Default view
Kutatás DÉOKFII Tevékenység Újonnan felmerülő kockázatok azonosítása A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések Élelmiszerek nyomon követése génmódosított mikrobákba ültetett egyedi DNS szekvenciák segítségével

Élelmiszerek nyomon követése génmódosított mikrobákba ültetett egyedi DNS szekvenciák segítségével

 

Az élelmiszerek nyomonkövetésének új módját fejlesztették ki tudósok: géntechnológiával módosított mikrobákba egyedi DNS-szekvencia kombinációikat fecskendeznek be, amelyeket utána az élelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis baktériumot és a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombát használják fel. A technológia elnevezése: barcoded microbial spores (BMS) system.

Forrás: Qian et al, 2020.

Környezetünkben mindenhol találkozhatunk mikrobákkal, bár a különböző földrajzi helyszíneken eltérő mikrobiális populációk alakulhatnak ki. Ezek a környezetben megtalálható mikrobák azonban könnyen keverednek egymással, illetve időnként módosulhatnak is, ezért nem alkalmasak nyomkövetőként való alkalmazásra.

A génmódosított mikrobák azonban ellenállnak a környezeti behatásoknak és hosszú ideig képesek életben maradni. A jobb ellenállóképességük titka annak köszönhető, hogy a mikrobák spóra formában vannak, így nehéz környezeti körülmények között is fennmaradhatnak növekedés nélkül.

A mikrobák egyedi nyomonkövethetőségét úgy biztosították a kutatók, hogy tucatnyi egyedi DNS szekvenciát terveztek, amelyeket a Bacillus subtilis baktérium és a Saccharomyces cerevisiae élesztő genomjába injektáltak. Ezek az egyedülálló DNS-szekvenciák lettek a mikrobák „vonalkódjai”. A kódok különböző kombinációkban injektálhatók be, így a kutatók szinte végtelen számú egyedi vonalkódot tudtak megtervezni. A vonalkódok azonosításához az objektum felületéről mintát gyűjtenek, amelyet előkészítés után különféle dekódoló eszközökkel tudnak elemezni, pl. DNS-szekvenálóval vagy kvantitatív PCR készülékkel.

Forrás: Nivala, 2020., Graphic: V. Altounian/Science

A kutatók szimulációk során számos természetes környezetben és felületen (pl. homok, föld, fa, szőnyeg, fű) vizsgálták, hogy mennyi ideig maradnak a módosított mikrobák nyomon követhetők. Megállapították, hogy még dinamikus környezetben is (valós vagy szimulált időjárási viszonyok, illetve fizikai zavarok, például porszívózás, sepregetés, forralás és mikrohullámú sütőben való hevítés) azonosíthatók maradtak a mikrobák, és egy órán belül dekódolhatók voltak, még öt hónap elteltével is.

A technológia elősegítheti az élelmiszerek nyomonkövetését a termőföldtől az asztalig, illetve az élelmiszer eredetű megbetegedések feltérképezésében is hasznos lehet.  Emellett a bűnüldözés területén is bevethető (egyének mozgásának nyomon követése, pl. határátkelésnél, a vizsgálatok alapján ugyanis cipőtalpon 4 óra elteltével is azonosítható), ugyanakkor a technológia engedély nélküli vagy kontrollálatlan felhasználása visszaélésekhez vezethet és aggodalomra ad okot.

A géntechnológiával módosított organizmusok kontrollálatlan környezetbe történő kibocsátása kockázatokkal járhat. A kutatók által kiválasztott Bacillus subtilis baktérium és a Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba egyaránt megtalálható a környezetben, illetve gyakran élelmiszerekben is. A belőlük készült termékek az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától (FDA) „általában biztonságosnak minősített” (generally recognized as safe – GRAS) besorolást kaptak. Ahhoz, hogy megakadályozzák szaporodásukat natív környezetben, olyan auxotróf B. subtilis és S. cerevisiae törzseket használtak, amelyeknek a növekedésükhöz kulcsfontosságú aminosavakra van szükségük. A kutatók további lépéseket tettek annak megakadályozására, hogy a mikrobaspórák visszatérjenek az aktív sejtállapotba, akár az ehhez a folyamathoz elengedhetetlen gének eltávolításával (B. subtilis esetében), akár a spórák hőkezelésével, hogy tartósan hő-inaktiválják őket (S. cerevisiae).

A technológia gyakorlati alkalmazása előtt alaposan meg kell vizsgálni, hogy a génmódosított mikrobák bevetése során felmerülhetnek-e további, aggodalomra okot adó eshetőségek, kockázatok.