinikákra, illetve a külföldi ösztöndíjas helyekre (saját szervezésű külföldi gyakorlat esetén viszont kell!).

Szükséges dokumentumok gyakorlati hely szerinti bontásban
Beszámoló Igazolás Megállapodási szerződés
Egyetemi klinika (KIK/LTK) igen nem nem
Külsős gyakorlati hely igen igen igen
Ösztöndíj külföld igen igen nem

A gyakorlati hellyel aláíratott, lepecsételt szerződést a hallgató(k) adataival és aláírásával ellátva kérjük a Szülészet Titkárságra leadni június 14-ig. (L.épület 1.emelet). Ezt a szerződést ellenjegyeztetjük Rektor úrral és utána válik érvényessé. Az eredeti példányt a Tanszék megőrzi. Aki szeretne másolatot, azt külön emailben kérjük majd jelezni a titkárnő felé (Toókos Emese- [E-mail megjelenítése]).

A belsős gyakorlati helyekre (KIK/LTK) áprilisban kell jelentkezni a Neptunon keresztül.

Választható 2hetes turnusok 2024-ben a KIK-en és LTK-án:

I. Július 1.- 14.

II. július 15.- július 28.

III. július 29.- augusztus 11.

IV. augusztus 12.- augusztus 25.

V. augusztus 26.- szeptember 8.

Üdvözlettel:

dr.Bacsa Mónika- szervező ([E-mail megjelenítése])

2024.02.01.

****************************************************************************************

Kedves Hallgatók!

A nyári orvoslási gyakorlatról Beszámolót köteles írni mindenki, függetlenül attól, hogy az adott hallgató hol tölti a gyakorlatát. A Beszámoló leadása változik, nem emailben kérjük elküldeni, hanem a Neptunba kell feltölteni szeptember 4 és 15. között a Kérvénykezelő felületen PDF fájlként, ahol a gyakorlati helyek adatait (helyszín, időtartam, gyakorlatvezető, állatfaj) is rögzíteni kell egy kérvény formájában. A kérvényt csak akkor lehet leadni, ha csatolva van hozzá a Beszámoló is és minden adat ki van töltve az adott oldalon. A leadott kérvényeket és Beszámolókat ellenőrizni fogjuk és utána lesznek elfogadva. A kérvényt a Neptunban az Ügyintézés, Kérvények menüpontban lehet megtalálni és ide lehet feltölteni a Beszámolókat is.

A Beszámoló tartalmi követelményei nem változnak tavalyhoz képest, csak a formai módosul. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a kérvényben szereplő adatok összevetése a Beszámoló adataival, a címlapra kérjük a cím (Nyári gyakorlat Beszámoló) után a hallgató neve és Neptun-kódja alá odaírni helyszínenként:

 • gyakorlat típus: ösztöndíjas/ nem ösztöndíjas
 • gyakorlat helyszíne:
 • gyakorlati hely címe:
 • állatfaj: kisállat/ló/haszonállat/(egzotikus)
 • gyakorlatvezető neve:
 • Kezdő dátum:
 • Időtartam: 2 hét (4 hét, ha valaki ugyanott volt végig és “nem váltott állatfajt”)

 

Ezek után következik a helyszínek rövid bemutatása és a legfontosabb élmények, tapasztalatok, elsajátított képességek leírása, amibe 1-2 fényképet is bele lehet szerkeszteni. Maximális terjedelem: kezdő oldal+4 oldal szöveg.

A szöveges rész után kell következnie a kitöltött, aláírt, beszkennelt Igazolásnak.

A Beszámoló részletes formai és tartalmi követelményeiről itt lehet olvasni, illetve a feltöltött dokumentumok között is szerepel.

dr.Bacsa Mónika- 2023.07.03.

 

Kedves Hallgatók!

A Neptunban való jelentkezés sikeresen lezajlott. A Kisállat Klinikára és a Lógyógyászati Klinikára jelentkezett hallgatók névsora itt látható (frissítve: 2023.05.26.)

Kisállat Klinika 2023

Lógyógyászati Klinika 2023

Aki szeretne 2×2 hetet eltölteni az Egyetemi Klinikákon még mindig tud jelentkezni nálam: [E-mail megjelenítése]

A Kisállat Klinikai beosztás várhatóan júniusban készül el, az összekötőn keresztül fogják a hallgatók megkapni.

A Lógyógyászati Klinika beosztásával kapcsolatban dr. Kőris Bianka és dr. Kocsis Flóra fog tudni felvilágosítást adni.

Szeretnék kérni 2 hallgatót, akik vállalják az összekötő szerepét a Kisállat Klinikához, illetve a Lógyógyászati Klinikához.

Köszönettel:

dr. Bacsa Mónika- szervező

*********

A gyakorlatra való jelentkezés április 17. 20:00 órától április 21. 20:00 óráig tart a Neptun rendszerben! A Kisállat klinikán 19 fő/ turnus, a Lógyógyászati Klinikán 4 fő/turnus lesz a maximális létszám. Az ösztöndíjas hallgatók az “ösztöndíj” elnevezésű kurzust vegyék majd fel, a többiek hely+dátum szerint elnevezett kurzusok közül tudnak választani. Akik 2×2 hetet szeretnének eltölteni az egyetemi klinikákon, nekik elég az egyik turnusra beregisztrálni a Neptunban, a 2. két hétre emailben jelentkezzenek nálam: [E-mail megjelenítése].

2023.03.27.

Választható turnusok 2023-ban a KIK-en és LTK-án:

I. június 26.- július 9.

II. július 10.- július 23.

III. július 24.- augusztus 6.

IV. augusztus 7.- augusztus 20.

V. augusztus 21.- szeptember 3.

A turnusokra jelentkezni a Neptunon keresztül lehet majd április közepe felé. Pontos dátumot később tesszük közzé. Az I. turnus első hete egybeesik a vizsgaidőszak utolsó hetével. Kérjük, hogy ezt vegyék majd figyelembe a jelentkezésnél. Akik 2×2 hetet szeretnének az egyetemi klinikákon eltölteni, nekik elég csak az egyik turnusra jelentkezni a Neptunon, a második 2 hétre emailben jelentkezzenek nálam: [E-mail megjelenítése] címen.

Fontos! Módosult a gyakorlat időpontja: 2023. június 26- szeptember 3. között kell teljesíteni a 4 hetes gyakorlatot.

A külsős, nem egyetemi, nem ösztöndíjas gyakorlati helyekkel Együttműködési megállapodást szükséges kötnie az Egyetemnek.

Kérjük, hogy a Dokumentumtárban található formanyomtatványt alapos átolvasás után töltsék ki a sárgával/ piros betűkkel jelölt részeknél, amik a gyakorlati hely elérhetőségeit, adatait tartalmazzák főleg, illetve az utolsó oldalon található táblázatba feltétlenül kerüljenek bevezetésre a hallgató/k adatai. Ha többen mennek ugyanoda, elég egy dokumentumot kitölteni a pontos intervallumokkal, nevekkel stb. A megállapodás csak akkor válik érvényessé, ha azt a gyakorlatvezető, a hallgatók, illetve Rektor Úr is aláírja.

A kitöltött, hallgató és gyakorlatvezető által aláírt megállapodásokat június 15-ig várjuk a Szülészet Tanszék titkárságára (L.épület 1.emelet), ezek Rektor Úrral történő ellenjegyzését mi intézzük. Elég egy példányt hozni! A Rektor úrral aláíratott szerződések eredeti példányát megőrizzük a Tanszéken, akinek szüksége van rá (pl a rendelő kéri, hogy kapjon ő is egy példányt), annak a tanszéki ügyintézőnk elektronikus úton elküldi ([E-mail megjelenítése]). Ezt külön emailben szükséges jelezni az ügyintézőnk felé.

Bacsa Mónika 2023.03.09.

 

Tájékoztatás 2023-ra:

A nyári gyakorlat célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése, az állatorvosi szakma mindennapi klinikai munkájába való becsatlakozás elősegítése. Nagyon jó lehetőség belgyógyászati, sebészeti, szülészeti tapasztalat szerzésére. A gyakorlat eltöltésére olyan hely választható, ahol házi emlős állatok gyógyászatával foglalkoznak (kutya, macska, ló, sertés, juh, kecske, szarvasmarha)

A nyári gyakorlat 4 hét, melyből a magyar hallgatóknak kötelező 2 hetet az Egyetem valamely klinikáján- KIK vagy LTK eltölteni. Lehetőség van mind a 4 hetet az Egyetemen tölteni. A kötelező 2 hét alól csak az ösztöndíjjal külföldre utazó diákok kapnak felmentést (Erasmus, bilaterális kapcsolatok, Ceepus- hivatalos névsort a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától kapunk).

Gyakorlat időtartama: 2023.június 26- szeptember 3.- ettől eltérő időszakban csak az ösztöndíjjal külföldre utazó hallgatók végezhetik.

A gyakorlatról Beszámolót kell írni, a dokumentumtárban elhelyezett segédlet alapján és emailben kell majd a Belgyógyászati Tanszéknek megküldeni. A Beszámolóhoz kell csatolni a kitöltött, lepecsételt Igazolást is, amelyet a gyakorlatvezető ír alá és tölt ki- ez csak külsős helyszín esetén szükséges, egyetemi klinikán töltött gyakorlat esetén ez nem szükséges. Ösztöndíjas hallgatóknak is kell írniuk Beszámolót, illetve Igazolást csatolni hozzá.

A 4 hét gyakorlati időt maximum 2 x 2 hétre lehet bontani!

Példák a gyakorlat megszervezésére:

 • 2 hét KIK & 2 hét haszonállattartó telep
 • 2 hét KIK & 2 hét lovas praxis (külsős)/ Lógyógyászati Tanszék és Klinika
 • 2 hét Lógyógyászati Tanszék és Klinika & 2 hét haszonállattartó telep
 • 2 hét KIK & 2 hét kisállat rendelő/klinika (külsős)
 • 2 hét Lógyógyászati Tanszék és Klinika & 2 hét lovas praxis (külsős)
 • 2 hét KIK/LTK & 2 hét vegyes praxis
 • 4 hét KIK/ Lógyógyászati Tanszék és Klinika
 • (4 hét ösztöndíj program)

 

A Haszonállat-Gyógyászati Tanszék és Klinika nem tud hallgatókat fogadni.

A külsős gyakorlati helyszínekkel Megállapodási szerződést kell kötni. Nem szükséges ilyen szerződés az egyetemi klinikákra, illetve a külföldi ösztöndíjas helyekre (saját szervezésű külföldi gyakorlat esetén viszont kell!).

Szükséges dokumentumok gyakorlati hely szerinti bontásban
Beszámoló Igazolás Megállapodási szerződés
Egyetemi klinika (KIK/LTK) igen nem nem
Külsős gyakorlati hely igen igen igen
Ösztöndíj külföld igen igen nem

 

További információk később- emailben és ide is feltöltve.

Dr. Bacsa Mónika és Dr. Csepreghy Anna- szervezők

 

**************

 

Értékelés leírása

Beszámoló készítése (leadási határidő 2023.szeptember 4.és 15. között. Neptunon keresztül kérvényhez csatoltan) és a megfelelően kitöltött, aláíratott Igazolás/ok alapján kapnak aláírást a hallgatók.

A nyári gyakorlati beszámolóban a hallgatók a 8. félévet követő nyári orvoslási gyakorlat
helyszínéül szolgáló rendelő(ke)t, kliniká(ka)t mutatják be, továbbá a gyakorlat során szerzett
tapasztalataikat összegzik. A Beszámoló tartalmi és formai feltételeiről szóló leírást keressék a Dokumentumtárban.