Default view
Az egyetem Munkatársak Pleva Dániel

Dr. Pleva Dániel

állatorvos-doktor, élelmiszer-higiénia PhD
Szervezeti egység
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
Beosztás
Tudományos munkatárs
Helyszín
L épület II. emelet 213
Telefon
(1) 478 4100/8536
Mellék
(1) 478 4100 / 8536

 

Bemutatkozás

Dr. Pleva Dániel Győrött született és alap-, majd középfokú tanulmányait is itt folytatta. Ezután 2009-ben felvételt nyert a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára, ahol egy év berlini Erasmus-gyakorlatot követően 2016-ban szerzett diplomát. Még ugyanebben az évben megkezdte doktori kutatásait az Élelmiszer-higiéniai Tanszéken dr. Laczay Péter és dr. Lányi Katalin témavezetése alatt. Doktoranduszi évei alatt a D-HÖK küldöttgyűlés tagja, majd elnöke is volt. Disszertációját, amelynek címe „Az otthoni sütési-főzési eljárások hatása a baromfihúsok kémiai és mikrobiológiai biztonságára, valamint minőségi jellemzőire” 2021-ben védte meg. PhD évei óta szervesen részt vesz az Élelmiszer-higiénia 1. és 2. tantárgy oktatásában és szakdolgozók, TDK-hallgatók felkészítésében.

Főbb kutatási területek:

  • élelmiszer-higiénia,
  • húshigiénia,
  • tejhigiénia,
  • technológiai élelmiszer-szennyezők

Előrehaladás

2020-2022                            ÁTE, Élelmiszer-higiéniai TSZ                tud. segédmunkatárs

2016-2020                            ÁTE, Élelmiszer-higiéniai TSZ                PhD hallgató

Szakmai szervezeti tagság

Bizottság neve Idő Tisztség
Doktorandusz HÖK 2017-2019 tag (2017-18 elnök)
Doktoranduszok Országos Szervezete 2017-2018 küldött

 

Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma: 8 fő

PhD-hallgatók

Publikációs lista (Top10)

1. LACZAY P., LÁNYI K., LEHEL J., PLEVA D.: A vörös húsok és húskészítmények feldolgozása, előállítása, illetve otthoni sütése, főzése során keletkező rákkeltő anyagok. Magyar Állatorvosok Lapja, 2017., 139. 105-116.
2. LEHEL J., LÁNYI K., PLEVA D., LACZAY P.: Természetes eredetű élelmiszer-összetevők toxikus hatásai. Magyar Állatorvosok Lapja, 2018. 140. 239-250.
3. PLEVA D., LÁNYI K., DARNAY L., LACZAY P.: Predictive Correlation between Apparent Sensory Properties and the Formation of Heterocyclic Amines in Chicken Breast as a Function of Grilling Temperature and Time. Foods, 2020. 9. 412. 1-16.
4. PLEVA D., LÁNYI K., MONORI K. D., LACZAY P.: Heterocyclic amine formation in grilled chicken depending on body parts and treatment conditions. Molecules, 2020. 25. 1547-1556
5. PLEVA D., DEBRECZENI D., LÁNYI K., MONORI K. D., LACZAY P.: Az aszkorbinsav hatása a rákkeltő heterociklikus aminok keletkezésére grillezett csirkemellben. Magyar Állatorvosok Lapja, 2020. 142. 313-319.
6. PLEVA D., SZAKMÁR K., TŐZSÉR D., SWEENEY R., DOMAK A., LACZAY P.: Kiskereskedelmi forgalomban kapható csirkehúsok Salmonella-szennyezettségének és a Salmonella Enteritidis grillezés közbeni hőpusztulásának vizsgálata. Magyar Állatorvosok Lapja, 2020. 142. 681-688.

MTMT:  https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10058421&view=simpleList