Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Viselkedés- és Illemtan

Viselkedés- és Illemtan

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
gyakorlati jegy
Szemeszter a tantervben
Ajánlott 1-4 félév
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
15
Szak
állatorvos (magyar)
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar
  • Biológia BSc
  • Biológus MSc

A kurzus leírása

Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Ózsvári László

A tantárgy tanításának célja, hogy a hallgatók megismerjék a viselkedéskultúra alapszabályait, amelyek ismerete szükséges ahhoz, hogy mindennapi életükben és munkájuk során is könnyebben boldoguljanak. A szakműveltség mellett fontos, hogy megismerjék a protokoll és etikett szabályait, ezeket megfelelően alkalmazni tudják.

A társasági élet, a személyes találkozók és hivatalos alkalmak megkívánják, hogy tudjunk megfelelően viselkedni vendégként és vendéglátóként egyaránt. Ismerjük azokat az alapokat, amelyek segítségével eligazodhatunk a vendéglátó alkalmak között.

Mivel a hallgatók későbbi munkájuk során rendezvények, konferenciák résztvevői, esetleges szervezői lehetnek, megismerkednek a rendezvényeken való viselkedés alapjaival, a rendezvények szervezési folyamatának alapvető lépéseivel.

Előadások tematikája

VISELKEDÉS- ÉS ILLEMTAN

 2023/2024. tanév II. (tavaszi) félév

 

  Időpont Téma Előadó Óraszám
1. II. 13. A viselkedés passzíváinak fontossága az állatorvosi munkában (pl. pontosság, tapintat, empátia, türelem, önuralom, megjelenés, öltözködés)

A viselkedés aktíviáinak fontossága az állatorvosi munkában (pl. köszönés, kézfogás, bemutatkozás – bemutatás, megszólítások, tegezés – magázás, beszédmodor)

Dr. Varga Zsolt 3
2. II. 20. A viselkedés aktíviáinak fontossága az állatorvosi munkában (pl. köszönés, kézfogás, bemutatkozás – bemutatás, megszólítások, tegezés – magázás, beszédmodor)

Viselkedés a nyilvánosság előtt, hivatalos érintkezés (pl. telefon, mobil és névjegykártya használat, hivatali levelezés, e-mail és faxküldés)

Dr. Varga Zsolt 3
3. II. 27. Viselkedés a nyilvánosság előtt, hivatalos érintkezés (pl. telefon, mobil és névjegykártya használat, hivatali levelezés, e-mail és faxküldés) Dr. Varga Zsolt 3
4. III. 05. Viselkedés a nyilvánosság előtt, hivatalos érintkezés (pl. telefon, mobil és névjegykártya használat, hivatali levelezés, e-mail és faxküldés)

Rendezvények dióhéjban, az ezeken való megjelenés, társalgás, étkezés, dohányzás, borrvaló stb.

Dr. Varga Zsolt 3
5. III. 12. Alkalmazott kommunikáció és viselkedéstan – állatorvos/állattulajdonos kapcsolata, mint speciális orvos-beteg kapcsolat

Empátia/Állatvédelem és állatszeretet

Dr. Varga Zsolt 3

 

Előadások ideje: Kedd: 17.15-19.30

Előadások helye: Marek József előadó

Félévi aláírás feltétele: az előadásokon való részvétel és a sikeres vizsga

Tantárgyfelelős: Dr. Ózsvári László

 

Budapest, 2024. január 29.

 

Prof. Dr. Ózsvári László

tanszékvezető egyetemi tanár