magyar
kötelező
gyakorlati jegy
5
1
4
60
30
Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Dokumentumtár
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
Tantárgyi követelmények, számonkérés, vizsgáztatás rendje
1. Élelmiszer-higiénia
1.1. Tantervi jellemzők
Jelleg: kötelező tárgy
Hely a tantervben: 9-10. félév
Előadás/gyakorlat: 120/60
- félév: 60/30
- félév: 60/30
Kredit:
- félév: 4
- félév: 6
1.2. Tematika
Előadások
Az előadások keretében a biztonságos, aggálytalanul fogyasztható élelmiszerek termelésének, előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeit és jogszabályi előírásait magába foglaló komplex ismeretanyag elméleti alapjait mutatjuk be.
A 9. félévben az általános élelmiszer-higiéniai, valamint a speciális tejhigiéniai ismeretek tárgyalására kerül sor. Az általános részben az alapfogalmak és élelmiszer eredetű veszélyek és egészségkárosodások áttekintése után a mikrobiológiai és a kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság fontosabb alapelemeit vesszük sorra, majd az élelmiszerek romlásával és tartósításával kapcsolatos alapismereteket, az élelmiszer-higiéniai szabályozás alapjait, az élelmiszer-termelés, -előállítás és forgalmazás higiéniájának általános szabályait, végezetül pedig a zoonózisok élelmiszer-higiéniai jelentőségét tárgyaljuk. Ezt követően általános higiéniai ismeretekre épülve a tejhigiénia, és azon belül a tejtermelés és a tejfeldolgozás higiéniájának oktatására kerül sor.
A 10. félévben előbb a húshigiénia, a húsvizsgálat, valamint egyéb állati eredetű termékek és növényi eredetű élelmiszerek higiéniájával kapcsolatos témaköröket tárgyaljuk. Ezután, a húsvizsgálat folytatásaként a kóros állapotok és a közegészségügyi és/vagy állat-egészségügyi szempontból fontos fertőző betegségek húsbírálatával, majd pedig az élelmiszer-higiéniai igazgatás témakörén belül a hatósági élelmiszer-ellenőrzés szervezetével és eljárásrendjével, a továbbiakban pedig a hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenységével foglalkozunk.
Gyakorlatok
Az élelmiszer-higiéniai gyakorlatok célja az előadások keretében tárgyalt elméleti ismeretanyag gyakorlati vonatkozásainak bemutatása, egyes technológiai folyamatok és vizsgálati eljárások manuális elvégzése, valamint a higiéniai gondolkodási mód kialakításához szükséges készségek fejlesztése.
1.3. Útmutató a gyakorlatok végzéséhez, illetve az azokra való felkészüléshez
A gyakorlati csoportok beosztásának alapja a tanulmányi osztály által kiadott lista. Egy-egy csoport létszáma nem haladhatja meg a 16 főt.
A gyakorlatokon pontosan, felkészülten, köpenyben kell megjelenni. Ezen kívül a járványhelyzetre tekintettel minden hallgató köteles arcot és orrot eltakaró szájmaszkot magával hozni és hordani a gyakorlat teljes ideje alatt. A gyakorlaton való részvétel feltétele a szájmaszkon túl, a belépéskor homlokon mért 37,5 C-t nem meghaladó testhőmérséklet és a kézfertőtlenítés elvégzése. Amennyiben a gyakorlatvezető a hallgatón rosszullét, levertség, köhögés tüneteit észleli, a hallgatót azonnal joga van kiküldeni a gyakorlatról a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása miatt, mert a 1,5 m védőtávolság betartása a körülmények és a létszám miatt nem biztosított a gyakorlat alatt.
1.4. Az ismeretek ellenőrzése és értékelése a gyakorlati foglalkozásokon
Az ismeretek ellenőrzése történhet szóban és írásban. Az ellenőrzés elsődlegesen az adott héten esedékes gyakorlat tárgykörét foglalja magába. Ismétlő jelleggel azonban a megelőző gyakorlatok témái is folyamatosan számonkérésre kerülhetnek.
1.5. A gyakorlatok pótlásának rendje
A gyakorlat(ok)ról való hiányzás pótlására csak a szorgalmi időszakban, az adott gyakorlati héten érintett gyakorlatvezetővel előzetesen írásban (e-mailen) egyeztetett időpontban van lehetőség. A kötelező klinikai betegellátási gyakorlat (két alkalom) miatti hiányzást nem kell pótolni, az azon való részvételt az adott klinikai tanszék közvetlenül igazolja a tanszék felé. A gyakorlatokról legfeljebb négy alkalommal lehet hiányozni (beleértve a két igazolt klinikai gyakorlatot is), ennél több alkalommal való hiányzás esetén a félév végi aláírás megtagadásra kerül.
A gyakorlatokon való részvétel és a gyakorlatok pótlásának szabályait az aktuális COVID-19 járványhelyzet tovább befolyásolhatja.
1.6. Félévközi beszámolók, zárthelyi dolgozatok, azok értékelése, esetleges pótlása
A 9. félév folyamán a hallgatók 2 alkalommal elektronikusan írásban, zárthelyi dolgozat formájában adnak számot a tudásukról. A dolgozatok témája az írást megelőző hétig tartott gyakorlatok és előadások anyagából kerül összeállításra. A dolgozatokat százalékosan értékeljük az elért pontszámok alapján. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a szorgalmi időszak végéig előre egyeztetett időpontban pótdolgozatot köteles írni. Erre összesen két lehetősége van.
A 9. félév végi gyakorlati jegy meghatározásához a két dolgozat százalékos eredményének átlagát vesszük figyelembe a következők szerint: 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, 90-100% jeles.
Amennyiben a hallgató a rendelkezésre álló 3 alkalommal nem teljesíti legalább 60%-os eredménnyel valamelyik zárthelyi dolgozatot, az elégtelen gyakorlati jegyet von maga után.
A 10. félév folyamán az elméleti és gyakorlati anyagból két teszt dolgozat megírására kerül sor. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a szorgalmi időszak végéig előre egyeztetett időpontban pótdolgozatot köteles írni. Erre összesen két lehetősége van. Mindkét tesztdolgozat legalább 60%-os eredményű megírása a 10. félév végi aláírás feltétele.
1.7. A félév végi aláírás, illetve a gyakorlati jegy megszerzésének feltételei
9. és 10. félév: Az előadásokon való részvétel kötelező. A hallgatók részvételét az előadásokon az előadók alkalmanként ellenőrzik. Háromnál több igazolatlan hiányzás a félév végi aláírás megtagadását vonja maga után
9. félév: Az összes gyakorlat teljesítése és a kötelező 2 dolgozat eredményes megírása. A hallgatók a félév során írt dolgozatok eredménye, valamint a félév gyakorlatain való szereplésük alapján ötfokozatú gyakorlati jegyet kapnak. A gyakorlati jegy javítására a vizsgaidőszakban van lehetőség. A mintatantervben előírt tantárgyi kreditpontok megszerzésének feltétele a félévvégi aláírás és az elégséges, vagy annál jobb gyakorlati jegy megszerzése.
10. félév: a félév végi aláírás feltétele az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév során írt két írásbeli dolgozat legalább 60%-os eredménnyel való teljesítése.
Az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév végi aláírás szabályait az aktuális COVID-19 járványhelyzet tovább befolyásolhatja.
1.8. Vizsgakövetelmények
- félév: vizsga nincs (gyakorlati jegy)
- félév: vizsga a 9. és a 10. félév anyagából
1.9. A 10. félévi vizsga
A vizsga elektronikus formában, többszörös választású kérdések megválaszolásával történik a Neptun Unipoll rendszerben. Az írásbeli tesztvizsga a 9. és 10. félév elméleti és gyakorlati anyagát öleli fel. A vizsga értékelése a következő: <65% elégtelen, 65-73% elégséges, 74-82% közepes, 83-91% jó, 92-100% jeles. Az ismétlő javítóvizsga (utóvizsga) és a sikertelen vizsga között legalább három napnak kell eltelnie.
1.10. Tan- és segédanyagok
Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Kft, 3. kiadás, Budapest, 2018.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok I. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2016.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok II. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2017.
Előadások és gyakorlatok anyagai.
Előadások tematikája
ÉLELMISZER-HIGIÉNIA ELŐADÁSOK
2020/2021. tanév, 1. félév
Előadások helye: Hetzel Henrik terem
Előadások időpontja: hétfő 10.15 – 11:45; csütörtök 10.15 – 11:45
Oktatási hét | Dátum | Tematika | Előadó |
1. | 09. 14. | Bevezetés, alapfogalmak, történeti vonatkozások | Laczay Péter |
09. 17. | Élelmiszer eredetű veszélyek, egészségkárosodások, az élelmiszer-mikrobiológia alapjai. | Laczay Péter | |
2. | 09. 21.
|
Élelmiszer-mikrobiológia: általános szempontok 1. | Szakmár Katalin |
09. 24. | Élelmiszer-mikrobiológia: általános szempontok 2. | Szakmár Katalin | |
3. | 09. 28.
|
Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Salmonella, Campylobacter, E. coli. | Laczay Péter |
10. 01. | Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Shigella, Enterobacter, Vibrio. | Laczay Péter | |
4. | 09. 28.
|
Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus. | Laczay Péter |
10. 05. | Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: vírusok, prionok, paraziták, a mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szabályozása. | Laczay Péter | |
5. | 10. 12. | Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: a szabályozás alapjai, állatgyógyászati készítmények, tiltott hatóanyagok. | Laczay Péter |
10. 15. | Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: peszticid maradékok, környezeti eredetű szennyezők. | Lányi Katalin | |
6. | 10. 19. | Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: biológiai eredetű szennyezők, technológiai eredetű szennyező anyagok. | Laczay Péter |
10. 22.
|
Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: természetes eredetű toxikus anyagok, az élelmiszerek vegyi szennyezettségének ellenőrzése. | Lehel József | |
7. | 10. 26. | Az élelmiszerek romlása, tartósítása és egyéb kezelése: mikrobiológiai, kémiai és biokémiai eredetű romlások. | Laczay Péter |
10. 29. | Fizikai, kémiai és kombinált tartósítási eljárások. | Laczay Péter | |
8. | 11. 02. | Az élelmiszer-higiéniai szabályozás alapjai. | Laczay Péter |
11. 05. | Az élelmiszer-higiéniai szabályozás alapjai. | Laczay Péter | |
9. | 11. 09. | Az élelmiszer-termelés, -előállítás és feldolgozás higiéniájának általános szabályai. | Lehel József
|
11. 12. | Az általános higiéniai szabályozás élelmiszer-biztonsági ellenőrző rendszere (HACCP). | Lehel József | |
10. | 11. 16. | Zoonózisok élelmiszer-higiéniai jelentősége: a zoonózisok elleni védekezés jogi szabályozása. | Laczay Péter |
11. 19. | Tejtermelési higiénia: a tej összetétele és tulajdonságai. | Lányi Katalin | |
11. | 11. 23. | A fejés és a nyers tej termelőhelyi kezelésének higiéniája. A nyers tej mikrobiológiája. | Pleva Dániel |
11. 26. | A tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai. | Laczay Péter | |
12. | 11. 30. | Zoonózisok tejhigiéniai vonatkozásai. | Pleva Dániel |
12. 03. | A tej szennyeződése kémiai anyagokkal. | Lányi Katalin | |
13. | 12. 07. | A tejfeldolgozás higiéniája: általános műveletek. | Darnay Lívia |
12. 10. | Tejtermékek gyártási higiéniája: hőkezelt fogyasztói tejek, savanyú tejkészítmények. | Darnay Lívia | |
14. | 12. 14. | Tejtermékek gyártási higiéniája: vajfélék és édestejszín-készítmények, sűrített és porított tejtermékek. | Darnay Lívia |
12. 17. | Tejtermékek gyártási higiéniája: sajtok és sajtkészítmények. | Darnay Lívia |
Gyakorlatok tematikája
ÉLELMISZER-HIGIÉNIA GYAKORLAT
2020/2021. tanév I. félév
Gyakorlatok helye: “N” épület 2. emelet
Oktatási hét | Dátum | Témakör | Gyakorlatvezető |
1.
|
09. 15-18. | A gyakorlatok célja, előírások, alapfogalmak. Munkavédelmi oktatás. | Lehel József
Lányi Katalin |
2.
|
09. 22-25. | Mikrobiológiai vizsgálati módszerek, az élősejtszám meghatározása: lemezöntés, szélesztés, határhígítás, membránszűrés, MPN, penész- és élesztőszám meghatározása. | Szakmár Katalin |
3.
|
09. 29-10. 02. | Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése. Mikrobiológiai gyorsmódszerek: direkt sejtszámlálás, anyagcseretermék vizsgálata, műszeres mérések | Szakmár Katalin |
4.
|
10. 06-09. | Élelmiszer-biztonsági kritériumok gyakorlati vonatkozásai: Listeria monocytogenes, Salmonella spp. | Szakmár Katalin |
5.
|
10. 13-16 | Technológiai higiéniai kritériumok gyakorlati vonatkozásai: aerob mikrobaszám, Enterobacteriaceae, E. coli, egyéb mikrobák | Szakmár Katalin |
6.
|
10. 20-22 | Romlás, tartósítás gyakorlati vonatkozásai: hőkezelés, tartósítószerek alkalmazása, vízelvonásos tartósítás | Szakmár Katalin |
7.
|
10. 27-30. | Mintavételezés hatósági célra | Lehel József |
8. | 11. 03-06.. | Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: monitoring vizsgálati rendszerek | Lehel József |
9.
|
11. 10-13. | Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: szűrővizsgálatok, megerősítő, nagyműszeres vizsgálatok | Lányi Katalin |
10.
|
11. 17-20. | Tej fizikai és kémiai tulajdonságai, a hőkezelési eljárások végrehajtásának gyakorlati szempontjai | Szakmár Katalin Darnay Lívia |
11.
|
11. 24-27. | Savanyú tej és tejkészítmények gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai | Szakmár Katalin
Pleva Dániel |
12.
|
12. 01-04. | Vaj és tejszín gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai | Szakmár Katalin
Pleva Dániel |
13.
|
12. 08-11. | Sajt gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai | Szakmár Katalin
Darnay Lívia |
14.
|
12. 15-18. | Pótgyakorlat | Lehel József
Lányi Katalin Szakmár Katalin Pleva Dániel Darnay Lívia |
Zárthelyi dolgozatok időpontja: 1. ZH: 7. héten, 2. ZH: 12. héten
Vizsgainformáció