Egy dániai székhelyű start-up vállalkozás használt kávézaccból készít olajat és lisztet.
Az olajat édesítőként, természetes színezékként és tartósítószerként lehet használni élelmiszerekben és italokban.
A használt kávézaccot koppenhágai kávézókból és szállodákból gyűjtik össze, amelyből egy innovatív biotechnológiai eljárás során vonják ki az olajat és marad hátra a glutén-mentes liszt.
A cég állítása szerint a kávéliszt fehérje per gramm tartalma háromszor nagyobb a mandulaliszténél, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hajdinaliszt, kevesebb zsírt, mint a kókuszliszt, több rostot, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt, és több káliumot, mint a banán.
Az előállítási folyamatról nincs részletes információnk, a használt kávézacc többek között mikrobiológiai és kémiai (mikotoxinok) kockázatokat rejthet magában.
Az Európai Unióban 1997 óta jogszabály írja elő az új élelmiszerek forgalomba hozatalát. A jogszabály alapján új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén, és azok fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel.
A jelenleg hatályban lévő jogszabály (2015/2283 EU rendelet) több olyan élelmiszer-kategóriát ír le, amelynek ha nem igazolt az 1997 előtti fogyasztási hagyománya, akkor azok természetéből, szerkezetéből, felhasználási módjából vagy az alkalmazott előállítási technológiájából adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára. Emiatt az új élelmiszerek forgalomba hozatalát szigorú biztonsági értékelés előzi meg.
Az új élelmiszerek jogi szabályozásáról és engedélyezéséről további információk érhetők el a Nébih honlapján.
Az új élelmiszernek minősülő, kávéból készült (mellék)termékek EU-s jogi besorolásáról és státusáról egy 2020-ban megjelent tanulmány nyújt átfogó képet.