Dr. Pleva Dániel
állatorvos-doktor, élelmiszer-higiénia PhD
L épület II. emelet 213
Bemutatkozás
Dr. Pleva Dániel Győrött született és alap-, majd középfokú tanulmányait is itt folytatta. Ezután 2009-ben felvételt nyert a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára, ahol egy év berlini Erasmus-gyakorlatot követően 2016-ban szerzett diplomát. Még ugyanebben az évben megkezdte doktori kutatásait az Élelmiszer-higiéniai Tanszéken dr. Laczay Péter és dr. Lányi Katalin témavezetése alatt. Doktoranduszi évei alatt a D-HÖK küldöttgyűlés tagja, majd elnöke is volt. Disszertációját, amelynek címe „Az otthoni sütési-főzési eljárások hatása a baromfihúsok kémiai és mikrobiológiai biztonságára, valamint minőségi jellemzőire” 2021-ben védte meg. PhD évei óta szervesen részt vesz az Élelmiszer-higiénia 1. és 2. tantárgy oktatásában és szakdolgozók, TDK-hallgatók felkészítésében.
Főbb kutatási területek:
- élelmiszer-higiénia,
- húshigiénia,
- tejhigiénia,
- technológiai élelmiszer-szennyezők
Előrehaladás
2020-2022 ÁTE, Élelmiszer-higiéniai TSZ tud. segédmunkatárs
2016-2020 ÁTE, Élelmiszer-higiéniai TSZ PhD hallgató
Szakmai szervezeti tagság
Bizottság neve | Idő | Tisztség |
Doktorandusz HÖK | 2017-2019 | tag (2017-18 elnök) |
Doktoranduszok Országos Szervezete | 2017-2018 | küldött |
Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma: 8 fő
PhD-hallgatók
Publikációs lista (Top10)
1. | LACZAY P., LÁNYI K., LEHEL J., PLEVA D.: A vörös húsok és húskészítmények feldolgozása, előállítása, illetve otthoni sütése, főzése során keletkező rákkeltő anyagok. Magyar Állatorvosok Lapja, 2017., 139. 105-116. |
2. | LEHEL J., LÁNYI K., PLEVA D., LACZAY P.: Természetes eredetű élelmiszer-összetevők toxikus hatásai. Magyar Állatorvosok Lapja, 2018. 140. 239-250. |
3. | PLEVA D., LÁNYI K., DARNAY L., LACZAY P.: Predictive Correlation between Apparent Sensory Properties and the Formation of Heterocyclic Amines in Chicken Breast as a Function of Grilling Temperature and Time. Foods, 2020. 9. 412. 1-16. |
4. | PLEVA D., LÁNYI K., MONORI K. D., LACZAY P.: Heterocyclic amine formation in grilled chicken depending on body parts and treatment conditions. Molecules, 2020. 25. 1547-1556 |
5. | PLEVA D., DEBRECZENI D., LÁNYI K., MONORI K. D., LACZAY P.: Az aszkorbinsav hatása a rákkeltő heterociklikus aminok keletkezésére grillezett csirkemellben. Magyar Állatorvosok Lapja, 2020. 142. 313-319. |
6. | PLEVA D., SZAKMÁR K., TŐZSÉR D., SWEENEY R., DOMAK A., LACZAY P.: Kiskereskedelmi forgalomban kapható csirkehúsok Salmonella-szennyezettségének és a Salmonella Enteritidis grillezés közbeni hőpusztulásának vizsgálata. Magyar Állatorvosok Lapja, 2020. 142. 681-688. |
MTMT: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10058421&view=simpleList