Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Erasmus

Az Erasmus program az Európai Bizottság kiemelt oktatáspolitikai programja, fő célja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók és oktatók nemzetközi mobilitásának támogatása melyre a 2014 és 2020 közötti időszakban 14,7 milliárd eurót biztosít.

Milyen tevékenységeket támogat az Erasmus+ program?

 

  • Pedagógusok, oktatók, oktatási és képzési szakértők mobilitása
  • Felsőoktatásban tanuló diákok mobilitása (tanulmányok, munkaalapú tanulás, gyakornoki tevékenység)

Hallgatók tanulmányi mobilitása: A hallgatói mobilitás során a hallgatók 3-12 hónapig terjedő tanulmányi időszakot tölthetnek külföldön, amelynek során mind a hazai, mind a külföldi egyetem beiratkozott hallgatói. Az Erasmus program fontos működési elve, hogy a küldő és a fogadó intézménynek egy olyan kölcsönösen megfelelő tanulmányi tervben kell megegyeznie, amelynek alapján a küldő intézmény a fogadó egyetemen teljesített valamennyi munkát (előadások hallgatása, gyakorlatokon való részvétel stb.) 75%-os azonosság esetén el tudja ismerni. E tanulmányi tervek összeállítása a sikeres pályázókkal történő egyeztetés alapján történik. A kétoldalú szerződéseket tartalmazó táblázatban szereplő hónapok száma tájékoztató jellegű adat, annyi ideig lehet a külföldi egyetemen tartózkodni, amennyit a tervezett tanulmányok követelményeinek teljesítése feltétlenül szükségessé tesz.

Hallgatók szakmai gyakorlata: A gyakorlat egy másik programországban található vállalkozásnál, szervezetnél eltöltött időszak (legalább 60 nap, maximum 12 hónap). Célja, hogy segítséget nyújtson a közösségi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához és a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának a megértéséhez. A fogadó vállalkozás a munkaerőpiacon vagy az oktatás, képzés vagy az ifjúság területén aktív privát vagy közintézmény lehet, Nemzeti Irodák és EU-szervek kivételével.

Tovább a hallgatói mobilitásra

Erasmus pályázati információ 2018-ban diplomázó hallgatóknak

Az oktatói mobilitás célja a partnerintézmény tanrendjébe illeszkedő előadások, szemináriumok megtartása, illetve a partnerintézménnyel való szakmai kapcsolat további építése, különös tekintettel az Erasmus program tantervfejlesztési tevékenységeire.

Tovább az oktatói mobilitásra

Az adminisztratív személyzet mobilitásának célja, hogy az intézmény adminisztratív  állományában dolgozó kollégák képzési célú mobilitását elősegítse, a támogatott mobilitás során az intézmény egésze számára hasznosítható tapasztalatokat, jó gyakorlatokat szerezzen. Pályázhat oktató is, amennyiben nem oktatási tevékenység megvalósítását tervezi.

Tovább a személyzeti mobilitásra

 

Európán kívül szeretnéd kipróbálni szakmai tudásodat?

Az alábbi linkre kattintva találhatsz a világ többi részére szóló pályázati lehetőségeket: Információ