magyar
kötelező
gyakorlati jegy + vizsga (kollokvium)
6
1
2
80
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
Dokumentumtár
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
1. Tantervi jellemzők
Jelleg: kötelező tárgy
Hely a tantervben: 11. félév
Előadás/gyakorlat: 0/80
Kredit: 3
2. A gyakorlat keretében teljesítendő feladatok
A gyakorlat keretében teljesítendő feladatok a következők:
Feladat | |
1 | Húsvizsgálat a vágóhídon |
1.1. Sertés és/vagy szarvasmarha | |
1.2. Egyéb vágóállat | |
2 | Elsődleges termelés élelmiszer-biztonsági ellenőrzése |
3 | Élelmiszer-előállító üzem nyilvántartásba vétele, engedélyezése, a létesítmény ellenőrzése |
4 | Élelmiszerek szállításának és nagykereskedelmi raktározásának ellenőrzése |
5 | Élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmazásának ellenőrzése |
6 | Vendéglátóhelyek, közétkeztető létesítmények ellenőrzése |
7 | Kistermelői élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -forgalmazás ellenőrzése |
Az 1. pontban megjelölt feladat teljesítése kötelező; időtartama egy hét, amelyből legalább 3 napot sertés és/vagy szarvasmarha vágóhídon kell tölteni.
A 2-7. pontban jelölt feladatok közül legalább 70% (összesen 4 feladat) teljesítése kötelező.
A 11. féléves gyakorlat során a hallgatónak el kell végeznie a LogBook-ban szerepelő feladatokat és alá kell íratnia a gyakorlatvezetővel/gyakorlatvezetőkkel.
3. Gyakorlati napló
A gyakorlatról naplót kell készíteni a fentiekben megjelölt feladatonkénti bontásban, tartalomjegyzékkel ellátva. A napló terjedelme 20-25 oldal, lehetőség szerint kiegészítve képekkel.
A naplónak tartalmaznia kell egy borító lapot, amelyen szerepel a hallgató neve és Neptun-kódja, a készítés éve; a következő oldalon a napló tartalomjegyzéke, a napló végén pedig mellékletként a gyakorlatvezető által kitöltött és aláírt részletes adatlap és igazolás.
A tematikus leírás során minden egyes feladatnál (1-7. feladat) az alábbi szempontokat kell szerepeltetni:
- a gyakorlat helye, ideje (időtartama)
- a gyakorlatvezető neve és beosztása
- az intézmény/létesítmény/terület rövid leírása, termelési adatai (pl. milyen terméket gyárt)
- az intézményen/létesítményen belül ellenőrzött területek/munkafolyamatok leírása
- a tapasztalt higiéniai hiányosságok leírása és véleményezése
Fontos, hogy az adott területre/feladatra vonatkozó érvényben lévő rendeletek/előírások tényszerű bemutatása, ismertetése szükségtelen, illetve nem elegendő és nem pótolja a fent megadott szempontokat.
A naplót a vizsga időpontját megelőző napon délig (12.00 óráig), pdf formátumban, az alábbi linkre kell feltölteni: http://www.vetphysiol.hu/zarovizsga. Azok a hallgatók, akik a 4 hetes blokk első 2 hetében teljesítik az Élelmiszer-higiéniai gyakorlatot, kötelesek feltölteni a naplójukat a megfelelő honlapra a fent megadott linken, a gyakorlat teljesítését követően, 48 órán belül.
Kinyomtatott formában a naplót nem kell benyújtani a tanszék részére. Amennyiben a hallgató nem tölti fel a gyakorlati naplót az előírt formátumban a fent jelzett időpontig, nem tehet vizsgát.
A napló formai követelményei
Oldalméret: A4; Betűméret: 12; Betűtípus (font): Times New Roman; Sorköz: 1,5; Tördelés: sorkizárt; Margó (alsó, felső, jobb, bal): 2,5 cm. A fejezetek (az egyes feladatok), alfejezetek stb. számozása szükséges.
4. Vizsga
A hallgató akkor tehet vizsgát, ha a LogBook-ban szereplő feladatokat az előírás szerint teljesítette és a gyakorlatvezetővel/gyakorlatvezetőkkel aláíratta. A LogBook-ot be kell mutatni a vizsgán. Teljesítés esetén a LogBook megfelelő oldala aláírásra kerül a tanszékvezető vagy a megbízott személy által.
A vizsga szóbeli és két részből áll.
- A vizsga alapját a gyakorlati napló képezi, melyet a tematikus leírásra vonatkozóan a fentiekben megadott szempontok teljesülése alapján értékelünk, különös tekintettel az intézményen/létesítményen belül ellenőrzött területek/munkafolyamatok leírására és a tapasztalt higiéniai hiányosságok bemutatására és véleményezésére.
- A hallgatónak a gyakorlat keretében teljesített feladatok közül, gyakorlati tapasztalata alapján, egy kiválasztott területet szóban be kell mutatnia néhány dia (powerpoint bemutató) segítségével max. 5 percben, amelyet maximum 10 perces megvitatás követ.
A vizsga mindegyik részét (napló, szóbeli bemutató, megvitatás) 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük. A vizsga végső érdemjegyét a 3 részjegy érdemjegyeinek átlaga adja.
Az élelmiszer-higiéniai szakmai gyakorlatot követő vizsgára minden blokk végén kerül sor (illetve a végét megelőző pénteki napon). A 2023/2024-es tanévben ezek a következő napok:
2023. 09. 22.
2023. 11. 03.
2023. 12. 01.
2024. 01. 12.
Amennyiben a vizsga érdemjegye elégtelen, és a hallgató javító vizsgát kíván tenni, vagy az adott blokk végén (ahová tartozik) rajta kívül álló ok miatt nem tud vizsgát tenni (ezt jeleznie/kérvényeznie kell a tanszéktől), vizsgát tehet 2024. 01. 15-26. között a tanszék által kiírt vizsganapon.