Default view
Oktatás Kurzusok Élelmiszer-higiénia II

Élelmiszer-higiénia II

Nyelv
Magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
gyakorlati jegy
Év a tantervben
5
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
6
Előadások
60
Gyakorlat óraszám / félév
30
Kik vehetik fel a tárgyat
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

1.1. Tantervi jellemzők

Jelleg: kötelező tárgy

Hely a tantervben: 10. félév

Előadás/gyakorlat: 60/30

Kredit: 6

 

1.2. Tematika

Előadások

A 10. félévben termékpályákra fókuszálva mutatjuk be a „One health” szemléletű élelmiszerlánc biztonsági feladatokat. A szarvasmarha termékpálya, melynek kapcsán tejhigiénia, azon belül a tejtermelés és a tejfeldolgozás higiéniájának oktatására kerül sor, majd a húshigiénia keretei között a szarvasmarha és egyéb kérődző állatok, valamint a sertés, baromfi, hal, vad és egyéb állati eredetű termékpályák megismertetése, a növényi eredetű élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, húshelyettesítő termékek élelmiszerlánc biztonsági feladatai kerülnek bemutatásra. Különös hangsúlyt fektetünk a húsvizsgálatra, az élelmiszertermelő állatok állatjóléti elvárásaira, az élelmiszer előállítási technológiák bemutatására, a feldolgozás higiéniájával kapcsolatos témakörök megismertetésre.

Gyakorlatok

Az élelmiszer-higiéniai gyakorlatok célja az előadások keretében tárgyalt elméleti ismeretanyag gyakorlati vonatkozásainak bemutatása, egyes vizsgálati eljárások manuális elvégzése, valamint az élelmiszerlánc biztonsági komplex gondolkodásmód kialakításához szükséges gyakorlati készségek fejlesztése.

 

1.3. Útmutató a gyakorlatok végzéséhez, illetve az azokra való felkészüléshez

A gyakorlati csoportok beosztásának alapja a tanulmányi osztály által kiadott lista. Egy-egy csoport létszáma nem haladhatja meg a 20 főt. A gyakorlatokon pontosan, felkészülten, köpenyben kell megjelenni. Minden hallgató köteles az aktuális COVID-19 vagy más járványhelyzetnek megfelelő előírásokat betartani (pl. kézfertőtlenítés a gyakorlóba történő belépéskor, arcot és orrot eltakaró szájmaszk viselése a gyakorlat teljes ideje alatt stb.). Lázas állapot vagy a Covid és más fertőző megbetegedésre gyanút keltő tünetek esetében a hallgató nem vehet részt a gyakorlatokon.

1.4. Az ismeretek ellenőrzése és értékelése a gyakorlati foglalkozásokon

Az ismeretek ellenőrzése történhet szóban és írásban. Az ellenőrzés elsődlegesen az adott héten esedékes gyakorlat tárgykörét foglalja magába. Ismétlő jelleggel azonban a megelőző gyakorlatok témái is folyamatosan számonkérésre kerülhetnek.

 1.5. A gyakorlatok pótlásának rendje

A gyakorlat(ok)ról való hiányzás pótlására csak a szorgalmi időszakban, az adott gyakorlati héten érintett gyakorlatvezetővel előzetesen írásban (e-mailen) egyeztetett időpontban van lehetőség. A kötelező klinikai betegellátási gyakorlat (két alkalom) miatti hiányzást nem kell pótolni, az azon való részvételt az adott klinikai tanszék közvetlenül igazolja a tanszék felé. A gyakorlatokról legfeljebb négy alkalommal lehet hiányozni (beleértve a két igazolt klinikai gyakorlatot is), ennél több alkalommal való hiányzás esetén a félév végi aláírás megtagadásra kerül.

A gyakorlatokon való részvétel és a gyakorlatok pótlásának szabályait az aktuális járványhelyzet befolyásolhatja.

1.6. Félévközi beszámolók, zárthelyi dolgozatok, azok értékelése, esetleges pótlása

A 10. félév folyamán az elméleti és gyakorlati anyagból két teszt dolgozat megírására kerül sor. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a szorgalmi időszak végéig előre egyeztetett időpontban pótdolgozatot köteles írni. Erre összesen két lehetősége van. Mindkét tesztdolgozat legalább 60%-os eredményű megírása a 10. félév végi aláírás feltétele.

1.7. A félév végi aláírás, illetve a gyakorlati jegy megszerzésének feltételei

Az előadásokon való részvétel kötelező. A hallgatók részvételét az előadásokon az előadók alkalmanként ellenőrzik. Háromnál több igazolatlan hiányzás a félév végi aláírás megtagadását vonja maga után! A félév végi aláírás feltétele az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév során írt két írásbeli dolgozat legalább 60%-os eredménnyel való teljesítése.

Az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév végi aláírás szabályait az aktuális COVID-19 vagy más járványhelyzet befolyásolhatja.

 

1.8. Vizsgakövetelmények

10. félév: vizsga a 9. és a 10. félév anyagából.

 

1.9. A 10. félévi szigorlat

A vizsga két részből áll. Az első egy írásbeli tesztvizsga, amely a 9. és 10. félév elméleti és gyakorlati anyagát öleli fel, a második szóbeli rész pedig az első napos kompetencia szempontjából fontos témaköröket foglalja magába. Mindkét részvizsgát 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük, a vizsga végső érdemjegyét a két részvizsga átlaga adja. Az írásbeli vizsga értékelése a következő: 60-69,9% elégséges, 70-79,9% közepes, 80-89,9% jó, 90-100% jeles. A vizsga teljesítésének feltétele mindkét részvizsga legalább elégséges érdemjeggyel történő abszolválása. Amennyiben az írásbeli részvizsga elégtelen érdemjeggyel zárul, a hallgató nem vehet részt a vizsga szóbeli részén. Amennyiben a sikeres írásbeli vizsgát követően a szóbeli részre kapott érdemjegy elégtelen, csak a szóbeli részvizsgát kell megismételni. Amennyiben az írásbeli és/vagy a szóbeli vizsga eredménye elégtelen, a következő vizsga utóvizsgának minősül. Az ismétlő javítóvizsga (utóvizsga) és a sikertelen vizsga között legalább három napnak kell eltelnie.

Elégtelennek minősül a szóbeli vizsga, ha a vizsgázó ismeretei az adott témakörben jelentős mértékben hiányosak az első napos kompetencia tekintetében. A szóbeli részvizsga komplex kérdéseiből a hallgató a vizsgán két kérdést húz.

 

ÉLELMISZER-HIGIÉNIA

SZIGORLATI SZÓBELI VIZSGAKÉRDÉSEK

2025.

 

1.10. Tan- és segédanyagok

Előadások és gyakorlatok anyagai.

Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Kft, 3. kiadás, Budapest, 2018.

Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok I. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2016.

Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok II. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2017.

 

1.11. Órarend


Előadások tematikája

Élelmiszer-higiénia 2 – ELŐADÁSOK

2024/2025. tanév 2. félév

Szerda 11.15-13.45 Magyary-Kossa, Csütörtök 8.15-10.00, Zlamál előadó

 

Hét Dátum Előadás tematikája Témavezető Előadó
1. 02.05.

(3 óra)

A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Bevezetés

(Tej termékpálya gazdasági vonatkozásai, a tej élettani szerepe, fő kockázatok)

Jóźwiak Ákos Lányi Katalin

 

02.06.

(2 óra)

A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejfeldolgozás

(Tejfeldolgozás technológiája, HACCP, minőségirányítás, vizsgálatok)

Jóźwiak Ákos Darnay Lívia
2. 02.12.

(3 óra)

A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejtermelés

(Tejelő tehenészet, fejés, tőgykezelés, telepi HACCP)

Jóźwiak Ákos Jóźwiak Ákos

Pikó Evelin

02.13.

(2 óra)

A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Biztonság és fenntarthatóság

(Kiemelt események, hamisítás, igazgatás, fenntarthatóság)

Jóźwiak Ákos Jóźwiak Ákos

 

3. 02.19.

(3 óra)

A tojástermelés és a tojástermék-előállítás higiéniája, a tojás és a tojástermékek vizsgálata, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése Engelhardt Tekla Engelhardt Tekla
02.20.

(2 óra)

Méhészeti termékpálya és környezeti fenntarthatóság (polinátorok) Darnay Lívia Darnay Lívia
4. 02.26.

(3 óra)

Az édes- és sósvízi halak és halászati termékek termelésének, feldolgozásának, termék előállításának, forgalmazásának higiéniai feltételei és hatósági ellenőrzése Lehel József Lehel József
02.27.

(2 óra)

Az élő kagylók termelésének, feldolgozásának, termék előállításának, forgalmazásának higiéniai feltételei és hatósági ellenőrzése  

Lehel József

 

Lehel József

5. 03.05.

(3 óra)

Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése, kiemelt élelmiszerbiztonsági események (zöldség, gyümölcs) Engelhardt Tekla Engelhardt Tekla
03.06.

(2 óra)

Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése, kiemelt élelmiszerbiztonsági események (gabona, sütőipar) Engelhardt Tekla Engelhardt Tekla
6. 03.12.

(3 óra)

A sertéshústermelés arénája – a vágóhíd (a létesítmény, technológia, kábítás, természeti és jogi környezet, állatok, emberek, állatorvosi döntések), állatjólléti elvárások, hatósági felügyelete Búza László Búza László
03.13

(2 óra)

A sertéshústermelés arénája – a húsfeldolgozás (a létesítmények, a technológiák, természeti és jogi környezet, az alap és adalék-, valamint csomagolóanyagok, emberek, állatorvosi döntések Búza László Búza László
7. 03.19.

(3 óra)

A sertéshústermelés arénája – a vágóhídig (telep, technológia, természeti és jogi környezet, állatok, emberek, állatorvosi döntések) Búza László Gombos László
03.20.

(2 óra)

A sertéshústermelés arénája – sertéshús-élelmiszer események (közegészségügyi és állatjárványügyi) megelőzése, menedzsmentje (üzemengedélyezés, audit), fertőző betegségek és zoonózisok húsvizsgálata, állatorvosi döntések,intézkedések Búza László Búza László

 

8. 03.26.

(3 óra)

A kérődző hús-termékpálya állatorvosi-közegészségügyi rendszere I.

(integrált húsvizsgálat, vágás higiéniája)

Kocsner Tibor Kocsner Tibor
03.27.

(2 óra)

A kérődző hús-termékpálya állatorvosi-közegészségügyi rendszere II.

(post mortem húsvizsgálat, húsbírálat, a fogyaszthatósági döntés és hulladék-kezelés

Kocsner Tibor Kocsner Tibor
9. 04.02.

(3 óra)

Baromfi termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete, húsvizsgálat, húsbírálat

 

Süth Miklós Süth Miklós

 

04.03.

(2 óra)

Élelmiszeripari vállalkozások komplex ellenőrzése

 

Süth Miklós Süth Miklós
10. 04.09.

(3 óra)

Húshelyettesítők, alternatív fehérjék feldolgozása, feldolgozáshigiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése Tóth András Tóth András
04.10.

(2 óra)

Alkoholmentes és alkoholos italok előállítása, előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzésük, kiemelt élelmiszerbiztonsági események Darnay Lívia Darnay Lívia
11. 04.14-18 REKTORI SZÜNET
12. 04.23.

(3 óra)

Vadhús termékpálya és a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés rendszere, nyúl termékpálya

 

Kocsner Tibor Kocsner Tibor
04.24.

(2 óra)

A közétkeztetés és a vendéglátás hatósági ellenőrzése

 

Tóth András Tóth András
04.30

(2 óra)

Fenntarthatóság az élelmiszerláncban.

Élelmiszerhulladékok – problémák és megoldások

Kasza Gyula Kasza Gyula

 

Gyakorlatok tematikája

Élelmiszer-higiéniai 2. – GYAKORLATOK

2024/2025. tanév, II. félév (10. félév)

Gyakorlatok helye: N. épület, 2. emelet (gyakorló), és 1. emelet (technológiai labor)

Oktatási hét Dátum

Tematika

Témavezető Gyakorlatvezető

 

1. 02.03-06. Élelmiszer-hulladékok kezelése és hasznosítása, fenntarthatóság Kasza Gyula Kunszabó Atilla

Szakos Dávid

Víg András

2. 02.10-13. A tej fizikai és kémiai tulajdonságai. Hőkezelési eljárások végrehajtásának vizsgálati szempontjai, vizsgálatok, módszerek Lányi Katalin Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

3. 02. 17-20. Tejtermékek gyártástechnológiája és higiéniai vizsgálata Darnay Lívia Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

4. 02.24-27. Tojás és tojáskészítmények ellenőrzése, jelölése

 

Engelhardt Tekla Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

5. 03.03–06. Hal és egyéb vízi állatok és termékeik hatósági vizsgálata Lehel József Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

6. 03.10-13.

 

Méhészeti termékek vizsgálata

ZH 1

Darnay Lívia Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

7. 03.17-20. A hús érése és romlása Kocsner Tibor Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

8. 03.24-27. Húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai 1. (nyers, pácolt és töltelékes húskészítmények) Darnay Lívia

 

Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

9. 03.31-04.03 Húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai 2. (füstölt, főtt húskészítmények) Darnay Lívia

 

Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

10. 04.07-11. EQUUS napok
11. 04.14-21 REKTORI SZÜNET

 

12. 04.22-26. Élelmiszervállalkozások ellenőrzésének gyakorlata

 

ZH2

Süth Miklós

Kocsner Tibor

Búza László

Nagy Attila

Darnay Lívia

Engelhardt Tekla

Farkas Máté

Kocsner Tibor

Kunszabó Atilla

13. 04.28-30. PÓTGYAKORLAT

Zárthelyi dolgozatok időpontja: 1. ZH: 6. héten, 2. ZH: 12. héten