Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Állatorvosi anatómia II.

Állatorvosi anatómia II.

Nyelv
magyar
Jelleg
mandatory
Értékelés
semi-final examination
Év a tantervben
1
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
6
Előadás óraszám / félév
30
Gyakorlat óraszám / félév
45
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

Az anatómia a szervek makroszkópos megjelenésének leírása. A testalkat és testtájékok bemutatását ötvözi alkotóelemeinek megjelenítésével. A felszíni leírás az egész állatra vonatkozik, míg a belső képletek boncolás útján válnak hozzáférhetővé. Minthogy az anatómia tudás feltételezi az anatómiai struktúrák kialakulásának megértését, a tantárgy tartalmazza a szervek fejlődéstanát is. Az állatorvosi anatómia elsősorban a négy legfontosabb házi emlősfaj (ló, kérődző, húsevő és sertés) tanulmányozásán alapul, de tárgyalja a házimadarakat is. Az anatómia tantervének felépítésekor figyelembe vettük az egyetemi tanmenet során fellépő, egyre szélesedő igényt az átfogó ismeretek iránt. A magyar anatómiaoktatás hagyományait követve a “funkcionális” megközelítést részesítjük előnyben. Ennek értelmében az első félév a mozgásszervekkel (csontok, izületek és izmok részletes tárgyalása) kezdődik. Különös fontosságot tulajdonítunk az I. szemeszterben a gimnáziumból az egyetemre került hallgatók anatómia oktatásának, amikor is nemcsak az anatómiát mint tantárgyat kell elsajátítani, hanem kellő bevezetést is adunk a nomenklatúrába. A második félévben az átfogóbb, összehasonlító szövettani és funkcionális tudást is igénylő zsigertan kerül sorra. Az idegrendszert az élettannal és biokémiával összhangban a harmadik félévben oktatjuk.

 

Előadások tematikája

A2-2018

Gyakorlatok tematikája

A2-2018

Értékelés leírása

Évközi számonkérés:

Két gyakorlati – írásbeli beszámoló (“szervséta”) a gyakorlat napján. A második nem tartalmazza az első számonkérés anyagát, de a szervek vérellátását igen!

 

 

Vizsgainformáció

Gyakorlati vizsga alól felmentésben részesül, akinek a két évközi számonkérésének átlaga 75% feletti. A mentesség csak az aktuális vizsgaidőszakra vonatkozik és nem vihető tovább.