magyar
kötelező
gyakorlati jegy
5
2
6
60
30
Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Dokumentumtár
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
Előadások
A 10. félévben előbb a húshigiénia, a húsvizsgálat, valamint egyéb állati eredetű termékek és növényi eredetű élelmiszerek higiéniájával kapcsolatos témaköröket tárgyaljuk. Ezután, a húsvizsgálat folytatásaként a kóros állapotok és a közegészségügyi és/vagy állat-egészségügyi szempontból fontos fertőző betegségek húsbírálatával, majd pedig az élelmiszer-higiéniai igazgatás témakörén belül a hatósági élelmiszer-ellenőrzés szervezetével és eljárásrendjével, a továbbiakban pedig a hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenységével foglalkozunk.
Gyakorlatok
Az élelmiszer-higiéniai gyakorlatok célja az előadások keretében tárgyalt elméleti ismeretanyag gyakorlati vonatkozásainak bemutatása, egyes technológiai folyamatok és vizsgálati eljárások manuális elvégzése, valamint a higiéniai gondolkodási mód kialakításához szükséges készségek fejlesztése.
Útmutató a gyakorlatok végzéséhez, illetve az azokra való felkészüléshez
A gyakorlati csoportok beosztásának alapja a tanulmányi osztály által kiadott lista. Egy csoport létszáma nem haladhatja meg a 17 főt.
A gyakorlatokon pontosan, felkészülten, köpenyben kell megjelenni.
Az ismeretek ellenőrzése és értékelése a gyakorlati foglalkozásokon
Az ismeretek ellenőrzése történhet szóban és írásban. Az ellenőrzés elsődlegesen az adott héten esedékes gyakorlat tárgykörét foglalja magába. Ismétlő jelleggel azonban a megelőző gyakorlatok témái is folyamatosan számonkérésre kerülhetnek.
A gyakorlatok pótlásának rendje
A gyakorlat(ok)ról való hiányzás pótlására csak a szorgalmi időszakban, a gyakorlatvezetővel előzetesen egyeztetett időpontban van lehetőség. A kötelező klinikai betegellátási gyakorlat (két alkalom) miatti hiányzást nem kell pótolni, az azon való részvételt az adott klinikai tanszék közvetlenül igazolja a tanszék felé. A gyakorlatokról legfeljebb négy alkalommal lehet hiányozni (beleértve a két igazolt klinikai gyakorlatot is), ennél több alkalommal való hiányzás esetén a félév végi aláírás megtagadásra kerül.
Félévközi beszámolók, zárthelyi dolgozatok, azok értékelése, esetleges pótlása
A 10. félév folyamán az elméleti és gyakorlati anyagból két teszt dolgozat megírására kerül sor. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a szorgalmi időszak végéig előre egyeztetett időpontban pótdolgozatot köteles írni. Erre összesen két lehetősége van. Mindkét tesztdolgozat legalább 60%-os eredményű megírása a 10. félév végi aláírás feltétele.
A félévvégi aláírás, illetve a gyakorlati jegy megszerzésének feltételei
- és 10. félév: Az előadásokon való részvétel kötelező. A hallgatók részvételét az előadásokon az előadók alkalmanként ellenőrzik. Háromnál több igazolatlan hiányzás a félév végi aláírás megtagadását vonja maga után!
- félév: Az összes gyakorlat teljesítése és a kötelező 2 dolgozat eredményes megírása. A hallgatók a félév során írt dolgozatok eredménye, valamint a félév gyakorlatain való szereplésük alapján ötfokozatú gyakorlati jegyet kapnak. A gyakorlati jegy javítására a vizsgaidőszakban van lehetőség. A mintatantervben előírt tantárgyi kreditpontok megszerzésének feltétele a félévvégi aláírás és az elégséges, vagy annál jobb gyakorlati jegy megszerzése.
Vizsgakövetelmények
10. félév: vizsga a 9. és a 10. félév anyagából
A 10. félévi vizsga
A vizsga két részből áll. Az első egy írásbeli tesztvizsga, amely a 9. és 10. félév elméleti és gyakorlati anyagát öleli fel, a második szóbeli rész pedig az első napos kompetencia szempontjából fontos témaköröket foglalja magába. Mindkét részvizsgát 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük, a vizsga végső érdemjegyét a két részvizsga átlaga adja. Az írásbeli vizsga értékelése a következő: 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, 90-100% jeles. A vizsga teljesítésének feltétele mindkét részvizsga legalább elégséges érdemjeggyel történő abszolválása. Amennyiben az írásbeli részvizsga elégtelen érdemjeggyel zárul, a hallgató nem vehet részt a vizsga szóbeli részén. Amennyiben a sikeres írásbeli vizsgát követően a szóbeli részre kapott érdemjegy elégtelen, csak a szóbeli részvizsgát kell megismételni. Amennyiben az írásbeli és/vagy a szóbeli vizsga eredménye elégtelen, a következő vizsga utóvizsgának minősül. Az ismétlő javítóvizsga (utóvizsga) és a sikertelen vizsga között legalább három napnak kell eltelnie.
Elégtelennek minősül a szóbeli vizsga, ha a vizsgázó ismeretei az adott témakörben jelentős mértékben hiányosak az első napos kompetencia tekintetében. A szóbeli részvizsga kérdéseit (összesen 40 kérdés), amelyből a hallgató a vizsgán egy kérdést húz, a tanszék a honlapján teszi közzé.
Tan- és segédanyagok
Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Kft, 3. kiadás, Budapest, 2018.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok I. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2016.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok II. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2017.
Előadások és gyakorlatok anyagai.
Előadások tematikája
Élelmiszer-higiénia előadások
2019/2020. tanév, 2. félév
Oktatási hét | Időpont | Tematika | Előadó |
1. | 02.04. | A hús fogalma, érése és tulajdonságai. | Laczay Péter |
02.06.
(3 óra) |
Húsvizsgálati alapfogalmak, élőállat-vizsgálat a gazdaságban és a vágóhídon, a levágást követő húsvizsgálat | Laczay Péter | |
2. | 02.11. | A hús elbírálásának általános szabályai, állat-egészségügyi jelölés, a vágóhídi hulladékok kezelése | Laczay Péter |
02.13.
(3 óra) |
A sertés és a kérődzők vágásának technológiai higiéniája | Laczay Péter | |
3. | 02.18. | Az emlős vágóállatok húsvizsgálata | Laczay Péter |
02.20.
(3 óra) |
A baromfi és a nyúlvágás technológiai higiéniája, a baromfi és a házinyúl húsvizsgálata | Laczay Péter | |
4. | 02.25. | A vadfeldolgozás higiéniája, a tenyésztett és az elejtett vad húsvizsgálata. | Lehel József |
02.27.
(3 óra) |
A halászati termékek és az élő kagylók termelésének higiéniai feltételei és hatósági ellenőrzése. | Lehel József | |
5. | 03.03. | A tojástermelés és a tojástermék-előállítás higiéniája, a tojás és a tojástermékek vizsgálata. | Tőzsér Dóra |
03.05.
(3 óra) |
A húskészítmények előállításának higiéniája. | Darnay Lívia | |
6. | 03.10. | Húsvizsgálati diagnózis: septikaemiára utaló elváltozások, a hús érzékszervi elváltozásai. | Laczay Péter
|
03.12.
(3 óra) |
Húsvizsgálati diagnózis. az OIE listás betegségek húsbírálata I. | Laczay Péter | |
7. | 03.17. | Húsvizsgálati diagnózis. az OIE listás betegségek húsbírálata II. | Laczay Péter |
03.19. | Húsvizsgálati diagnózis: az OIE listán nem szereplő betegségek húsbírálata. | Laczay Péter | |
8. | 03.24. | A növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája. | Lehel József |
03.26.
|
Élelmiszer-higiéniai igazgatás: a hatósági élelmiszer-ellenőrzés jogi szabályozása, szervezete és eljárásrendje, a kockázatbecslésen alapuló hatósági ellenőrzés alapjai. | Laczay Péter | |
9. | 03.31. | Élelmiszer-előállító üzemek nyilvántartásba vétele és engedélyezése, a helyes higiéniai gyakorlat és a HACCP-rendszerek felülvizsgálata. | Laczay Péter |
04.02.
|
Nyomon követési vizsgálatok, a mikrobiológiai követelmények teljesítésének ellenőrzése, hatósági mintavétel. | Laczay Péter | |
10. | 04.06-09 | TAVASZI SZÜNET | |
11. | 04.14.
|
Az élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése. | Pleva Dániel |
04.16.
(3 óra) |
A közétkeztetés és a vendéglátás hatósági ellenőrzése | Laczay Péter | |
12. | 04.21 | A NÉBIH ÉTbI feladatai, az Igazgatóság által koordinált hatósági ellenőrzések. | Pleva György |
04.23. | Az élelmiszer-higiéniai ellenőrzések gyakorlati tapasztalatai. | Helik Ferenc | |
13. | 04.28. | Az élelmiszerek nemzetközi kereskedelmének ellenőrzése. | Laczay Péter |
04.30.
(3 óra) |
A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés hatósági ellenőrzése, intézkedések a szabályok be nem tartása esetén | Laczay Péter |
Gyakorlatok tematikája
Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok
2019/2020. tanév, 2. félév
Oktatási hét | Dátum | Tematika | Gyakorlatvezető |
02. 05-06. | A víz élelmiszer-higiénia jelentősége és vizsgálata | Szakmár Katalin | |
02. 12-13. | Élelmiszerek csomagolása és jelölése | Darnay Lívia
Tőzsér Dóra |
|
02. 19-20. | A hús tulajdonságainak és érzékszervi elváltozásainak vizsgálata | Pleva Dániel
Tőzsér Dóra |
|
02. 26-27. | A húsvizsgálat gyakorlati vonatkozásai | Pleva Dániel
Tőzsér Dóra |
|
03. 04-05. | Tojás és tojáskészítmények ellenőrzése | Pleva Dániel
Tőzsér Dóra |
|
03. 11-12. | Hal és egyéb vízi állatok húsvizsgálata | Lehel József | |
03. 18-19. | Pácolt húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai | Szakmár Katalin
Darnay Lívia |
|
03. 25-26. | Töltelékes húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai 1. (nyers-füstölt és fermentált húskészítmények) | Szakmár Katalin
Darnay Lívia |
|
04. 01-02. | Töltelékes húskészítmények előállításának technológiai és élelmiszer-higiéniai vonatkozásai 2. (főtt, füstölt húskészítmények) | Szakmár Katalin Darnay Lívia | |
04. 06-09. | TAVASZI SZÜNET | ||
04. 15-16. | Növényi élelmiszerek és előállító üzemek ellenőrzésének gyakorlata | Lehel József
|
|
04. 22-23. | Élelmiszer-hulladékok kezelése és hasznosítása | Lányi Katalin | |
04. 29-30. | Esettanulmányok – Aktuális élelmiszer-higiéniai kérdések | Lányi Katalin |
Zárthelyi dolgozatok időpontja
- ZH: 5. hét (téma: 1-4 hét gyakorlati témakörei és az elmélet)
- ZH: 11. hét (téma: 5-9 hét gyakorlati témakörei és az elmélet)
Értékelés leírása
A 10. félévi vizsga
A vizsga két részből áll. Az első egy írásbeli tesztvizsga, amely a 9. és 10. félév elméleti és gyakorlati anyagát öleli fel, a második szóbeli rész pedig az első napos kompetencia szempontjából fontos témaköröket foglalja magába. Mindkét részvizsgát 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük, a vizsga végső érdemjegyét a két részvizsga átlaga adja. Az írásbeli vizsga értékelése a következő: 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, 90-100% jeles. A vizsga teljesítésének feltétele mindkét részvizsga legalább elégséges érdemjeggyel történő abszolválása. Amennyiben az írásbeli részvizsga elégtelen érdemjeggyel zárul, a hallgató nem vehet részt a vizsga szóbeli részén. Amennyiben a sikeres írásbeli vizsgát követően a szóbeli részre kapott érdemjegy elégtelen, csak a szóbeli részvizsgát kell megismételni. Amennyiben az írásbeli és/vagy a szóbeli vizsga eredménye elégtelen, a következő vizsga utóvizsgának minősül. Az ismétlő javítóvizsga (utóvizsga) és a sikertelen vizsga között legalább három napnak kell eltelnie.
Elégtelennek minősül a szóbeli vizsga, ha a vizsgázó ismeretei az adott témakörben jelentős mértékben hiányosak az első napos kompetencia tekintetében. A szóbeli részvizsga kérdéseit (összesen 40 kérdés), amelyből a hallgató a vizsgán egy kérdést húz, a tanszék a honlapján teszi közzé.
Vizsgakövetelmények
10. félév: vizsga a 9. és a 10. félév anyagából
Vizsgainformáció
Vizsga a 9. és a 10. félév anyagából
Tan- és segédanyagok
Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Kft, 3. kiadás, Budapest, 2018.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok I. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2016.
Erdősi O.-Lányi K.-László N.-Lehel J.-Szakmár K.-Szili Zs.: Élelmiszer-higiéniai gyakorlatok II. A/3 Nyomdaipari és Kiadói Szolgáltató Kft., Budapest, 2017.
Előadások és gyakorlatok anyagai.
SZÓBELIVIZSGA-KÉRDÉSEK ÉLELMISZER-HIGIÉNIA TANTÁRGYBÓL
|
|
|
|
5. A tojástermelés és a tojástermékek előállításának higiéniája, a tojás és tojástermékek vizsgálata, elbírálása |
6. A halászati termékek és az élő kagylók termelésének, illetve tenyésztésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei |
7. A tejtermelés hatósági állatorvosi ellenőrzése: gazdaságok nyilvántartásba vétele, a tejtermelési higiénia ellenőrzése, a nyerstejminősítés rendszere |
8. A tejfeldolgozás hatósági állatorvosi ellenőrzése: üzemek engedélyezése, a tejtermékek előállításának ellenőrzése |
9. Élőállat-vizsgálat a gazdaságban és a vágóhídon, az élő állatokkal kapcsolatos döntések |
10. A levágást követő húsvizsgálat, a húsra vonatkozó döntések |
11. Septikaemiával járó állapotok húsbírálata |
12. A ragadós száj és körömfájás, a sertéspestis és az afrikai sertéspestis húsbírálata |
13. A lépfene, a paratuberculosis és a Q-láz húsbírálata, közegészségügyi vonatkozások |
14. A brucellózis, a gümőkór és a BSE húsbírálata, közegészségügyi vonatkozások |
15. A trichinellosis, a borsókakór és az echinococcosis húsbírálata, közegészségügyi vonatkozások |
16. A hatósági élelmiszer-ellenőrzés szervezete és rendje Magyarországon |
17. Az előállító, valamint forgalmazó létesítmények nyilvántartásba vétele, engedélyezése |
18. Kockázatbecslésen alapuló hatósági ellenőrzés, a helyes higiéniai gyakorlat és a HACCP-rendszer felülvizsgálata |
19. A létesítmények nyomon követési rendszerének vizsgálata, az állat-egészségügyi jelölés és az azonosító jel ellenőrzése |
20. Az élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése |
21. Az élelmiszerek nemzetközi kereskedelmének ellenőrzése |
22. A vendéglátás és közétkeztetés hatósági ellenőrzése: a létesítményekre vonatkozó higiéniai követelmények, a vendéglátó tevékenység |
23. A vendéglátás és közétkeztetés hatósági ellenőrzése: általános szabályok, közétkeztetés, hatósági ellenőrzés |
24. A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés hatósági ellenőrzése |
25. Hatósági mintavétel és az élelmiszer-biztonsági, illetve -minőségi hiba esetére vonatkozó eljárásrend |
26. Intézkedések a szabályok be nem tartása esetén, szankciók |
27. Salmonella gyérítési programok élelmiszer-higiéniai vonatkozásai, zoonotikus kórokozók monitoring vizsgálata |
28. Salmonella, Campylobacter és E. coli élelmiszer-higiéniai jelentősége |
29. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus és Clostridium botulinum élelmiszer-higiéniai jelentősége |
30. A mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szabályozása és ellenőrzése |
31. A kémiai élelmiszer-biztonság szabályozása és ellenőrzése |
32. Gyógyszer- és peszticidmaradékok, valamint környezeti szennyezők élelmiszer-biztonsági jelentősége |
33. Technológiai és biológiai eredetű szennyezők élelmiszer-biztonsági jelentősége |
34. Az élelmiszerek romlása |
35. Az élelmiszerek tartósítása és egyéb kezelése: fizikai módszerek |
36. Az élelmiszerek tartósítása és egyéb kezelése: kémiai és kombinált módszerek |
37. A nyers tej mikrobiológiája, a zoonózisok tejhigiéniai vonatkozásai |
38. Tejtermékek gyártási higiéniája: hőkezelt fogyasztói tejek, savanyú tejtermékek |
39. Tejtermékek gyártási higiéniája: vajak, sajtok, sűrített és porított tejtermékek |
40. Növényi élelmiszerek előállításának higiéniája |