Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Diagnosztikai laboratórium – Patológiai Tanszék

Klinikák Laboratóriumok és diagnosztika Diagnosztikai laboratórium – Patológiai Tanszék

A Patológiai Tanszék által nyújtott szolgáltatások:

  • diagnosztikai boncolás (kutya, macska, baromfi, sertés; Üllőn sertés, ló, kérődzők, nyúl)
  • állományvizsgálat
  • kórszövettani vizsgálat (immunhisztokémia is)
  • cytológiai vizsgálat
  • PCR vizsgálat
  • in situ hybridizációs vizsgálat (ehhez előzetes konzultáció szükséges)
  • elektronmikroszkópos vizsgálat (ehhez előzetes konzultáció szükséges)

Élő állatok csak indokolt esetben, a tanszékvezető engedélyével érkezhetnek a tanszékre.

Ügyfélfogadás tanszékünkön

  • Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 15:30
  • Péntek: 8:00 – 13:00

Telefon:

  • (06-1) 478-4181

A kórszövettani vizsgálathoz kérjük, hogy a megfelelő méretű mintát 8-10%-os pufferolt formalinban küldjék Tanszékünkre, lehetőleg széles szájú mintaküldő edényben. Ez elengedhetetlen a szakma szabályainak megfelelő vizsgálathoz, és a diagnózis megállapításához! A mintához minden esetben kórszövettani vizsgálatkérő lap kitöltése szükséges (letölthető, ld. lent), ennek hiányában nem áll módunkban lelet kiállítása. A szövettani minták átvétele a Tanszéken hétköznap munkaidőben lehetséges (hétfő-csütörtök 8:00-15:00; péntek 8:00-13:00), vagy postai úton küldhetők. Leletküldés maximum 2 héten belül történik.

Diagnosztikai boncoláshoz elengedhetetlen a tetem megfelelő tárolása (hűtve 0-4°C), a fagyasztást kérjük mellőzzék! A gyors autolysis miatt szintén kerülendő a szorosan, műanyag zsákba történő csomagolás hosszabb időn át. Érdemes minél kevesebb időt tárolni a tetemeket. A tetem mellé minden esetben kórbonctani vizsgálatkérő lap kitöltése szükséges (letölthető a “Szolgáltatások” menüpont alatt). Ha az állat beteg volt, kezelés alatt állt, akkor a kórlapok a kísérőiratot helyettesíthetik, de csak abban az esetben, ha tisztázott a Megrendelő és Számlafizető kiléte, elérhetősége, pontos adatai.

Tetemek átvétele, vizsgálata az ügyeletes állatorvos által, a Tanszéken hétköznap munkaidőben lehetséges (hétfő-csütörtök 8:00-15:00; péntek 8:00-13:00). Leletküldés 1-2 hét, telefonos konzultáció kérhető.

Haszonállatok (sertés, szarvasmarha, kiskérődző, nyúl állomány) kórbonctani vizsgálata az üllői campuson történik, további információ érdekében dr. Biksi Imrét keressék a 06-30-948-7747 telefonszámon.

Eredményközlés:

  • Igény szerint levélben, telefonon vagy e-mail-en keresztül.
  • A cytológiai és PCR vizsgálatok eredményét 2-3, a szövettani vizsgálatokét pedig legfeljebb 14 napon belül közöljük. Lehetőség van sürgősségi vizsgálat kérésére (leletkiadás 2-3 munkanap).

Vizsgálatok

PCR

A PCR vizsgálatok köre nagyon széles, számos állatfaj (kutya, macska, sertés, baromfi stb.) különféle kórokozójának kimutatására alkalmas, de igény esetén diagnosztikai palettánkat eddig nem vizsgált kórokozók kimutatására is kiterjesztjük.

Leggyakrabban végzett PCR vizsgálatok:

  • kutya parvovírus, szopornyica, herpesvírus
  • macska panleukopenia, herpesvírus, FIV, FeLV
  • sertés PRRSV, PCV-2, APPV
  • baromfi reovírus, rotavírus, astrovírus, coronavírus

Elektronmikroszkópos vizsgálatok

A laboratóriumunkban használatban lévő JEOL JEM-1011 elektronmikroszkóp megfelelő hátteret biztosít az utrastruktúrális morfológiai elváltozások kimutatásához.

Kórszövettani és immunhisztokémiai vizsgálatok

A korszerű beruházásoknak köszönhetően fixált minták esetében akár 48 órán belül diagnózist adunk standard eljárások (HE) és számos kiegészítő festés/reakció alapján (Giemsa, PAS, Grocott, Azan, Gram, Kossa stb.). Immunhisztokémiai vizsgálati igény esetén kérjük tekintse meg az igénybe vehető markerek listáját a letölthető dokumentumok között, vagy konzultáljon kollégáinkkal!

Cytológiai vizsgálatok

A gyors diagnózis és a korai kezelés elkezdésének érdekében a lenyomati vagy vékonytű aspirációs cytológiai vizsgálat fontos eszköz lehet a klinikusok számára. Mintaküldésnél figyelembe kell venni, hogy legalább 2 db, de inkább több lemez legyen beküldve az elváltozásból, a lemezek megfelelő tárolóban legyenek szállítva, formalinos mintával, annak tégelyével ne legyenek egy légtérben.