Default view

Kutatás

Digitális Élelmiszertudományi Tanszék (DÉT)

 

KUTATÓCSOPORT VEZETŐ: Dr. Jóźwiak Ákos Bernard

 

ELÉRHETŐSÉG: [Kattintson az emailcímhez]

 

BEMUTATKOZÁS:

Az egység 2020. április 1-jén kezdte meg működését az Állatorvostudományi Egyetemen, amely a hazai élelmiszer-biztonsági szakemberképzés egyik legfontosabb helye. A DÉT az élelmiszerlánc-biztonsági adatokkal kapcsolatos elemzéseket és kutatásokat kívánja az élelmiszerlánc mentén integrálni, valamint új szintre emelni a hálózatos együttműködést ezen a területen. Az egység egy nemzetközileg is elismert, szakértői és kutatói csomópont kíván lenni az élelmiszerlánc-biztonsági adatelemzés területén.

A kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységek fókusza az élelmiszerlánc biztonságát célzó hazai és nemzetközi projektekben való részvétel, elsősorban az alábbi, élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos kutatási területeket célozza meg:

  • Adatelemzési kutatások (adatbányászat, szövegbányászat, hálózatkutatás, mesterséges intelligencia alkalmazása)
  • Előrejelzési kutatások (újonnan felmerülő kockázatok feltárása, epidemiológiai modellezés)
  • Döntéshozatali módszertani kutatások (költség-haszon, kockázat-haszon elemzések, kockázatbecslés)

 

Kutatási témaötletek, nemzetközi és hazai partnerkeresés

A kutatócsoport megalakulása óta aktívan keresi az együttműködési lehetőségeket az egyetemen belül és azon kívül egyaránt. Több egyetemmel (pl. Debreceni Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), illetve for-profit szervezettel/vállalkozással is sikerült munkakapcsolatot létesíteni. A kutatási témaötletek feltárása, a hazai és nemzetközi partnerkeresés folyamatosan zajlik.

 

A kutatócsoport által azonosított digitalizációs projektjavaslatok 

  • A gazdasági szereplőket támogató, élelmiszerlánc-biztonsági korai veszély előrejelző és újonnan felmerülő kockázatokat azonosító rendszer;
  • Az élelmiszerlánc-biztonsági egészségügyi technológiaértékelő, költség-hasznossági és kockázat-haszon elemző rendszerek;
  • Élelmiszerlánc-biztonsági, minőségirányítási döntéstámogató rendszerek az élelmiszerlánc menedzserek számára;
  • Egy vagy két termékpálya biztonságos, hitelt érdemlő, blockchain-alapú nyomonkövethetőségi pilot rendszere;
  • Húsvizsgálat digitalizálás;
  • Digitális élelmiszerlánc felügyeleti alrendszerek fejlesztése a hatóság számára, a hatósággal közösen;
  • A fogyasztókat érő élelmiszer-biztonsági és táplálkozás-élettani hatások felmérése molekuláris szinten, adatvezérelt, AI-asszisztált módszerekkel.

 

A KUTATÓCSOPORT TAGJAI:

Dr. Süth Miklós

Dr. Jóźwiak Ákos Bernard

Dr. Bittsánszky András

Csorba Szilveszter

Dr. Engelhardt Tekla

Dr. Farkas Zsuzsa

Dr. Farkas Máté

Dr. Kocsner Tibor

Országh Erika

Dr. Strang Orsolya

Dr. Zentai Andrea

Dr. Tóth András

 

FUTÓ KUTATÁSI PROJEKTEK:

A nyúlhústermelő vertikum teljeskörű digitalizációja

Antibakteriális rezisztencia kialakulását gátló termék fejlesztése az állatgyógyászatban, támogató repozíciós platform fejlesztése

Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság nemzeti laboratóriuma

Improving biosecurity compliance in poultry farms – NetPoulSafe projekt

Holistic approach for tackling food systems risks in a changing global environment (HOLiFOOD)

Healthy Environmental-Friendly and Resilient Farm to Fork (HE-FARM )

 

LEZÁRULT KUTATÁSI PROJEKTEK:

Determination and Metrics of Emerging Risks (DEMETER)

 

SZAKMAI SZERVEZETI TAGSÁG:

European Food Safety Authority Advisory Forum (EFSA AF)

European Food Safety Authority Advisory Group on Data (EFSA AGoD)

European Food Safety Authority Communication Experts Network (EFSA CEN)

European Food Safety Authority Emerging Risks Exchange Network (EFSA EREN)

European Food Satefy Authority Risk assessment of nanotechnologies in food and feed (EFSA NANO)

Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling (CCMAS)

Hungarian Association for Food Protection

MTA Kémiai Tudományok Osztálya, Élelmiszer-tudományi Bizottság

 

Vissza a tetejére