Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Educatio 2023: Állandóság és megújulás az Állatorvostudományi Egyetemen

Educatio 2023: Állandóság és megújulás az Állatorvostudományi Egyetemen

Aligha van népesebb találkozási lehetősége az ország középiskolásainak télen, mint az Educatio Nemzetközi Felsőoktatási Kiállítás. Tízezrek érkeztek szerte az országból a vásárvárosi program három napjára, Budapestre. Közülük sokan kifejezetten az Állatorvostudományi Egyetem standját keresték. Érdeklődésük, kíváncsiságuk a kérdéseikre válaszoló tanárokat, tanulmányi szakembereket és hallgatókat is magukkal ragadták. Nem készült még róla kimutatás, de ez a színes forgatag számtalan karrier kiindulópontja volt történetének több mint két évtizede alatt.

Remélhetően ez történik majd azokkal a középiskolásokkal is, akiket kérdeztünk.

– Soroksári vagyok, a ferencvárosi Weöres Sándor Gimnáziumban tanulok. Az idén teszek érettségi vizsgát. Tavaly is eljöttem a kiállításra és a nyílt napra is, mert szeretnék minél több információt szerezni az egyetemről, különösen a Marek-ösztöndíjról, hiszen kiskoromtól állatorvos akarok lenni – mondta érdeklődésünkre Tungli Eszter. – A fővárosban, de családi házas övezetben lakunk, két kutyánk is van. Mindig izgatottan figyelem a műtéteket, amiket az állatainkat kezelő orvosok végeznek. Ismerőseim élnek falvakban, farmmal is rendelkeznek, nem idegen tőlem a vidéki élet. Az egyetem két hallgatója is ismerősöm, egyikük Marek-ösztöndíjas.

A tizedik évtől tanulok biológia fakultáción, emellett különórákon veszek részt biológia és kémia tárgyból. Gyakoroljuk a szóbeli érettségit is, ezért remélem, hogy minél több pontot sikerül gyűjteni. Minden könyvet beszereztem, amit csak lehet a siker érdekében.

Az egyetem standján arról érdeklődtem, hogy milyen az egyetemi élet, milyenek a tanárok, van-e valamilyen jó tanácsuk, mert a szóbelitől picit jobban tartok, mint az írásbeli feladatoktól. Megerősítettek abban, hogy a Marek-ösztöndíj elnyeréséhez kicsivel alacsonyabb pontszámot kell elérni, mégis körülbelül ugyanazt tanuljuk. Minden kérdésemre megkaptam a választ.

*

Barna Lilla egy kis ajándékkal búcsúzott a standtól, ahol igen jól sikerült kitöltenie az egyetemmel kapcsolatos ismeretekre kérdező tesztlapot. Azt is elmondta, miért.

– Van állatorvos ismerősöm és utána is olvastam az egyetem történetének. A mai életéről is szereztem információkat. Ez annál is inkább érthető, mert ötéves korom óta állatorvos szeretnék lenni. Ez a gyermekkori álmom. Kiskoromban eldöntöttem és azóta kitartok emellett. Felnőttként állatokkal szeretnék dolgozni, persze tudom, hogy az állatorvosoknak az emberekkel is meg kell magukat értetni.

A kecskeméti Katona József Gimnáziumból, a város egyik legjobb középiskolájából érkeztem, néhány osztálytársammal együtt. Az Educatio kiállításra érve mindegyikünk a keresett standja felé vette az irányt.

Benyomásom szerint az Állatorvostudományi Egyetemen nagyon családias és magas színvonalú az egyetemi oktatás.

Az idén érettségizek. Emelt szintű biológia és kémia tagozaton tanulok, emellett az egyetem előkészítőjére is járok. Segít még az is, hogy az egyik ismerősöm tavaly érettségizett és most elsőéves állatorvos hallgató.

Az az elképzelésem, hogy ha felvesznek, kisállatok gyógyászatával foglalkozom majd végzésem után, de ha úgy alakul, akkor megpályázom a Marek-ösztöndíjat is, mert a hatósági állatorvosi és a haszonállat orvosi feladatokról is sok jót hallottam!

*

– Lát-e hasonlóságot a generációjából az egyetemre érkezők és a mai tájékozódók között? – kérdeztük az érdeklődők „rohamát” álló hallgatók közül a negyedéves Antal Mártont.

– Ugyanolyan lelkesedést fedezek fel bennük, mint pár éve magunkban. Jóleső érzés találkozni hasonló érdeklődésű fiatalokkal. Céltudatosan jönnek, előre megfogalmazták a kérdéseiket. A ponthatár – legyen az az előző évi adat vagy az idei várható szám – általános érdeklődés tárgya. Persze az utóbbira a legnehezebb válaszolni, hiszen nagyon változó. Könnyebb felelni a másik jellemző kérdésre: Milyen az egyetemi élet, milyen a közösségi élet? Ezt nagyon fontos dolognak tartom magam is; nekem is lényeges volt, hogy milyen emberek között járhatok egyetemre 5 és fél évig.

A komoly érdeklődők fele kérdezett a Marek ösztöndíjról. Többen B tervként gondolnak erre a lehetőségre, hogy ha nem sikerül a felvétel „egyenes ágon”.

Nagyon tisztelem azokat, akik akár a 3-4. alkalommal is megpróbálnak bekerülni hozzánk, ezért is örülök a Marek-ösztöndíj megalapításának. Mindenkinek azt tanácsolom, aki állatorvos akar lenni, és rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, ne is adjon be jelentkezést máshová, más szakra, hanem próbálja majd meg újra, ha elsőre nem sikerül. Aki ezt a szakmát választja, ne érje be mással!

Én Szobról jöttem Budapestre tanulni a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumba. Egyszer elsétáltam a közeli, a Rózsák terén álló kollégiumunkból az István utcába. Megláttam és megszerettem a campust, ezután alakult ki bennem a szerelem az állatorvos szak iránt.

*

Az Educatio kiállítás arra is lehetőséget adott, hogy a pályaválasztó fiatalok első kézből tájékozódjanak az Állatorvostudományi Egyetem új kezdeményezéséről, az általa alapított ötéves, állami finanszírozású, angol nyelvű kutató zoológus szakról, amely a 2023/2024. tanévben indul először.

Dr. Korsós Zoltán, az Ökológiai Tanszék egyetemi docense elmondta, ez az újdonság sokakat meglepett. Többen nem is tudták, hogy jelenleg is két szakon, két tudományágban zajlik felsőoktatás az István utcában. Mások a biológia alapszak iránt érdeklődtek, mivel köztudott, hogy a kis létszámú, szinte személyes képzés mennyire népszerű. Ők kíváncsiak voltak arra, hogy miben különbözik az ELTE képzésétől az Állatorvostudományi Egyetemen zajló oktatás. A biológia alapszakot ősszel már nem indítja az egyetem, persze a jelenlegi alapszakos hallgatóknak még biztosítják a mesterképzést. Az új képzés azonban, ha lehet, még inkább kielégíti az elitképzés fogalmát.

– A kutató zoológus képzés olyan, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő kezdeményezése az egyetemnek, amely iránt nagy a piaci igény. Emiatt is nagyjából egyformán magas lesz a felvételi ponthatár, 430 pont körül várható a belépési küszöb. Az állatorvosi szakon az állatok gyógyítására képezzük a hallgatókat – persze közülük is többen foglalkoznak végzésük után kutatással –, de a tananyagban döntő szerepe van a klinikumnak. A kutató zoológus képzésben – elnevezésének megfelelően – a kutatói mentalitást erősítjük. A leendő hallgatók már a második évtől kezdve kutatási témát választanak, lehetőleg olyat, ami már a kezdettől a szívügyük és hozzásegítjük őket ahhoz, hogy tudásukból profitálni tudjanak.

Meglepően sokan érkeztek céltudatosan a standra, ezért is gondolom azt, hogy teljesíteni tudjuk a célunkat, 30 hallgatóval indítani a képzést. Leendő diplomásaink a nemzetközi mezőnyben is versenyképesek lesznek, azonnal pályázhatnak doktori képzésre, külföldi ösztöndíjra és nagy valószínűséggel állásajánlatokkal bombázzák majd őket a piaci szereplők. Bizakodással tölt el bennünket az is, hogy a korábbi, ötéves, magyar nyelvű alkalmazott zoológus szakunkon végzettek fele itthon vagy külföldön doktorált, sokuk vezető pozícióban helyezkedett el.

Napjainkban a tudományegyetemeken – itthon és határainkon túl – általában biológia képzésre lehet jelentkezni, majd a tanulmányok vége felé elmélyülni zoológiai, ökológiai és etológiai ismeretek megszerzésében. Az Állatorvostudományi Egyetemen már a gólyatáborból érkezők is ezeken a területeken kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

*

Azt, hogy az egyetemen mindig van új a Nap alatt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már most tájékozódni lehetett az Educatio kiállításon a 2024-ben a Semmelweis Egyetemmel közösen induló Biostatisztikus képzésről…

Olvasson tovább: https://univet.hu/hu/2023/01/19/educatio-oktatasi-kiallitas-2/

 

Képek és szöveg: Balázs Gusztáv