Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Sebészet és szemészet

Sebészeti műtétek

Az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán a műtéti betegellátás két alapvető formára különíthető el: a tervezett és a sürgősségi műtéti beavatkozásokra.

A tervezett műtétek során előre egyeztetett időpontra érkeznek a betegek, a műtétet megelőzően alapos klinikai vizsgálatot, és laborvizsgálatokat végzünk, mellyel igyekszünk az esetleges műtéti komplikációkat a minimális szintre csökkenteni. A tervezett műtétek lehetnek ortopédiai, vagy a lágyrész sebészeti beavatkozások. A műtéteket általános anesztéziában, altatógéppel, műtéti körülmények között végezzük, mely során a beteg intenzív monitorizálás alatt áll, a szívfrekvencia, a vérnyomás, a vérgáz paramétereket figyeljük, így folyamatosan a legmegfelelőbb és egyben legbiztonságosabb anesztéziát tudjuk biztosítani. Bizonyos sebészeti beavatkozások álló helyzetben is elvégezhetőek, többek között a sinusok megnyitása, endoszkópos lézersebészeti beavatkozások, laparoszkópia, szemészeti műtétek és szájüregi beavatkozások.

A leggyakrabban végzett tervezett lágyrész sebészeti beavatkozások, a mének ivartalanítása, kasztrálása, melyet vagy a hagyományos herezacskón ejtett sebeken keresztül végzünk, ebben az esetben a sebek nyitottan maradnak, míg a legújabb technika szerint a heréket a lágyékcsatorna felett ejtett bemetszésen keresztül távolítjuk el, a sebeket zárjuk intracutan felszívódó varrattal, amely így varratszedést nem igényel. A rejtett heréjű lovaknál, mind a lágyéki, mind pedig a hasűri herék esetében a generál anesztéziában végzett beavatkozás a leggyakoribb, de hasűri cryptorchismus esetén lehetséges az álló helyzetű laparoszkópos beavatkozás is.

A felsőlégúti beavatkozások során a hörgősség műtéti megoldására a laryngoplasztika és a ventriculectomia műtéti beavatkozásokat végezzük, melyeket követően a lovak kb. 2 hónap alatt térhetnek vissza a munkába. A ventriculectomia műtétet általános anesztéziában, illetve álló helyzetben lézersebészeti úton tudjuk eltávolítani.

A karórágás műtéti megoldásánál több izomcsoportot, és egy ideget távolítunk el a nyak tájékáról, mellyel jelentősen csökkenteni tudjuk ennek a rossz szokásnak a megmaradását.

Az ortopédiai műtétek során leggyakrabban az arthroszkópiát végzünk, mely egy minimál invazív technika, így az ízületet csak egy kb. 1 cm-es bemetszéssel nyitjuk meg, és az elváltozást vizualizálva a leghatékonyabban, és a legkisebb lágyszöveti sérüléssel tudjuk az elváltozásokat megszüntetni. Ezzel a technikával lehetséges a felépülési időszakot a leginkább lerövidíteni. Az arthroszkópos beavatkozások szinte az összes ízületnél elvégezhetőek, leggyakrabban ízületi leválásokat, chip töréseket, “osteoarthritiszt” degeneratív ízületgyulladást kezelünk ezzel a műtéti technikával.

Egyre többször végzünk sikeres műtéti beavatkozást csonttörések esetén, a legújabb implantátumok és technikák segítségévek a korábban nem műthető elváltozásokat is gyógykezelhetjük. Amennyiben a törés nem válik nyílttá, a törvég nem szúrja át a bőrfelszínt, a törés nem többszörös és az állat nem túl nagy testtömegű, jó eséllyel gyógykezeljük ezen elváltozásokat. A törés jellegétől függően a ló akár a korábbi sportteljesítményét is elérheti, vagy hobby, illetve tenyész célra tovább használható.

Egyéb ortopédiai beavatkozások mint pataműtétek, csontkinövések eltávolítása, csikók végtagállási rendellenességének megszüntetése, pata és csüdízületi mankós állások gyógykezelése szintén a műtéti paletta részét képezik.

A klinika az év minden napján 24 órás, állandó készenléti behívós operatőri rendszert (operatőr, aneszteziológus, asszisztens) működtet annak érdekében, hogy a sürgősségi betegellátás zavartalanul biztosítható legyen. A sürgősségi beavatkozásokat leggyakrabban a kólikás megbetegedések esetén végzünk, minden a klinikára beérkező kólikás betegünknél az első klinikai vizsgálatokat követően döntjük el, hogy szükséges-e azonnali műtéti beavatkozás vagy konzervatív (műtét nélküli) úton indíthatjuk a beteg kezelését. Műtétet csak abban az esetben végzünk, ha ez elkerülhetetlen az állat életének megmentéséhez. A kólikaműtétet követően a lovak visszatérhetnek a korábbi használati szintre, még egy súlyos elváltozást követően is, ahol néha több méternyi bélszakasz is eltávolításra kerül.

Ortopédia és sántaság diagnosztika

Az ortopédia munkánk fontos részét képezi a sántaságvizsgálat, mely során alapos és részletes vizsgálatot végzünk diagnosztikai érzéstelenítéssel és kiegészítő diagnosztikai eljárások (ultrahang vizsgálatok, radiológiai vizsgálatok, computertomográfia (CT)) segítségével a pontos diagnózis felállításához. Amennyiben megtaláltuk az elváltozásokat, akkor tudunk prognózist és terápiás lehetőségeket felajánlani a tulajdonosoknak.

Ortopédiai ultrahang diagnosztika

A 8-12 MHz-es fejjel ellátott készülék segítségével az inak és szalagok vizsgálata mellett a végtag ízületeinek és a gerincoszlop elváltozásainak vizsgálatára is lehetőség nyílik. Az ultrahang vizsgálatok fontos szerepet játszanak a kólika diagnosztikában is.

Radiológiai vizsgálatok

A röntgenvizsgálatok digitális lumineszcenciás felszerelés segítségével történnek. A digitális felvételek tárolása, a képek minőségének feljavítása, valamint az oktatásban való felhasználása sok előnyt hordoz magában a hagyományos röntgentechnikához képest.

Komputertomográf vizsgálatok

A fej és a végtagok lágyszöveteinek, valamint csontos képleteinek különböző síkokban történő leképezéséhez nyújt elengedhetetlen segítséget a CT-készülék. Bonyolult ortopédiai műtétek megtervezésénél, valamint bizonyos képletek három dimenzióban való ábrázolásánál nélkülözhetetlen segítség.

Futópados endoszkópos vizsgálatok

E vizsgálatok nélkülözhetetlenek a különféle felső légúti elváltozások differenciál diagnosztikájánál. A “Mustang 2200 high speed” futópad alkalmas ezek mellett még a ló mozgásanalízisének vizsgálatára, a trenírozottsági fok lemérésére, és a zökkenőmentes rekonvaleszcenciás periódus megkezdésére. Sok hasznát vesszük emellett a sántaságdiagnosztikában is.

Szemészet

A lovak szemészeti ellátásához valamint a tantárgy oktatásához szükséges személyi és tárgyi feltételek adottak a klinikán, szemészeti beteglétszám növekedése alapján a jövőben perspektív szakterületnek ígérkezik. A diagnosztikában réslámpa bio-mikroszkópot, direkt és indirekt oftaloszkópot, ultrahang készüléket és szemnyomás mérő műszert használunk. Az egyszerűbb álló helyzetű beavatkozások (szemhéjsérülések, daganatok eltávolítása és kezelése, írisz ciszta lézeres kezelése, szemhéjdrén beültetése) mellett, általános anesztéziában bonyolultabb műtétek elvégzésére is van lehetőség (szaruhártya plasztika, szaruhártya transzplantáció, szemhéjplasztika, cyclosporin implantátum beültetése uveitiszes lovakba, glaukóma lézeres kezelése, szemgolyó eltávolítása, szilikon implantátum beültetése a szemüregbe). A szemhéjdrénnel és szemvédő sapkával ellátott lovak napi szintű gyakori, intenzív klinikai kezelése is.