Default view
Oktatás Kurzusok Takarmányozástan I.

Takarmányozástan I.

Nyelv
Magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
3
Szemeszter a tantervben
6
Kredit
3
Előadások
28
Gyakorlat óraszám / félév
14
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

TÁJÉKOZTATÓ
Oktatási időszak: 2025. február 3. – május 16.
A tantárgy helye: 6. szemeszter (3. évfolyam).
Óraszám, helyszín:
2 óra/hét/évfolyam előadás (28 óra/évfolyam/szemeszter), Tormay Béla előadó.
1 óra/hét/csoport gyakorlat (14 óra/csoport/szemeszter), szülészeti gyakorló.

 

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLATORVOSTAN-HALLGATÓK TAKARMÁNYOZÁSI
NYÁRI GYAKORLATÁRÓL elérhető: Moodle és dokumentumtár

A tantárgy előadói és gyakorlatvezetői:

Dr. Hullár István egyetemi docens
Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya, egyetemi docens
Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus
Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs
Dr. Moravszki Letícia tanszéki állatorvos

Az előadások és gyakorlatok részletezése heti bontásban

A címek mellett zárójelben az anyagra vonatkozó tételek láthatóak (tételcsoport/kérdés). A tételek e tájékoztató 4.3.2. pontjában találhatóak.

1. hét (február 3-7.)
Előadás: Bevezetés, a takarmányok kémiai összetétele /weende-i analízis/ (I.1.).
Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs
Gyakorlat: Takarmányismereti alapfogalmak, ipari keveréktakarmányok (III./22.), ásványianyag- és vitamin-kiegészítők (III./20.). Tájékoztatás a követelményrendszer-ről és a takarmányozási nyári gyakorlatról. Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus

2. hét (február 10-14.)
Előadás: Rostfrakciók /NDF, ADF, ADL/ (I./2.). A takarmányok energetikai értékelése (I./3., 4., 5.). Dr. Hullár István egyetemi docens
Gyakorlat: Gabonamagvak (III./1., 2., 3.). Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens

3. hét (február 17-21.)
Előadás: Fehérjeértékelési módszerek, rendszerek: monogasztrikusok + kérődzők
(I./8., 9.). Dr. Hullár István egyetemi docens
Gyakorlat: Hüvelyes magvak (III./4.), keményítő- és konzervgyári melléktermékek
(III./9.). Dr. Bajnok Márta tudományos munkatárs

4. hét (február 24-28.)
Előadás: Az önkéntes takarmányfelvétel szabályozása (I./6.), a táplálóanyagok emészthetősége (I./7.). Dr. Hullár István egyetemi docens
Gyakorlat: Növényolajipari melléktermékek (III./5.).
Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus

Február 28. (péntek):
– diplomaosztó ünnepség a magyar hallgatóknak: rektori szünet: 10.00 és 12.00 óra között;
– diplomaosztó ünnepség a külföldi hallgatóknak: rektori szünet: 14.00 és 16.00 óra között.
Valószínűleg nem a Tormay-ban lesz a magyar előadás.

5. hét (március 3-7.)
Előadás: Makroelemek (II./1., 2.), mikroelemek (II./3., 4.).
Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens
Gyakorlat: NPN-anyagok alkalmazása a kérődzők fejadagjában (III./21.).
Dr. Hullár István egyetemi docens

6. hét (március 10-14.)
Előadás: Az ásványi anyagok homeosztázisa, az ásványianyag-ellátottság ellenőrzésének alapjai (II./5.). Földalkáli alkalicitás, kation-anionegyensúly, klinikai hatásaik (II./6.). Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens
Gyakorlat: Cukoripari melléktermékek (III./10.). Búzaszalma, gyökér- és gumós
takarmányok (III./12.). Dr. Hullár István egyetemi docens

7. hét (március 17-21.)
Előadás: A vitaminokról általában (II./7.), zsírban oldódó vitaminok (II./8., 9.).
Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs
Gyakorlat: Az állatok ásványianyag-ellátásának ellenőrzése, a kation-, anionegyensúly kiszámítása (II./5., 6.). Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus

8. hét (március 24-28.)
Előadás: Vízben oldódó vitaminok (II./10., 11., 12., 13.).
Dr. Moravszki Letícia egyetemi tanársegéd
Gyakorlat: Az erjesztéses tartósítás (III./15.), silókukorica szilázs (III.16.).
Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens

9. hét (március 31. – április 4.)
Előadás: Hozamfokozó takarmány-kiegészítők, pro- és prebiotikumok (I./17), tápgyógyszerek (I./18.). Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs
Gyakorlat: Malomipari melléktermékek (III./8.), antioxidánsok, aminosav-
kiegészítők, enzimkészítmények (III./19.). Dr. Hullár István egyetemi docens

10. hét (április 7-11.)
Előadás: A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései (I./20-24.).
Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus
Gyakorlat: Természetes és mesterséges szénakészítési eljárások (III./17.), réti széna, lucernaszéna (III./18.). Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs

11. hét (április 14-18.) REKTORI SZÜNET (április 14-21.)

12. hét (április 21-26.)
Előadás: A bendő- és bélflóra (I./10.). A takarmány és az emésztőcsatorna
mikroflórájának kölcsönhatása: eubiosis, dysbiosis (I./11.). A takarmányok mikrobiológiája és mikológiája (I./12.). Dr. Moravszki Letícia egyetemi tanársegéd
Gyakorlat: A fejadag-összeállítás általános szempontjai, számítógépes fejadag- összeállítás (III./7.). Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus
Április 21. (hétfő): ünnepnap. Helyette április 26. (szombat) oktatási nap, hétfői órarenddel.
Április 22-26: Equus-napok.

13. hét (április 28. – május 2.)
Előadás: Takarmányozás és élelmiszerbiztonság (I./13.).
Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus
Gyakorlat: A mintavétel szabályai (III./6.). Állati eredetű takarmányok /halliszt, tejfeldolgozási melléktermékek, rovarfehérjék/ (III./13.).
Dr. Moravszki Letícia egyetemi tanársegéd
Május 1. (csütörtök): ünnepnap. Május 2. (péntek): pihenőnap. Május 2. (péntek) helyett május 17. (szombat) munkanap.

14. hét (május 5-9.)
Előadás: Antinutritív anyagok és antimetabolitok (I./14.). A takarmányok romlása (avasodás), szavatossági kérdések (I./15). A takarmányok mikotoxin-szennyeződése (I./16.). Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens
Gyakorlat: Fűféle, pillangós, hüvelyes, leveles és egyéb zöldtakarmányok (III./14.).
Dr. Moravszki Letícia egyetemi tanársegéd

15. hét (május 12-17.)
Előadás: A takarmányozás immunológiai összefüggései (I./19.).
Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya egyetemi docens
Gyakorlat: Sörgyári és bioetanol-gyártási melléktermékek (III./11.).
Dr. Hetényi Nikoletta tudományos munkatárs
Május 17. (szombat) munkanap, május 2. (péntek) helyett.

 

További információk

1. Az előadások és gyakorlatok látogatása
1.1. Előadások
A Kari Tanács 2006. november 14-i határozata értelmében az előadásokon történő részvétel kötelező és ezt rendszeresen ellenőrizzük. Az igazolatlan hiányzások száma egy szemeszterben nem haladhatja meg a hármat. Ennél több esetén a Tanszék nem ismeri el a hallgató félévét.
– Nem minősül igazolatlan hiányzásnak a TDK- vagy szakdolgozat készítésével kapcsolatos munka vagy betegség miatt történő hiányzás, de ennek tényét igazoltatni kell (gyakorlatvezető illetve orvos). Ezek azonban beleszámítanak a legfeljebb 3 hiányzásba.
– Az üllői hetesi gyakorlat és a klinikai nap teljesítése miatti hiányzást igazoltnak tekintjük. Ennek megfelelően nem kell külön igazolni, és nem számít bele a legfeljebb 3 hiányzásba.
1.2. Gyakorlatok
TVSZ, 27. §: „A gyakorlati foglalkozások összóraszámának 30%-át meghaladó hiányzás esetén nem engedélyezhető az elmulasztott gyakorlatok pótlása, a hallgató tehát nem szerezheti meg az adott tantárgy kreditpontját”. Esetünkben ez legfeljebb 4 hiányzás.
A nem teljesített gyakorlat anyagából 2 héten belül kell beszámolni bármelyik gyakorlatvezetőnél (lehetőség szerint annál, aki éppen gyakorlatot tart).
– A gyakorlatokról történő 1 hiányzást indoklás nélkül elfogadunk. Ebben az esetben nem kell beszámolni az elmulasztott gyakorlat anyagából, de beszámít a gyakorlatokról történő legfeljebb 4 hiányzásba.

– Nem minősül igazolatlan hiányzásnak a TDK- vagy szakdolgozat készítésével kapcsolatos munka vagy betegség miatt történő hiányzás, de ennek tényét igazoltatni kell (gyakorlatvezető illetve orvos). Ezek azonban beleszámítanak a legfeljebb 4 hiányzásba és be kell számolni az emiatt elmulasztott gyakorlatok anyagából.
– Az üllői hetesi gyakorlat és a klinikai nap teljesítése miatti hiányzás igazoltnak minősül. Ennek megfelelően
 nem kell külön igazolni,
 nem kell beszámolni az elmulasztott gyakorlat anyagából és
 nem számít bele a gyakorlatokról történő legfeljebb 4 hiányzásba.
Egy esetleges járvány miatti online gyakorlati oktatás esetén valamennyi anyagra vonatkozóan készítünk egy-egy rövid online tesztet, amelyek sikeres megoldása (legalább 80%-os eredmény elérése) előfeltétele a gyakorlaton történő jelenlét igazolásának. A tesztek megoldásának határideje: az adott héten vasárnap 24 óra. A szemeszter során legfeljebb egy nem teljesített gyakorlatot fogadunk el pótlás nélkül. Több hiányzás esetén a nem teljeített gyakorlatok az utolsó oktatási héten pótolhatóak. Ezeknek sikeres teljesítése előfeltétele a félév elfogadásának, ezáltal a vizsgára bocsájtásnak.
2. Csoportbeosztás
A tanszék számára a Tanulmányi Osztály által kiadott csoportbeosztás az irányadó.
Szükség esetén a csoportbeosztás tartós − egész szemeszterre érvényes – megváltoztatását a Tanulmányi Osztálytól kell kérni.
A csoportbeosztás ideiglenes megváltoztatása szemeszterenként egyszer – a gyakorlatvezető részére előző nap délig elküldött e-mail formájában – kérhető.
3. Tanszéki összekötő
A tanszék részéről Dr. Bersényi András egyetemi adjunktus tartja a kapcsolatot a hallgatókkal (Rottenbiller u. 50., tel: +361 478 4291 vagy az egyetemen belül: 8643-as mellék, e-mail: [Kattintson az emailcímhez]). Kérjük, hozzá forduljanak a tanulmányaikkal kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel.

4. A „Takarmányozástan 1” vizsga
4.1. Vizsgaidőszak: május 19 – június 27.
4.2. A vizsgára bocsájtás feltétele: elfogadott félév (lásd az l. 1. és 1.2. pontokat).
4.3. A „Takarmányozástan 1” vizsga formái
4.3.1. Írásbeli vizsga
A vizsgaidőszak során – lehetőség szerint a hallgatókkal történő egyeztetést követően − mindösszesen 3 – előre megbeszélt – időpontban biztosítunk írásbelivizsga-lehetőséget (teszt), amelyek közül a hallgatók legfeljebb kettőt vehetnek igénybe. A további vizsgákat szóban tehetik le. Az írásbeli vizsgák elektronikus formában zajlanak az egyetem központi számítógépein.
 Aki sikertelen írásbeli vizsgát tesz az első időpontban, annak rendelkezésére áll még egy írásbeli lehetőség a 2. vagy 3. meghirdetett alkalommal.

 Aki nem vesz részt az első írásbeli vizsgán, az a másodikon vagy/és a harmadikon vizsgázhat.
 Két sikertelen írásbeli vizsga esetén szóbeli vizsga keretében használható fel a 3. vizsgalehetőség.
 Aki kihagyja az első két írásbeli lehetőséget és a harmadikra jelentkezik először – ennek sikertelensége esetén – a továbbiakban már csak szóban vizsgázhat.
 Aki kihagyja mind a 3 előre rögzített írásbelivizsga-időpontot, az csak szóban vizsgázhat.

Jelentkezés a „Takarmányozástan 1” írásbeli vizsgára
A hallgatókkal történő egyeztetést követően feltesszük a megbeszélt vizsganapot a NEPTUN-ra és kiírunk annyi helyet, ahányan részt kívánnak venni a teszten. Ezt követően a hallgatók a NEPTUN-on keresztül jelentkezhetnek.

Az írásbeli vizsga egyszerű választásos tesztkérdésekből áll. A ponthatárok az alábbiak.
Érdemjegy  – Százalék
jeles (5) – 90-100
jó (4) – 80- 89
közepes (3) – 70- 79
elégséges (2) – 60- 69
elégtelen (1) – 0- 59

A 60%-ot nemcsak a teljes tesztre, hanem külön, a takarmányismereti kérdésekre vonatkozóan is el kell érni a sikeres vizsgához. Tehát az elégséges vizsga feltétele:
– takarmányismereti kérdésekből: 60%, valamint
– az összes kérdésre vonatkózan is 60%.

Ha nem teljesül együttesen a két feltétel, akkor sikertelen a vizsga.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden évben új teszteket készítünk. Az előző tesztek kérdéseinek ismerete alapján tehát nem számíthatnak arra, hogy tanulás nélkül is sikeresen teljesíthetik a vizsgát.

4.3.2. Szóbeli vizsga
Jelentkezés a „Takarmányozástan 1” szóbeli vizsgákra: a NEPTUN-on keresztül.
A szóbeli vizsgán az alábbi 3 tételcsoportból húznak egy-egy kérdést.
I. A takarmányozástan alapjai.
II. Vitaminok, ásványi anyagok.
III.Takarmányismeret.

A „Takarmányozástan 1” szóbeli vizsga tételei (egyben az írásbeli vizsga anyaga is) az alábbiak.
I. A takarmányozástan alapjai
1. A takarmányok kémiai összetétele (weende-i analízis).
2. Rostfrakciók (NDF, ADF, ADL).
3. A takarmányok energetikai értékelése. I. Alapfogalmak (BE, DE, ME, NEm, NEl, NEg, „q”-, „k”- és „i”- érték).
4. A takarmányok energetikai értékelése. II. Monogasztrikus állatok (milyen fajban milyen energiával számolunk és miért).
5. A takarmányok energetikai értékelése. III. Kérődzők (milyen fajban milyen energiával számolunk és miért).
6. Az önkéntes takarmányfelvétel szabályozása, ismeretének jelentősége.
7. A táplálóanyagok emészthetősége (jelentősége, meghatározása).
8. Fehérjeértékelési módszerek, rendszerek I. Monogasztrikus állatok.
9. Fehérjeértékelési módszerek, rendszerek II. Kérődzők (RDP, UDP, MF, MFN, MFE).
10. A bendő- és bélflóra.
11. A takarmány és az emésztőcsatorna mikroflórájának kölcsönhatása: eubiosis, dysbiosis.
12. A takarmányok mikrobiológiája és mikológiája.
13. Takarmányozás és élelmiszerbiztonság (HACCP, BSE, dioxin stb.).
14. Antinutritív anyagok (csoportosítás, hatásuk az állati szervezetre), antimetabolitok.
15. A takarmányok romlása (avasodás), szavatossági kérdések.
16. A takarmányok mikotoxin-szennyeződése.
17. Hozamfokozó takarmány-kiegészítők, pro- és prebiotikumok (hatásmechanizmus, csoportosítás, felhasználásuk várható tendenciái).
18. Tápgyógyszerek.
19. A takarmányozás immunológiai összefüggései.
20. A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései. I. Az energiaellátás hatása a szaporodási teljesítményre (ivarérés, vemhesülési arány, a tőgy fejlődése, /újra/termékenyítés, az NEB javítása takarmányozással).
21. A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései. II. A fejadag fehérjetartalmának hatása a szaporodási teljesítményre (fehérje/energia-arány, a fejadag RDP/UDP-aránya, ellenőrzés).
22. A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései. III. A vitamin- és ásványianyag-ellátás hatása a szaporodási teljesítményre (taurin is).
23. A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései. IV. Növényi ösztrogének és mikotoxinok (F2, T2) hatása a szaporodási teljesítményre.
24. A takarmányozás szaporodásbiológiai összefüggései. V. Nem fertőző vetélések (kóroktan, kancák magzatvesztése úm. MRLS, csenkesz-toxikózis).

II. Ásványi anyagok, vitaminok
Makroelemek
1. Ca, P, Mg (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
2. S, Na, K, Cl (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
Mikroelemek
3. Fe, Zn, Cu, Mn (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
4. F, I, Se, Co (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
5. Az ásványi anyagok homeostasisa, az ásványianyag-ellátottság ellenőrzésének alapjai.
6. Földalkáli alkalicitás, kation-anionegyensúly (FAA, dUA, EB, CAB) és klinikai kihatásaik.
7. A vitaminokról általában (ajánlások, stabilitás, a szükséglet és bendő-, bélflóra összefüggései, hiányok felderítése, újszerű élettani szerepük).
Zsírban oldódó vitaminok
8. Béta-karotin, A-vitamin (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
9. D- és E- és K-vitamin (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
Vízben oldódó vitaminok
10. C-, B1-, B2-vitaminok (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
11. B6-, B12-vitaminok (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
12. Niacin, pantoténsav (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).
13. Biotin, folsav, kolin (szerepük, hiánytünetek, szükséglet, előfordulásuk a takarmányokban, az ellátottság ellenőrzése).

III. Takarmányismeret
1. Gabonamagvak (felsorolás, beltartalom jellemzése).
2. Kukorica, búza.
3. Árpa, zab.
4. Hüvelyes magvak (felsorolás, beltartalom jellemzése).
5. Növényolaj-ipari melléktermékek (felsorolás, beltartalom jellemzése).
6. A mintavétel szabályai.
7. A fejadag-összeállítás általános szempontjai, számítógépes fejadag-összeállítás.
8. Malomipari melléktermékek (búzakorpa, búzacsíra).
9. Keményítőgyári melléktermékek (kukoricaglutén, kukoricacsíra, CGF) és konzervgyári melléktermékek (paradicsomtörköly, almatörköly).
10. Cukoripari melléktermékek.
11. Sörgyári (malátacsíra, sörtörköly, sörélesztő) és bioetanol-gyártási melléktermékek (moslékok, törkölyök, élesztő,
DDGS).
12. Búzaszalma, gyökér- és gumós takarmányok.
13. Állati eredetű takarmányok (halliszt, tejfeldolgozási melléktermékek, rovarfehérjék).
14. Fűféle, pillangós, hüvelyes, leveles és egyéb zöldtakarmányok.
15. Az erjesztéses tartósítás (szilázsok készítése).
16. A silókukorica szilázs (beltartalom, etethetőség).
17. Természetes és mesterséges szénakészítési eljárások.
18. Réti széna, lucernaszéna.
19. Antioxidánsok, aminosav-kiegészítők, enzimkészítmények.
20. Ásványianyag- és vitamin-kiegészítők.
21. NPN-anyagok alkalmazása a kérődzők fejadagjában.
22. Ipari keveréktakarmányok.

4.4. Etikai irányelvek
Valamennyi hallgatótól elvárjuk, hogy a vizsgák sikeres teljesítése érdekében kizárólag a tudására támaszkodjon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a meg nem engedett eszközök használata („puskázás”) nem diákcsíny, hanem súlyos fegyelmi és etikai vétség. E cselekmény nemcsak az oktatókkal szemben erkölcestelen, hanem sérti azon hallgatókat is, akik tiszteséges úton érik el eredményeiket.
A vizsgán észlelt csalás következményei:
– a vizsga azonnali felfüggesztése,
– bejelentés megtétele az oktatási rektorhelyettesnek, akinek döntésétől függően felfüggeszthető a hallgatói jogviszony vagy kizárhatják a hallgatót az egyetemről.

4.5. Felkészülés a vizsgára
A felkészüléshez mindenekelőtt az előadások és gyakorlatok anyagát (az órákon készített saját hallgatói jegyzet és az oktatók által kiadott óravázlatok) ajánljuk. Az óravázlatok önmagukban nem helyettesítik az előadásokon történő részvételt, nem tartalmazzák ugyanis a magyarázatokat. Az adatok – magyarázatok, összefüggések ismerete nélküli – puszta felsorolása nem elegendő a vizsga sikeres teljesítéséhez.
A fentieken túlmenően a kötelező és ajánlott irodalmakat célszerű használni.
KÖTELEZŐ IRODALOM
FEKETE, S., GY. (Szerk.): Állatorvosi takarmányozástan és dietetika. II. Átdolgozott kiadás. A/3 Nyomdaipari és Kiadó Szolg. Kft., 2009.
HULLÁR, I. (Szerk.). Takarmányismereti kompendium. ÁTE jegyzete, 1994.
AJÁNLOTT IRODALOM
SCHMIDT, J. (Szerk.). A takarmányozás alapjai. Mezőgazda Kiadó. Budapest, 2015.

4.6. Vizsgakurzus
Azon hallgatók számára, akik nem teljesítették a „Takarmányozástan 2” szóbeli vizsgát, lehetőséget biztosítunk arra a tavaszi (május-június) vizsgaidőszakban.

5. Takarmányozási nyári gyakorlat
Erre vonatkozóan külön, részletes, több oldalas anyagot adtunk ki, kérjük, abból tájékozódjanak.

Budapest, 2025. február 3.

Dr. Hullár István
egyetemi docens, tanszékvezető, tantárgyfelelős
Takarmányozástani és Klinikai Dietetikai Tanszék,
Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet