Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Innovációmenedzsment 2.

Innovációmenedzsment 2.

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
3
Szemeszter a tantervben
6
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
15
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?
 • Állatorvos magyar
 • Biológia BSc

A kurzus leírása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) által, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával életre hívott Hungarian Startup University Program (a továbbiakban: HSUP vagy Program) Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A program célja, hogy felkeltse az egyetemisták érdeklődését az innováció és a vállalkozói lét iránt és növelje az általuk indított innovatív vállalkozások számát. A Program fókuszában az innovációs szemléletmód elsajátíttatása és az innováció iránti érdeklődés felkeltése áll.

A Program megismerteti a fiatal generációval az innovációs ökoszisztéma felépítését és működését, továbbá lehetőséget kínál számukra a bekapcsolódásra. A HSUP-hoz kapcsolódó egyetemi kurzus keretében a hallgatók számos startup szektorban tevékenykedő szakértő bevonásával ismerhetik meg a megoldásközpontú gondolkodásmódot, így az Y és Z generáció innovációs környezetbe való bevonása a generációk összekötésével valósul meg, aminek eredményeként létrejön egy „innovációs generáció”.

A második félév végén tanulmányaid sikeres lezárásához be kell mutatnod az ötleted előrehaladását. Ehhez minden támogatást megkapsz – és hogy igazán értékessé és egyedivé tegyük a programot, az egyetem oktatóin kívül a startup világ vállalkozóit is segítségül hívtuk. Ijesztőnek hangzik? Csak semmi pánik! Startupperként van, hogy bejön a számításunk, és van, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Szerencsére a HSUP-ban a fejlődés számít! Minden csapat mellé egy mentor lesz kijelölve, aki a félév során támogatja a csapat fejlődését.

2022/2023. tanév

Határidők

Félévközi előrehaladási jelentés: 2023. április 03-16.

Modulok teljesítése: 2023. május 28.

Progress riport leadása: 2023. május 28.

Bemutatkozó videó elkészítése: 2023. június 15.

Introduction Day: 2023. június eleje (tervezetten)

II. félév zárása: 2023. június 30.

Demo Day: 2023. július (tervezetten)

 • Második félév moduljai:

  1. A csapat

  2. Piac és piacra lépési stratégia

  3. BMC és prototipizálás

  4. Üzleti és pénzügyi tervezés II.

  5. Pitch – az ötlet bemutatása

  A második félév során minden csapat munkáját egy mentor segíti, akik szakmai workshopok és előadások szervezésével segítik a csapatok előrehaladását.
  Az intézményi koordinátorok nyomon követik az ösztöndíjas csapatok II. féléves munkáját szorosan együttműködve a csapatok mentoraival és a HSUP koordinátoraival.

  Az ösztöndíjas csapatok esetében az esetlegesen alulteljesítő hallgatók ügyével kapcsolatban az intézményi és HSUP koordinátorok közös egyeztetés után határoznak arról, hogy a hallgató jogosult-e a Program folytatására.

  A hallgatói problémát jelezheti a csapat vezetője közvetlenül az intézményi vagy HSUP koordinátoroknak. Minden esetben egyeztetések történnek az érintett felekkel, illetve amennyiben a csapat közös munkájához már készült dokumentációs anyag, azokat a HSUP koordinátorai ellenőrzik, majd a csapat mentorával és az intézményi koordinátorokkal folytatott egyeztetések után közösen határoznak a hallgató ügyében.

  x

  Második félév zárása

  Az egyes modulok végén teljesített tesztek pontjainak számítása alapján, hasonlóan az első félévhez kapnak érdemjegyet a hallgatók.

  1: 0-60%, 2: 61- 70%, 3: 71-80%, 4: 81-90%, 5: 91-100%

  A hallgatók a megadott határidőre elkészítik a Progress riportot csapatonként, a Projektvezető feltölti azt a HSUP erre kialakított felületére.

  A hallgatók elkészítik a Bemutatkozó videót csapatonként.

  A HSUP koordinátorai megszervezik az év végi előzetes prezentációs eseményt, az Introduction Day-t, mely során minden csapatnak lehetősége van szakértők előtt bemutatni a vállalkozási ötletét, hogy visszajelzést kaphassanak a projekttel kapcsolatban.

  A HSUP koordinátori továbbítják a beérkezett Progress reportokat az előzetesen felállított szakértői bizottság tagjainak, hogy értékeljék azokat, és kiválasztásra kerüljenek a legpiacképesebb projektek, akik részt vehetnek a Demo Day-en.

  A HSUP koordinátorai megszervezik a tanév záró eseményét, a Demo Day-t, mely során a nyertes projektek csapatai befektetők előtt pitchelhetnek és mutathatják be vállalkozási ötletüket.

2021/2022. tanév

Magyar Gazda – agrárműsor

NAK Hackathon – ÁTE csaptok részvételével, a 15. perctől:

 

 

Magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világot – Bemutatkoznak a HSUP második tanévének legjobb projektjei

„Azon dolgozunk, hogy segítsünk vállalkozó szellemű és kreatív egyetemistáinknak valóra váltani világszinten is újdonságnak számító ötleteiket. Megtanítjuk őket vállalkozni, az ötleteik kidolgozásához az egyetemistákból álló csapatoknak 3 millió forint értékű ösztöndíjat adunk, a legjobbak pedig ma megmutathatják magukat a befektető-jelölteknek.

Az a célunk, hogy 2030-ra legalább 8 magyar tulajdonú unikornis, azaz 1 millárd dollárt meghaladó értékű vállalattal büszkélkedhessünk.„ – hangsúlyozta György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára a Demo Day kapcsán.

Vasban, rostban és esszenciális aminosavakban gazdag tücsökliszt, távolról irányítható okos gyógyszeradagoló, jutalomrendszer mobilalkalmazás, iskolák és tanárok számára a diákok hatékony motiválásához, új generációs növénytermesztési rendszer, elsősorban szántóföldi kultúrákhoz, valamint csőhálózat és kút monitorozó robot. Csak néhány abból a 20 projektből, amit a szakértők a legígéretesebb ötletnek ítéltek a HSUP program második tanévének végén. Ezek a magyar egyetemi ötletek hódíthatják meg a világpiacokat, ezekből nőhetnek ki az évtized magyar unikornisai. Az EFOTT fesztivál kísérő rendezvényeként Kápolnásnyéken a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day eseményén most bemutatkoznak a projektcsapatok.

Magyarország első felsőoktatási startup programja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére 2020-ban 21 egyetemen indult el. A pilot évet követően az első éles tanév az NKFIH ügynökségének – az Express Innovation Agency-nek – szakértői támogatásával folytatódott.

A HSUP fő célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével, mindezt egy új, közös e-learning platformon keresztül. Az I. félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése után a félév végén a vizsga mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy onepagert is készítenek, amelyeket a valamennyi egyetemen létrehozott – innovációban jártas szakemberekből álló – testület saját hatáskörben bírál el és választja ki a továbbjutó projektötleteket. A II. félévben a hallgatók vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatnak el és a nyertes projektekhez csatlakozva 3-5 fős csapatokba szerveződve, mentorok segítségével valósítják meg ötleteiket. A projektcsapatban dolgozó hallgatók ebben a szakaszban ösztöndíjtámogatásban részesülnek, amelynek összege havi 150.000 forint hallgatónként.

A gyakorlatorientált startup program első pilot évében több mint száz innovatív ötleten dolgoztak a csapatok országosan 21 egyetemen, az idei – 2021/2022-es – tanévben ennek közel a duplája, 189 projektötlet került kiválasztásra és további 6 egyetem és egy külhoni civil szervezet is csatlakozott a programhoz. A HSUP sikerét mutatja, hogy az eddigi két évfolyamban 6000 hallgató vett részt benne. A hallgatók munkáját mentorok segítették és felügyelték, nemrégiben pedig a HSUP partnereiből álló szakértői testület kiválasztotta – a csapatok által beküldött Progress reportok és bemutatkozó videók alapján – a húsz leginkább befektetésre és inkubációra érett projektet. A kiválasztási szempontok között szerepelt a projektek előrehaladottsági szintje, újdonságtartalma, valamint annak piaci relevanciája. A csapatoknak lehetőségük nyílt bemutatni projektjüket a hazai startup ökoszisztéma befektetői, szakértői előtt.

„A program hazai és nemzetközi sikerei is magukért beszélnek hiszen az idei résztvevői elégedettség a megduplázódott létszám ellenére is kimagasló! Mindezek ellenére, ahogy egy jó startupnál, úgy itt is folyamatosan gyűjtjük a visszajelzéseket és azonosítjuk azokat a pontokat, ahol még szebbé, jobbá tudjuk tenni a programot és azon vagyunk, hogy folyamatosan fejlesszük, aktualizáljuk a tananyagot és a támogatási rendszert is. Különösképpen szívet melengető évről évre újabb és újabb fiatalokkal találkozni, akik a program előtt még nem ismerték az innováció vagy a startupok világát és mára már a világ megváltásán gondolkoznak. A tavalyi évfolyamból már nemzetközi piacokon is bemutatkoztak és sokan közülük szereztek már több körben is befektetést. Az idei évfolyam végzősei előtt ez az út most kezdődik, de az Express Innovation Agency nem engedi el a kezüket ezután sem.” – tette hozzá Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency stratégiai vezérigazgató-helyettese, a HSUP program egyik alapítója.

A Demo Day alkalmával a csapatok úgynevezett pitcheken prezentálják innovatív ötletüket a 9 fős szakmai zsűri előtt, amelyben többek között olyan startup szaktekintélyek, nagyvállalati vezetők és befektetők foglalnak helyet, mint Balogh Péter angyalbefektető, Hendrich Balázs, a Mathias Corvinus Collegium karrier- és szakmai fejlesztési központjának igazgatója, illetve dr. Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding Nyrt. vezetője. A zsűri a prezentációkat követően ajánlatot tesz a csapatoknak, szakmai felajánlásokkal vagy akár komoly tőkebefektetéssel segítve az ötletek megvalósulását.

A Demo Day után az Express Innovation Agency egyedi installációval és izgalmas programokkal is megjelenik az EFOTT fesztiválon, hogy bemutassa a fiataloknak a HSUP szemléletformáló, az ifjúsági innovációt ösztönző szakmai programját és további támogató lehetőségeit.

Forrás

Állatorvostan-hallgatók innovációs sikere

A közelmúltban került sor a NAK Techlab Hackathon versenyre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezésében. A program hosszú távú célja a mező­gazdaság digitális modernizációja.

A hackathon egy legalább 24 órán tartó ötletverseny, ahol a versenyzők csapatokba szerveződve fejleszthetik és mutathatják be saját ötleteiket. A hackathonok során a csapatoknak egy konkrét kihívásra kell ötletet, megoldást kitalálniuk. Idén az egyik fő kihívás az állattenyésztés volt: minden olyan téma, mely nagymértékben javítja az állattartáshoz kapcsolódó feltételeket (például antibiotikumok felhasználásának csökkentése, állattartáshoz kap­csolódó energiafelhasználás és takarmányfelhasználás optimalizálása).

Két hallgatói csapat is képviselte az Állatorvostudományi Egyete­met. A CowOp csapatát Liptai Hajnalka, Pál Zsófia és Szentgyörgyi Virág – harmadéves állatorvostan-hall­gatók alkották, ötletükkel pedig első helyezést értek el. A ChromatAir csapat különdíjban részesült tagjai: Barnácz Franciska, Pónya Ágnes, Tamás Gergely és Csirmaz Bence szintén harmadéves állatorvostan-hallgatók.

Amellett, hogy a résztvevők betekintést nyertek az üzleti életbe és befektetési tapasztalatokat is szerezhettek, a nyertes csapatok értékes nyereményeket vehettek át. Az első helyezett CowOp tagjai utazási kupont és műszaki cikkekre fordítható utalványt, agrárszakmai konferencia-belépőjegyet, valamint éves magazin-előfizetést nyertek. A ChromatAir különdíjként egy gyárlátogatáson vehet majd részt.

A zsűriben olyan jeles tagok kaptak helyet, mint dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke; Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője, továbbá Posta Donát, a SMAPP Lab társalapítója.

vA fődíjat az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból álló CowOp csapat tagjai vehették át, akik ötletükben egy a tejtermelésből ki­szelektált tehenek és vemhes üszők nagyipari és kisüzemi gazdaságok közötti előnyös adásvételét támogató rendszer ötletét dolgozták ki.

A különdíjas ChromatAir csapat egy kromatográfiás technológiával működő diagnosztikai rendszert tervezett, amely a baromfitelepek szellőztetőrendszerébe építve segíti a fertőző meg­betegedések korai diagnózisát.

A különdíjas csapat az Állatorvostudományi Egyetem Innovációs Ökoszisztéma projektjének keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által tavaly indított Hungarian Startup University Program (HSUP) egyik idei nyertese. Az egyetemen Innovációmenedzsment 1. és 2. néven fut az e-learning-alapú, innovációs gondolkodást elősegítő fakultatív tantárgy, melynek a második félévében kiválasztott nyertes projektek 3-5 fős csapattagjai négy hónapon keresztül jelentős ösztöndíjban is részesülnek.

A nagy sikerű, kreatív gondolkodást igénylő fakultáció tavaly 76 fővel indult, a második félévet 34 fő folytatta, és összesen öt nyertes projektgaz­da kezdhette meg ötletének kidolgozását. Idén 25 fő kezdte meg az első félévet, közülük 19-en folytatták a másodikat, és összesen három nyertes projektötlet kapott támogatást. A tantárgy országos integrációja pedig lehetővé teszi az egyetemek közti csapatok kialakítását és az eltérő szakterületek közös, innovatív együttműködését, a közös gondolkodást.

Forrás

2020/2021. tanév

A HÖOK szakmai partnerségével, az EFOTT fesztivál kísérő rendezvényeként zajlik Kápolnásnyéken a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day eseménye. Itt mutatkozik be a HSUP projektcsapatai közül az a tíz, amelyet a program partnereiből álló szakértői testület a legígéretesebbnek ítélt a tanév végén.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával tavaly 21 egyetemen elindított program, Magyarország első felsőoktatási startup képzése.

A gyakorlatorientált startup kurzus első évében több mint száz innovatív ötleten dolgoztak a csapatok az ország számos egyetemén. Munkájukat mentorok segítették és felügyelték, nemrégiben pedig a HSUP partnereiből álló szakértői testület kiválasztotta a tíz leginkább befektetésre és inkubációra érett projektet. A csapatoknak most először nyílik lehetőségük bemutatni projektjüket a hazai startup ökoszisztéma befektetői, szakértői előtt. Az eseményen köszöntőt mond Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, valamint Kölkedi Krisztián, az NKFIH főosztályvezetője, a program ötletgazdája.

A Demo Day alkalmával a csapatok úgynevezett pitcheken prezentálják innovatív ötletüket a 6 fős szakmai zsűri előtt, amelyben olyan startup szaktekintélyek foglalnak helyet, mint Balogh Péter angyalbefektető, Hendrich Balázs, a Mathias Corvinus Collegium karrier- és szakmai fejlesztési központjának igazgatója, illetve Sohajda Júlia, a Vespucci Partners alapító vezérigazgatója. A zsűri a prezentációkat követően ajánlatot tesz a csapatoknak, szakmai felajánlásokkal vagy akár komoly tőkebefektetéssel segítve az ötletek megvalósulását.

A Demo Day után az NKFIH egyedi installációval és izgalmas programokkal is megjelenik az EFOTT fesztiválon, hogy bemutassa a fiataloknak a HSUP, az ÚNKP vagy az InnoGEN szemléletformáló, az ifjúsági innovációt ösztönző szakmai programjait.

Forrás

Előadások tematikája

II. félév tematikája (moodle rendszerben)

 1. Ötletek és Lehetőségek
 2. Vállalkozás indítása
 3. Vállalkozás finanszírozása
 4. Befektési lehetőségek
 5. Nemzetközi piacra lépés és skálázás

Értékelés leírása

A program második félévében az ösztöndíjra jogosult hallgatók csapatban, mentoruk és egyetemük segítségével dolgoznak egy vállalkozási ötleten, míg a csapathoz nem csatlakozó hallgatók önállóan teljesítik a félévet az első félévhez hasonlóan.

 

Vizsgainformáció

A hallgatók a modulzáró vizsgákon elért pontszámuk átlaga szerint kapnak ajánlott érdemjegyet. Csapatban dolgozó hallgatók esetében a féléves csapatmunkát és az ötlet előrehaladását bemutató írásos összefoglaló, úgynevezett “progress report” tartalmilag nem kerül értékelésre, így az nem számít bele az érdemjegybe. Annak tartalma azonban ellenőrzésre kerül annak érdekében, hogy az egyetem és programgazda képviselői meggyőződhessenek a csapatok előre haladásáról. Ezen kívül minden csapatnak egy 2-3 perces bemutatkozó videót is kell készíteniük.

 

Ponttáblázat Érdemjegy
0 60 1
61 70 2
71 80 3
81 90 4
91 100 5