Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek MRI készülék ünnepélyes átadása Üllőn

MRI készülék ünnepélyes átadása Üllőn

2020. október 7-én a járványügyi intézkedések szigorú betartásával, szűk körben került sor az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékére és Klinikájára érkezett MRI készülék ünnepélyes átadására, amely álló helyzetben képes vizsgálni a lovakat.

Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora üdvözölte a vendégeket, a Marek József Alapítvány kuratóriumának megjelent tagjait, dr. Náray-Szabó Gábor elnököt, dr. Bajkai Istvánt, dr. Fazekas Sándort és a felügyelőbizottság elnökét dr. Aladics Balázst. Köszöntötte dr. Budai Gyula miniszteri biztost, a hazai lósport, lovassport és lótenyésztés képviselőit, szövetségi elnökeit, az egyetem rektorhelyetteseit, munkatársait. A nyitóbeszédét a múltra való visszaemlékezés jegyében, a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk áldozatának felidézésével kezdte. Sótonyi rektor úr elmondta, hogy a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán az elmúlt időszakban több beruházás és felújítási munkálat is zajlott, mely a jövőben tovább folytatódik. A felújított klinikai részleg valamint az izolációs boxok kialakítása után a szeptemberben érkezett új generációs MRI készülék egy következő lépést jelent a hazai lósport állategészségügyi ellátásának magas színvonalú ellátásában.

–  Óriási lehetőség ez számunkra – hangsúlyozta dr. Sótonyi Péter rektor úr –, hiszen az új MRI érkezésével egyetemünkön nem csak a tárgyi feltételek váltak elérhetővé, hanem a megfelelő szellemi tőkével is rendelkezünk. A Klinika műszerparkjának fejlesztése itt nem áll meg, a közeljövőben CT, ultrahang és fogmonitorozó készülékek beszerzését, illetve a diagnosztikai eszközöket összekötő és üzemeltető rendszer kiépítését tervezzük.

Az új MRI működését Dr. Nagy Annamária, a készülék felelős szakembere ismertette, aki Angliából érkezett haza az egyetem hívására, ahol több mint egy évtizeden keresztül dolgozott hasonló készülékkel. A most átadásra kerülő MRI alkalmas arra, hogy lovak patáját, csüdjét, szár tájékát, illetve csánkját és lábtövét is vizsgálni lehessen vele. Részletes információt nyújt a végtagok lágyszöveti és csontos képleteiről, valamint lehetővé teszi az ultrahanggal és röntgennel nem látható elváltozások diagnosztizálását – álló helyzetben, az altatás felesleges kockázatát mellőzve.

A beszédek után sor került az MRI készülék ünnepélyes átadására és a szalagátvágásra.

Tekintse meg az eseményről készült galériánkat.

Tudjon meg többet az MRI készülékről és a vizsgálat menetéről.