Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Párlatok botanikai alapjai

Párlatok botanikai alapjai

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
1
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
1
Előadás óraszám / félév
15
Szak
állatorvos (magyar)
Szervezeti egység
Növénytani Tanszék
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar
  • Biológia BSc

A kurzus leírása

A kurzus átfogó képet ad mindazon növényekről, amelyeknek jelentős szerepük van az alkoholos italok előállításában. Nem csupán az alapvető szeszipari taxonokat ismerteti meg a hallgatókat, de különböző fűszerként használt fajokat is a Föld minden tájáról. A növények botanikája mellett kitér a fajok másodlagos anyagcseretermékeire, és felhasználási lehetőségeire, valamint a párlatok történelmi és kulturális vonatkozásaira is. Rövid betekintést nyújt a hazai párlatkészítésben használt fajtákba, tájfajtákba, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók egy működő üzemben ismerjék meg az elmélet mögött húzódó gyakorlati megvalósítást.

A tantárgy felelőse/oktatója: Dr. Cserhalmi Dániel ([E-mail megjelenítése])

Előtanulmányi követelmények: nincsenek

Előadások tematikája

Oktatási hét

Heti tagolású tematika 7×90 perc + 1×45 perc

1 Az alkoholfogyasztás történelme. Az erjedés és desztillálás biológiai és kémiai alapjai. Élesztőgombák és tölgy fajok szerepe.
2 Gabona-alapú párlatok növényei
3 Nem gabona-alapú párlatok növényei
4 A párlatok ízét befolyásoló aromanövények I.
5 A párlatok ízét befolyásoló aromanövények II.
6 A hazai gyümölcs alapú párlatok biológiai alapjai (fajták, tájfajták)
7 Üzemlátogatás
8 Konzultáció

Értékelés leírása

Írásbeli vizsga.

Vizsgainformáció

Írásbeli vizsga. Minden esetben fel kell jelentkeznie a hallgatónak a vizsgára, a vizsga előtti nap 12h.-ig a Neptun rendszerben.