magyar
kötelező
gyakorlati jegy
5
2
6
60
30
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
Dokumentumtár
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
1.1. Tantervi jellemzők
Jelleg: kötelező tárgy
Hely a tantervben: 10. félév
Előadás/gyakorlat: 60/30
Kredit: 6
1.2. Tematika
Előadások
A 10. félévben termékpályákra fókuszálva mutatjuk be a one health szemléletű élelmiszerlánc biztonsági feladatokat. A szarvasmarha termékpálya, melynek kapcsán tejhigiénia, azon belül a tejtermelés és a tejfeldolgozás higiéniájának oktatására kerül sor, majd a húshigiénia keretei között a szarvasmarha és egyéb kérődző állatok, valamint a sertés, baromfi, hal és egyéb állati eredetű termékpályák megismertetése, a növényi eredetű élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, húshelyettesítő termékek élelmiszerlánc biztonsági feladatai kerülnek bemutatásra. Különös hangsúlyt fektetünk a húsvizsgálatra, az élelmiszertermelő állatok állatjóléti elvárásaira, az élelmiszer előállítási technológiák bemutatására, a feldolgozás higiéniájával kapcsolatos témakörök megismertetésre.
Gyakorlatok
Az élelmiszer-higiéniai gyakorlatok célja az előadások keretében tárgyalt elméleti ismeretanyag gyakorlati vonatkozásainak bemutatása, egyes vizsgálati eljárások manuális elvégzése, valamint az élelmiszerlánc biztonsági komplex gondolkodásmód kialakításához szükséges gyakorlati készségek fejlesztése.
1.3. Útmutató a gyakorlatok végzéséhez, illetve az azokra való felkészüléshez
A gyakorlati csoportok beosztásának alapja a tanulmányi osztály által kiadott lista. Egy-egy csoport létszáma nem haladhatja meg a 18 főt. A gyakorlatokon pontosan, felkészülten, köpenyben kell megjelenni.
Minden hallgató köteles az aktuális COVID-19 vagy más járványhelyzetnek megfelelő előírásokat betartani (pl. kézfertőtlenítés a gyakorlóba történő belépéskor, arcot és orrot eltakaró szájmaszk viselése a gyakorlat teljes ideje alatt stb.). Lázas vagy a Covid megbetegedésre gyanút keltő tünetek esetében a hallgató nem vehet részt a gyakorlatokon.
1.4. Az ismeretek ellenőrzése és értékelése a gyakorlati foglalkozásokon
Az ismeretek ellenőrzése történhet szóban és írásban. Az ellenőrzés elsődlegesen az adott héten esedékes gyakorlat tárgykörét foglalja magába. Ismétlő jelleggel azonban a megelőző gyakorlatok témái is folyamatosan számonkérésre kerülhetnek.
1.5. A gyakorlatok pótlásának rendje
A gyakorlat(ok)ról való hiányzás pótlására csak a szorgalmi időszakban, az adott gyakorlati héten érintett gyakorlatvezetővel előzetesen írásban (e-mailen) egyeztetett időpontban van lehetőség. A kötelező klinikai betegellátási gyakorlat (két alkalom) miatti hiányzást nem kell pótolni, az azon való részvételt az adott klinikai tanszék közvetlenül igazolja a tanszék felé. A gyakorlatokról legfeljebb négy alkalommal lehet hiányozni (beleértve a két igazolt klinikai gyakorlatot is), ennél több alkalommal való hiányzás esetén a félév végi aláírás megtagadásra kerül.
A gyakorlatokon való részvétel és a gyakorlatok pótlásának szabályait az aktuális COVID-19 vagy más járványhelyzet befolyásolhatja.
1.6. Félévközi beszámolók, zárthelyi dolgozatok, azok értékelése, esetleges pótlása
A 10. félév folyamán az elméleti és gyakorlati anyagból két teszt dolgozat megírására kerül sor. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a szorgalmi időszak végéig előre egyeztetett időpontban pótdolgozatot köteles írni. Erre összesen két lehetősége van. Mindkét tesztdolgozat legalább 60%-os eredményű megírása a 10. félév végi aláírás feltétele.
1.7. A félév végi aláírás, illetve a gyakorlati jegy megszerzésének feltételei
Az előadásokon való részvétel kötelező. A hallgatók részvételét az előadásokon az előadók alkalmanként ellenőrzik. Háromnál több igazolatlan hiányzás a félév végi aláírás megtagadását vonja maga után! A félév végi aláírás feltétele az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév során írt két írásbeli dolgozat legalább 60%-os eredménnyel való teljesítése.
Az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel és a félév végi aláírás szabályait az aktuális COVID-19 vagy más járványhelyzet befolyásolhatja.
1.8. Vizsgakövetelmények
10. félév: vizsga a 9. és a 10. félév anyagából.
1.9. A 10. félévi szigorlat – Szigorlati információk 2023
A vizsga két részből áll. Az első egy írásbeli tesztvizsga, amely a 9. és 10. félév elméleti és gyakorlati anyagát öleli fel, a második szóbeli rész pedig az első napos kompetencia szempontjából fontos témaköröket foglalja magába. Mindkét részvizsgát 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük, a vizsga végső érdemjegyét a két részvizsga átlaga adja. Az írásbeli vizsga értékelése a következő: 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, 90-100% jeles. A vizsga teljesítésének feltétele mindkét részvizsga legalább elégséges érdemjeggyel történő abszolválása. Amennyiben az írásbeli részvizsga elégtelen érdemjeggyel zárul, a hallgató nem vehet részt a vizsga szóbeli részén. Amennyiben a sikeres írásbeli vizsgát követően a szóbeli részre kapott érdemjegy elégtelen, csak a szóbeli részvizsgát kell megismételni. Amennyiben az írásbeli és/vagy a szóbeli vizsga eredménye elégtelen, a következő vizsga utóvizsgának minősül. Az ismétlő javítóvizsga (utóvizsga) és a sikertelen vizsga között legalább három napnak kell eltelnie.
Elégtelennek minősül a szóbeli vizsga, ha a vizsgázó ismeretei az adott témakörben jelentős mértékben hiányosak az első napos kompetencia tekintetében. A szóbeli részvizsga kérdéseit (összesen 40 kérdés), amelyből a hallgató a vizsgán két kérdést húz, a tanszék a honlapján teszi közzé.
ÉLELMISZER-HIGIÉNIA
SZIGORLATI SZÓBELI VIZSGAKÉRDÉSEK
2023.
1. „Közös Egészség”, állatorvosi közegészségügy, élelmiszer gazdaság, élelmiszerlánc felügyelet
2. Élelmiszerlánc-biztonság, élelmiszer-higiénia, fogyasztóbiztonság, termékbiztonság
3. Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben
4. Romlást okozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben
5. Mikroorganizmusok alkalmazása az élelmiszeriparban
6. Mikrobiológiai kockázatok csökkentésének lehetőségei az élelmiszerekben
7. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: környezeti, mezőgazdasági és technológiai szennyezők
8. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: állatgyógyászati készítmények és tiltott hatóanyagok, biológiai eredetű szennyező anyagok, természetes eredetű toxikus anyagok
9. Kockázatok az élelmiszerláncban, élelmiszerlánc biztonsági kockázatkommunikáció, RASFF
10. Mikrobiológiai és kémiai kockázatbecslés
11. Az élelmiszer eredetű/közvetített betegségek, közvetítő események, diagnosztikájuk
12. Mintavételezés hatósági és egyéb célra élelmiszerekből
13. Az élelmiszer-termelés, -előállítás és feldolgozás higiéniájának általános szabályai, GHP, GMP
14. HACCP rendszer alapjai és az előfeltételi programok
15. HACCP rendszer
16. Kockázatkezelés, kockázat-haszon elemzés
17. Élelmiszer hamisítás
18. A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés élelmiszerbiztonsági felügyelete
19. Táplálkozás-élettan alapjai, tudatos táplálkozás
20. Az elsődleges, másodlagos élelmiszer előállítás és szállítás élelmiszer-biztonsági, minőségi összefüggései
21. Élelmiszer-hulladékok, hulladék-kezelés és -hasznosítás
22. Élelmiszerjogi alapok, élelmiszerhigiénia jogi szabályozási rendszere
23. A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejtermelés (Tejelő tehenészet, fejés, tőgykezelés, telepi HACCP)
24. A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejfeldolgozás (Tejfeldolgozás technológiája, HACCP, minőségirányítás, vizsgálatok)
25. Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése, kiemelt élelmiszerbiztonsági események
26. A tojástermelés és a tojástermék-előállítás higiéniája, a tojás és a tojástermékek vizsgálata
27. Alkoholmentes és alkoholos italok előállítása, előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzésük, kiemelt élelmiszerbiztonsági események
28. Húshelyettesítők, alternatív fehérjék feldolgozása, feldolgozáshigiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése
29. Élelmiszertermelő állatok vágóhídi kábításának módjai, élettana, kritikus ellenőrzési pontjai, állatjólléti audit módszerei
30. Az édes- és sósvízi halászati termékek és az élő kagylók termelésének, feldolgozásának, termék előállításának, forgalmazásának higiéniai feltételei és hatósági ellenőrzése
31. A sertés termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete – vágóhíd, húsfeldolgozás (létesítmény, technológia, természeti és jogi környezet, állatorvosi döntések)
32. A sertés termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete, a sertés húsvizsgálata és húsbírálata
33. A kérődző termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete (nevelés, vágás, feldolgozás higiéniája, hatósági ellenőrzése), a melléktermék-kezelés speciális szabályai
34. A kérődzők húsvizsgálata és húsbírálata, a fogyaszthatósági döntés állatorvosi közegészségügyi szempontjai
35. A baromfi termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete (nevelés, vágás, feldolgozás higiéniája) hatósági ellenőrzése
36. Baromfi termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete, a baromfi húsvizsgálata
37. Vadhús termékpálya, a vadfeldolgozás higiéniája, a tenyésztett és a lőtt vad húsvizsgálata, élelmiszerlánc biztonsági felügyelete
38. Az élelmiszer-forgalmazás élelmiszerbiztonsági ellenőrzése: nagykereskedelem, kiskereskedelem
39. A közétkeztetés és a vendéglátás hatósági ellenőrzése
40. Az élelmiszerek csomagolása, jelölése
1.10. Tan- és segédanyagok
Előadások és gyakorlatok anyagai.
Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Kft, 3. kiadás, Budapest, 2018.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok I. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2016.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok II. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2017.
1.11. Órarend
Előadások tematikája
Élelmiszer-higiénia 2 – ELŐADÁSOK
2022/2023. tanév 2. félév
Szerda 10.15-13.00, Csütörtök 8.15-10.00, Hetzel előadó
Hét | Dátum | Előadás tematikája | Témavezető | Előadó |
1. | 02.08.
(3 óra) |
A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Bevezetés
(Tej termékpálya gazdasági vonatkozásai, a tej élettani szerepe, fő kockázatok) |
Jóźwiak Ákos | Jóźwiak Ákos
Lányi Katalin Matyovszky Balázs |
02.09.
(2 óra) |
A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejtermelés
(Tejelő tehenészet, fejés, tőgykezelés, telepi HACCP) |
Jóźwiak Ákos | Jóźwiak Ákos
Varga Tamás Orodán Tamás |
|
2. | 02.15.
(3 óra) |
A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Tejfeldolgozás
(Tejfeldolgozás technológiája, HACCP, minőségirányítás, vizsgálatok) |
Jóźwiak Ákos | Jóźwiak Ákos
Darnay Lívia |
02.16.
(2 óra) |
A tej élelmiszerlánc-biztonsági vonatkozásai: Biztonság és fenntarthatóság
(Kiemelt események, hamisítás, igazgatás, fenntarthatóság) |
Jóźwiak Ákos | Jóźwiak Ákos
Farkas Zsuzsa |
|
3. | 02.22.
(3 óra) |
Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése, kiemelt élelmiszerbiztonsági események | Darnay Lívia | Darnay Lívia |
02.23.
(2 óra) |
A tojástermelés és a tojástermék-előállítás higiéniája, a tojás és a tojástermékek vizsgálata | Tőzsér Dóra | Tőzsér Dóra | |
4. | 03.01.
(3 óra) |
Alkoholmentes és alkoholos italok előállítása, előállításának higiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzésük, kiemelt élelmiszerbiztonsági események | Darnay Lívia | Darnay Lívia |
03.02.
(2 óra) |
Húshelyettesítők, alternatív fehérjék feldolgozása, feldolgozáshigiéniája, élelmiszerbiztonsági ellenőrzése | Tóth András | Tóth András | |
5. | 03.08.
(3 óra) |
Élelmiszertermelőállatok vágóhídi kábításának módjai, élettana, kritikus ellenőrzési pontjai, állatjólléti audit módszerei
A hús fogalma, érése és tulajdonságai |
Süth Miklós | Végh Ákos
Süth Miklós |
03.09.
(2 óra) |
Vágóhidak és bejelentés köteles élelmiszerelőállító üzemek élelmiszerbiztonsági kötelezettségei, hatósági ellenőrzése | Süth Miklós | Bándli Bence
Süth Miklós |
|
6. | 03.16.
(2 óra) |
Az édes- és sósvízi halászati termékek és az élő kagylók termelésének, feldolgozásának, termék előállításának, forgalmazásának higiéniai feltételei és hatósági ellenőrzése | Lehel József | Lehel József |
7. | 03.22.
(3 óra) |
A sertéshústermelés arénája 1. rész – a vágóhídig
(telep, technológia, természeti és jogi környezet, állatok, emberek, állatorvosi döntések) |
Búza László | Gombos László |
03.23.
(2 óra) |
A sertéshústermelés arénája 2. rész – a vágóhíd
(a létesítmény, technológia, természeti és jogi környezet, állatok, emberek, állatorvosi döntések) |
Búza László | Orbán Péter
Kőrösi Gábor |
|
8. | 03.29.
(3 óra) |
A sertéshústermelés arénája 3. rész – a húsfeldolgozás – és sertéshús a vendéglátásban (a létesítmények, a technológiák, természeti és jogi környezet, az alap és adalék-, valamint csomagolóanyagok, emberek, állatorvosi döntések) | Búza László | Zoltai Anna
Búza László |
03.30.
(2 óra) |
A sertéshústermelés arénája 4. rész – sertéshús-élelmiszer események (közegészségügyi és állatjárványügyi) megelőzése, menedzsmentje (üzemengedélyezés, audit, fertőző betegségek húsvizsgálata, zoonózisok) | Búza László | Búza László | |
9. | REKTORI SZÜNET | |||
10. | 04.12.
(3 óra) |
A kérődző termékpálya élelmiszerlánc felügyelete
(nevelés, vágás, feldolgozás higiéniája, hatósági ellenőrzése) Húsvizsgálat, melléktermék-kezelés speciális szabályai |
Kocsner Tibor | Kocsner Tibor
Pleva Dániel |
04.13.
(2 óra) |
A kérődzők húsbírálata
(a fogyaszthatósági döntés állatorvosi közegészségügyi szempontjai) |
Kocsner Tibor | Kocsner Tibor
Pleva Dániel |
|
11. | 04.19
(3 óra) |
Baromfi termékpálya élelmiszerlánc biztonsági vonatkozásai
|
Süth Miklós | Sándor Gergely
Süth Miklós |
04.20.
(2 óra) |
Baromfi termékpálya élelmiszerlánc biztonsági felügyelete, a baromfi húsvizsgálata | Süth Miklós | Süth Miklós
Jóźwiak Ákos |
|
12. | 04.26.
(3 óra) |
Vadhús termékpálya, a vadfeldolgozás higiéniája, a tenyésztett és a lőtt vad húsvizsgálata, élelmiszerlánc biztonsági felügyelete | Kocsner Tibor | Kocsner Tibor |
04.27.
(2 óra) |
Az élelmiszer-forgalmazás élelmiszerbiztonsági ellenőrzése: nagykereskedelem, kiskereskedelem | Tőzsér Dóra | Tőzsér Dóra | |
13. | 05.03.
(3 óra) |
A közétkeztetés és a vendéglátás hatósági ellenőrzése | Tóth András | Tóth András |
05.04.
(2 óra) |
A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés élelmiszerbiztonsági felügyelete | Kocsner Tibor | Kocsner Tibor
Süth Miklós |
Gyakorlatok tematikája
Élelmiszer-higiéniai 2. – GYAKORLATOK
2022/2023. tanév, II. félév (10. félév)
Gyakorlatok helye: N. épület, 2. emelet (gyakorló), és 1. emelet (technológiai labor)
Oktatási hét | Dátum | Tematika | Témavezető | Gyakorlatvezető
|
1. | 02. 06-10. | A víz élelmiszer-higiéniai jelentősége és vizsgálata | Lányi Katalin | Lányi Katalin
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna |
2. | 02.13-17. | Élelmiszerek csomagolása, jelölése | Darnay Lívia | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
3. | 02. 20-24. | Élelmiszer-hulladékok kezelése és hasznosítása, esettanulmányok | Lányi Katalin | Lányi Katalin
Darnay Lívia Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence Szakos Dávid Kunszabó Atilla |
4. | 02. 27-03. 03. | A tej fizikai és kémiai tulajdonságai. Hőkezelési eljárások végrehajtásának vizsgálati szempontjai, vizsgálatok, módszerek | Darnay Lívia | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
5. | 03. 06–10. | Tejtermékek gyártástechnológiája és higiéniai vizsgálata | Darnay Lívia
|
Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
6. | 03. 13-17.
|
Tojás és tojáskészítmények ellenőrzése, jelölése
(03. 15. Szünnap, Állami ünnep) ZH 1 – március 14. |
Pleva Dániel | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
7. | 03. 20-24. | Hal és egyéb vízi állatok és termékeik hatósági vizsgálata
|
Lehel József | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
8. | 03.27-31. | A hús tulajdonságainak és érzékszervi elváltozásainak vizsgálata | Pleva Dániel
|
Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
9. | 04.03-10. |
REKTORI SZÜNET
|
||
10. | 04. 11-15. | A húsvizsgálat gyakorlati vonatkozásai | Pleva Dániel
|
Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
11. | 04. 17-21. | Húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai
ZH 2 – április 18. |
Darnay Lívia
|
Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
12. | 04. 24-28. | Élelmiszer-előállító üzemek ellenőrzésének gyakorlati vonatkozása
|
Pleva Dániel | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |
13. | 05. 02-04. | PÓTGYAKORLAT | Lányi Katalin
Darnay Lívia Tőzsér Dóra Pleva Dániel Buzás Anna Balázs Bence |