magyar
fakultatív C
vizsga (kollokvium)
1
2
1
15
állatorvos (magyar)
Növénytani Tanszék
Dokumentumtár
- Állatorvos magyar
- Biológia BSc
A kurzus leírása
A kurzus átfogó képet ad mindazon növényekről, amelyeknek jelentős szerepük van az alkoholos italok előállításában. Nem csupán az alapvető szeszipari taxonokat ismerteti meg a hallgatókkal, de különböző aromanövényként használt fajokat is a Föld minden tájáról. A növények botanikája mellett kitér a fajok másodlagos anyagcseretermékeire, és felhasználási lehetőségeire, valamint a párlatok történelmi és kulturális vonatkozásaira is, de lehetőség nyílik arra is, hogy egy működő üzemben ismerjék meg az elmélet mögött húzódó gyakorlati megvalósítást.
A tantárgy felelőse/oktatója: Dr. Cserhalmi Dániel ([E-mail megjelenítése])
Előtanulmányi követelmények: nincsenek
Kötelező irodalom:
Az előadások anyaga.
Előadások tematikája
Oktatási hét |
Heti tagolású tematika 7×90 perc + 1×45 perc |
1 | Az alkoholfogyasztás történelme. Az erjedés és desztillálás biológiai és kémiai alapjai. Élesztőgombák és tölgy fajok szerepe. |
2 | Gabona-alapú párlatok növényei |
3 | Nem gabona-alapú párlatok növényei – szőlő |
4 | Nem gabona-alapú párlatok növényei – egyéb fajok |
5 | A párlatok ízét befolyásoló aromanövények I. |
6 | A párlatok ízét befolyásoló aromanövények II. |
7 | A párlatok ízét befolyásoló aromanövények III. |
8 | Konzultáció/Üzemlátogatás |
Értékelés leírása
PONTHATÁROK
86% 5
76% 4
66% 3
51% 2
Vizsgainformáció
Írásbeli vizsga. Minden esetben fel kell jelentkeznie a hallgatónak a vizsgára, a vizsga előtti nap 12h.-ig a Neptun rendszerben.
Frissítve: 2023.02.07.