Természetes eredetű táplálék- és takarmány-kiegészítők szerepe a bél egészségének megőrzésében
Napjaink egyik legsúlyosabb humán- és állategészségügyi problémáját az antimikrobiális szerekkel szemben rezisztens baktériumok által okozott fertőzések jelentik. A bélcsatorna, komplex funkciót lát el az emberi és az állati szervezetben egyaránt, az elválasztás, emésztés, felszívás, átalakítás és kiválasztás folyamatai mellett immunszervi és barrier szerepe is van. A bélhámsejteket károsító idegen anyagok hatására a sejtekben gyulladás, oxidatív stressz és/vagy a sejtréteg integritásának megbomlása következhet be, amely az állatokban klinikai tünetek megjelenéséhez (leggyakrabban hasmenés) és gazdasági veszteséghez vezet.
A sertés vékonybélhám eredetű IPEC-J2 sejtvonal nem daganatos eredetű, emiatt jól reprezentálja az emberi és állati bélcsatornában zajló folyamatokat. Tanszéki kutatócsoportunk ezen a sejtmodellen vizsgálja különféle természetes eredetű vegyületek (elsősorban polifenolok, növényi kivonatok és probiotikumok) antioxidáns, gyulladáscsökkentő és bélbarrier integritásra hatását a bélhámot károsító tényezőkkel szemben. Célunk az, hogy olyan vegyületeket találjunk, amelyek használhatóak lehetnek háziállataink egészségének megőrzésében, elsősorban a bélcsatornába kerülő kórokozók és más toxinok hatásaival szemben. Ezek a vegyületek önállóan, vagy antibiotikumokkal kombinációban alkalmazva hozzájárulhatnak a bakteriális fertőzések megelőzéséhez és sikeres gyógykezeléséhez, ezáltal csökkentve az állattartásban felhasznált antibiotikumok mennyiségét.